Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Faktor Kejatuhan kerajaan Maratha

Faktor Kejatuhan kerajaan Maratha

Ratings: (0)|Views: 1,283|Likes:
Published by cnck

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: cnck on Oct 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

 
PENDAHULUAN
Kerajaan Maratha memainkan peranan penting dalam sejarah India. Empayar Marathatelah diasaskan oleh Shivaji pada tahun 1663. Shivaji telah dilahirkan di Shivneri pada 19Febuari 1630 dan dibesarkan oleh ibunya yang memainkan peranan penting dalam membentuk  peribadinya.
1
 Shivaji telah berjaya merampas India daripada empayar Mughal yang diperintaholeh Aurangzeb yang dikatakan menjalankan dasar anti Hindu
2
.Kejatuhan kerajaan Mughal ke tangan Maratha menyebabkan berakhirnya sebuahkerajaan Islam India yang telah lama bertapak dan bermulanya era kebangkitan kerajaan Hindudi India. Shivaji telah menaiki takhta kerajaan Maratha dan memakai gelaran Vikramaditya.Peshwa atau Perdana Menteri merupakan tulang belakang yang membantu pentadbirannya
3
.Shivaji telah membentuk satu sistem pemerintahan dan pentadbiran yang sistematik 
4
.Pada pemerintahannya, untuk mengekalkan taat setia dan mengelakkan pembolotandalam kalangan para pembesar, beliau telah membayar gaji dalam bentuk wang tunai kepada para pembesar, tidak lagi berupa jagir atau ganjaran tanah
5
.Dengan usaha Shivaji ini, sebuahempayar seluas 50 000 batu persegi telah berjaya diwujudkan di Deccan.Selain itu, kerajaan Maratha telah membangun menjadi sebuah kerajaan yang masyur dengan ialah kerana Maratha yang berada di bawah kekuasaan Peshwa.
6
 Peshwa ataupunMenteri ini terdiri daripada golongan yang merupakan ahli di dalam Ashta Pradhan Council.
1
P.N.Chopra et al,
 History Of South India: Vol II: Medieval Period, S. Chand & Company
, New Delhi, 1979,hlm.152.
2
Azharudin Mohd Dali,
Tamadun India
, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2004, hlm. 242
3
 
 Ibid.
4
J.L Mehta,
 Advanced Study In The History of Medieval India
, New Delhi: Sterling Publisher, 1981, hlm. 537
5
Azharudin Mohd Dali,
Tamadun India
, hlm. 243
6
B.L. Grover, S. Grover,
 A New Look At Modern Indian History
, Ram Nagar, Delhi: S. Chand & Company LTD,1995, hlm. 20.
1 |Page
 
Antara Peshwa yang menjadi tunggak utama kepada kejayaan kerajaan Maratha ialah BalajiViswanath (1713-1720), Bali Rao (1720-1740) dan Balaji Baji Rao (1740-1761). Peshwa- peshwa ini dikatakan mempunyai sifat kepimpinan yang tinggi sehingga membawa kepadakejayaan Maratha.
7
Selain itu, Maratha juga mencapai kejayaan kerana kelemahan kerajaan Moghul dan pentadbirannya yang teratur. Hal ini terbukti dengan Pusat pentadbiran Maratha bertempat diPoona dan dikenali sebagai Huzur Daftar.
8
Jawatan Sarssbahdars telah diwujudkan sebagai pemerintah di wilayah-wilayah besar sperti di Khandesh, Gujerat dan Carnotic. Di bawahSarssbahdars pula terdapat jawatan Mamlatdar yang bertanggungjawab dalam pentadbiran di bahagian tertentu seperti Sarkar, Subah dan Prant.
9
 Namun, setiap yang naik pasti mengalami saat kejatuhan, sepertimana yang berlakukepada kerajaan Moghul, nasib yang menimpa kerajaan Maratha juga sama. Saat kejatuhanMaratha berlaku sehingga menyebabkan British Berjaya mendapatkan Maratha dan kuasaMaratha tinggal kenangan sehingga ke hari ini.
7
 
 Ibid.
, hlm. 51.
8
Ibid 
.
9
 
 Ibid.,
hlm. 52.
2 |Page
 
FAKTOR-FAKTOR KEJATUHAN MARATHA.Kejatuhan kerajaan Maratha adalah disebabkan beberapa faktor yang faktor-faktor yanga akandibincangkan didalam esei ini.
 Kelemahan para pemimpin kerajaan Maratha
Pada peringkat awal, kerajaan Maratha amat bertuah kerana mempunyai para pemimpinyang berkaliber seperti Shivanji, Shambji, Sahu dan sebagainya yang mampu memacukegemilangan kerajaan Maratha di India. Malangnya, semenjak kematian Balaji Baji Rao,Maratha mula kehilangan pemimpin yang cekap dan dinamik. Pemimpin memainkan Peranan penting di dalam jatuh bangunnya sesebuah kerajaan. Seluruh institusi kepimpinan memerlukan pemimpin yang berkaliber dalam meneruskan sesebuah kerajaan.Sekiranya pemimpin tidak cekap dan mengabaikan peranannya sebagai pemimpin, maka seluruh institusi itu akan musnah.Hakikat ini terpaksa juga ditelan oleh kerajaan Maratha. Hal ini diperakui olehAzaharudin Mohd Dali (2004) menyatakan bahawa kejatuhan Maratha adalah disebabkanketiadaan pemimpin yang benar-benar berkaliber dalam mengetuai pucuk pimpinan kerajaan, disamping tiada kerjasama antara pemimpin-pemimpin dalam kerajaan
. Perkara ini terbuktidengan Kelemahan peshwa seperti Baji Rao II dan Daulat Rao Sindhia yang mengawal kerajaandi Poona telah membawa kepada kejatuhan Empayar Maratha. Baji Rao II yang menaiki takhtaketika berusia 18 tahun merupakan seorang pemimpin yang tidak berbakat dan mengubah polisi pentadbiran ayahnya dalam masa 2 hari yang melemahkan kerajaan Maratha.
 
10
Azharudin Mohd Dali,
Tamadun India,
hlm. 259
11
 
P.N Chopra et al,
 A New Advanced History of India
, New Delhi : Prentice Hall of India Private Limited, 1996,hlmn. 459
3 |Page

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
PauLine Chong liked this
PauLine Chong liked this
Nik Sham liked this
FauzEeyah Wahab liked this
Farahin Ahmad liked this
mizaa liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->