Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
108Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KEJAYAAN LAPORAN RAZAK?

KEJAYAAN LAPORAN RAZAK?

Ratings: (0)|Views: 4,972|Likes:
Published by cnck

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: cnck on Oct 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

 
PENDAHULUAN
Esei ini akan membincangkan mengenai kejayaan Laporan Razak 1956untuk mencapai objektif utamanya iaitu perpaduan. Laporan Razak (LR) telahdihasilkan oleh satu jawatankuasa terdiri daripada 15 orang yang dipengerusikanoleh Tun Abdul Razak bin Dato’Hussein dan ahlinya dilantik oleh kerajaan perikatan yang memenangi pilihanraya 1955.
1
 Pada pendapat saya, Saya bersetuju 70% bahawa bahawa LR sebagai asas pendidikan nasional telah Berjaya meletakkan asas mencapai objektif utamanyauntuk menyatupadukan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.
 Bahawa objektif akhir dasar pendidikan didalam negaraini mestilah menyatupadukan kanak-kanak dari semua bangsadibawah satu sistem pelajaran kebangsaan yang berbahasa pengantar kebangsaan. Walaupun kita faham kemajuan kearahmatlamat ini boleh dipercepatkan dan mestilah beransur”.
2
Perpaduan didefinisikan sebagai satu proses menyatupadukan seluruh masyarakatagar dapat membentuk satu identiti dan nilai bersama serta perasaan cinta dan bangga terhadap tanah air. Menyedari wujudkan implikasi buruk semasa pemerintahan British di Tanah Melayu yang memecah belahkan perpaduan kaum,maka satu penyeragaman untuk membaiki hubungan antara kaum adalah perludilakukan. Oleh kerana, melentur buluh perlulah bermula dari rebungnya maka
1
Musa Daia,
Sejarah Perkembangan Pendidikan dan Persekolahan
( Kelantan: Pustaka AmanPress, 1976) ms. 209.
2
 
Haris Md Jadi,
 Etnik , Politik dan Pendidikan
(Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka,1990)ms. 72.
1
 
 pendidikan merupakan acuan terbaik untuk menyatukan pemikiran masyarakat pelbagai kaum ini.
SATU KURIKULUM MENYATUPADUKAN RAKYAT
Satu Kurikulum satu negara Berjaya menyatupadukan masyarakat berbilang kaum. Pada zaman pemerintahan British, pihak kerajaan British sengajamengasingkan kaum Melayu, Cina dan India dalam kawasan berbeza dan sistem pendidikan yang berbeza. Orang Cina dan India yang merupakan kaum pendatangketika itu diajar berdasarkan sukatan pelajaran negara China dan India sehinggatidak wujud semangat patriotik dan munculnya sifat prejudis antara kaum. Pendek kata, pendidikan zaman British, terlalu condong kea rah negeri asal.
3
Sekolah-sekolah yang wujud pada zaman British sesuai untuk sesuatukaum sahaja , tiada bahasa pengantar tunggal, kedudukan geografi yang berbezamenghadkan pergaulan, serta kurikulum yang tidak sehala. Pendek kata, pihak British tidak menitikberatkan objektif perpaduan dalam sistem pelajaran.
4 
Wujudnya sistem pendidikan pelbagai kaum ini menghasilkan fenomena benih- benih perpecahan, malahan tidak wujud perkongsian dan persamaan antara kaumdi Tanah Melayu. Masing-masing bergerak dengan urusan masing-masing. Namun, setelah LR diperkenalkan ianya bejaya menyatupadukan masyarakat
3
 
Sejarah perkembangan pendidikan dan persekolahan
, Ms. 202
4
Omar Hashim,
 Pengisisian Misi Pendidikan
(Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991)hlm.75
2
 
 berbilang kaum ini melalui kurikulum yang seragam yang dibina adalah untuk mendukung cita-cita negara mewujudkan perpaduan berpandukan rukun negarasehingga ke hari ini.Hubungan Kurikulum dengan perpaduan negara adalah sangat rapat,selain memberi ilmu pengetahuan, kurikulum membentuk keperibadian dan perwatakan murid yang baik yang boleh membawa kepada sikap toleransi dan perpaduan. Murid dari semua kaum mengikuti kurikulum seragam melaluisukatan pelajaran yang sama kandungannya, kegiatan luar bilik darjah dan pengambilan peperiksaan awam yang sama.
5
Oleh itu, pelajar-pelajar lebihterbuka dalam memahami masyarakat berbilang kaum di Malaysia ini.Murid-murid dari semua kaum diajar berdasarkan Kurikulum seragam yang berfokuskanTanah Melayu. Melalui kurikulum yang sama ini, Lepasan sekolah Kebangsaanmemiliki ciri seperti pengalaman sekolah yang sama, menerima jenis pendidikanyang sama dan mempunyai orientasi dan pandangan dunia yang sama.
6
Hal inimewujudkan semangat patriotik kepada Tanah Melayu dan sikap saling bertolak-ansur dan memahami kepelbagaian kaum dan pemahaman bahawa perkongsiandalam negara yang berbagai kaum adalah perlu bagi menjamin keamananannegara tercinta.
5
 
 Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran
, (Kuala Lumpur:Kementerian Pelajaran Malaysia,1980) .ms.67
6
 Ibid 
, ms. 69
3

Activity (108)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Lya Ilya liked this
Ariff Ayyie liked this
Green Apple liked this
Saritha Francis liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->