Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Glosar Termeni Asistenta Sociala

Glosar Termeni Asistenta Sociala

Ratings:
(0)
|Views: 976|Likes:
Published by CriaSela

More info:

Published by: CriaSela on Oct 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2013

pdf

text

original

 
GLOSAR DE TERMENI
A.
Accesibilitate
înlăturarea obstacolelor care împiedică mişcarealiberă în mediul ambiant şi accesibilizarea diverselor zone alesocietăţii cum ar fi: spaţiile de locuit, instituţiile publice, serviciile detransport public, mijloacele de transport, străzile, mediul exterior etc. (O.U.G. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea înmuncă a persoanelor cu handicap, cu modificările şi completărileulterioare).
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap
– organde specialitate, cu personalitate juridică, ce coordonează la nivelcentral activităţile de protecţie specială şi promovare a drepturilor persoanelor cu handicap, elaborează politicile, strategiile şistandardele în domeniul promovării drepturilor persoanelor cuhandicap, asigură urmărirea aplicării reglementărilor din domeniulpropriu şi controlul activităţilor de protecţie specială a persoanelor cu handicap
(O.G nr. 14/2003 privind înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, cumodificările şi completările ulterioare).
Asistent personal al persoanei cu handicap grav
- persoanacare supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire copilului sauadultului cu handicap grav, pe baza programului individual derecuperare şi integrare socială a persoanei cu handicap, elaboratde comisiile de expertiză medicală pentru adulţi cu handicap şi,respectiv, de comisiile de expertiză medicaa copilului cuhandicap (H.G. nr. 427/2001 pentru aprobarea Normelometodologice privind condiţiile de încadrare, drepturi şi obligaţiileasistentului personal al persoanei cu handicap).
Asistenţă temporară
- se asigură pe o perioadă limitată ( deobicei, nu mai mult de 6 săptămâni ), în care utilizatorul de serviciibeneficiază de terapie intensivă şi recuperare; se poate preveni,astfel, internarea utilizatorului pe termen lung (Standarde decalitate – Centre rezidenţiale de protecţie specială pentru adulţi;Aurelia BăndiInstitutul Nional pentru Prevenirea şiCombaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap -2003).
BIROUL DE MONITORIZARE ŞI METODOLOGIE - ANPH1
 
B.
Baie adaptată
cameră de baie incluzând o cadă ce permite acceslateral (pentru transferul persoanei de pe targă sau dintr-uncărucior cu rotile); trebuie să fie suficient de spaţioasă pentru apermite acest gen de manevre (Standarde minimale de calitate -Locuinţe protejate pentru adulţi cu handicap; Aurelia Băndilă -Institutul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea ExcluziuniiSociale a Persoanelor cu Handicap - 2003).
C.
Capacitate psihică
- atributul stării psihice de a fi compatibilă, la unmoment dat, cu exercitarea drepturilor civile sau a unor activităţispecifice (Legea ţii mintale şi a protecţiei persoanelor cutulburări psihice nr. 487/2002).
Centre
 – Instituţii de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap
(Legea nr.343/2004
pentru modificarea şi completarea OUG nr.102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap).
Centre
:1.centre pilot2.centre de îngrijire şi asistenţă
3.
centre de recuperare şi reabilitare4.centre de integrare prin terapie ocupaţională5.centre de zi6.centre de intervenţie timpurie7.locuinte protejate, de tip familial.
(H.G. nr.1215/2002 pentru aprobarea Strategiei naţionale privindprotecţia specială şi integrarea socială a persoanelor cu handicapdin România).
Centru rezidenţial (de protecţie specială)
 – unitate de protecţiespecială care, pe lângă serviciile de asistenţă (medicală,psihologică, socială), asigură utilizatorului cazare şi masă (deobicei, pe termen lung) (Standarde minimale de calitate - Locuinţeprotejate pentru adulţi cu handicap; Aurelia Băndilă - InstitutulNaţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale aPersoanelor cu Handicap - 2003).
BIROUL DE MONITORIZARE ŞI METODOLOGIE - ANPH2
 
Centru de zi (de protecţie specia)
– instituţie de protecţiespecială care asigură servicii de asistenţă prin frecventarea sazilnide către utilizatori. Spre deosebire de centrele rezidenţiale,centrele de zi nu asigură cazare utilizatorilor 
 
(Standarde naţionaleminimale de calitate a serviciilor pentru unităţile de protecţispecială de tip „centre de zi” şi indicatori de bună practică ;
 
Viorelncu - Institutul Naţional pentru Prevenirea şi CombatereaExcluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap - 2003)
Centru de criză
 – este acel tip de centru de intervenţie destinatasistenţei persoanelor cu handicap funcţional sau rezidenţial, alecăror familii se afla în imposibilitatea de a le mai oferi mediususţinător de protecţie, astfel încât centrul este nevoit să intervinăpentru a le acorda cazare si asistenţă până la ameliorarea saudepăşirea crizei (Standarde naţionale minimale de calitate pentruunităţile de protecţie specială tip „centru de criză” – adulţi; VirginiaBădescu Institutul Naţional pentru Prevenirea şi CombatereaExcluziuni Sociale a Persoanelor cu Handicap – 2003).
Cerinţe educative speciale
-
 
desemnează acele necesităţieducaţionale complementare obiectivelor generale ale educaţiei şi învăţământului, care solicită o educaţie adaptată particularităţilor individuale şi/sau caracteristicilor unei anumite deficienţe de învăţare, precum şi o intervenţie specifi(H.G. nr.1215/2002pentru aprobarea Strategiei naţionale privind protecţia specială şiintegrarea socială a persoanelor cu handicap din România).
Cerinţe speciale (nevoi speciale) -
cerinţe specifice ale uneipersoane, determinate de existenţa unor dizabilităţi, de natura şigravitatea acestora (Standarde minimale de calitate - Locuinţeprotejate pentru adulţi cu handicap; Aurelia Băndilă - InstitutulNaţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale aPersoanelor cu Handicap - 2003).
Contract / convenţie -
 înţelegere, acord scris între unitateafurnizoare de servicii şi utilizator, prin care se stabilesc condiţiile încare se furnizează serviciile, drepturile şi obligaţiile fiecăreia dintrepărţi (Standarde minimale de calitate - Locuinţe protejate pentruadulţi cu handicap; Aurelia Băndilă - Institutul Naţional pentruPrevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cuHandicap - 2003).
BIROUL DE MONITORIZARE ŞI METODOLOGIE - ANPH3

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ioana Scrob liked this
jj_thomas liked this
nickname777333 liked this
Victoria Borodin liked this
Mirela Nicoleta liked this
Gabriella Niţu liked this
Mariana Straut liked this
Mirela Nicoleta liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->