Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Radar

Radar

Ratings: (0)|Views: 460|Likes:
Published by iondan
cum sa eviti retinerea permisului pentru depasirea limitei de viteza
cum sa eviti retinerea permisului pentru depasirea limitei de viteza

More info:

Published by: iondan on Oct 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2010

pdf

text

original

 
Nu e niciun motiv real de ingrijorare pentru ca, de cele mai multe ori, agentii rutieri abuzeaza de aparatulradar, iar multi nu stiu sau nu vor sa completeze un proces verbal de contraventie, dupa cum cere legea.Asa ca amenda poate fi lesne anulata, iar permisul ridicat pentru trei luni poate fi recuperat in doar catevazile. Cum anume? Aflati in continuare, gratie unei ample investigatii facute de reporterii nostri atat asuprafenomenului in sine, cat si a practicii judiciare in domeniu.
Filozofia agentului rutier 
Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre agentii rutieri este ca ei nu sunt interesati decat sa-si facaplanul la amenzi, pentru a se remarca profesional. Nimeni in interiorul Politiei Romane nu va recunoasteca de acest lucru depinde intr-o masura cariera unui politist rutier, ori ca exista sisteme de recompensarepentru agentii cei mai zelosi. De aceea, agentii rutieri nu pun accent pe preventie, ci se comporta ca niste„pandari", care se bucura ca niste copii atunci cand te-au prins cu radarul. Nu-i intereseaza niciodata dece ai depasit un tractor care abia se tara cu 20 - 30 km/h, blocand soseaua si formand coloana in spate,te vor amenda pe loc daca te inregistreaza ca ai depasit cu 61 de km/h. Fara sa le pese de ideea defluenta a circulatiei si ca n-ai pus pe nimeni in pericol.Pe de alta parte, agentul rutier este un mic birocrat satul sa completeze procese-verbale de contraventie.Este superficial si face greseli impardonabile in majoritatea cazurilor, care ar genera anularea „de pescaun" a muncii lor. Cei care opereaza aparatele radar nu respecta intotdeauna instructiunile de folosire,ba chiar le „mesteresc", ceea ce a facut sa duca si la surprinderea unor viteze vadit imposibile, de 500km/h, dar care nu i-a impiedicat sa taie amenda. Multi agenti nu au completat niciodata un proces-verbalcorect, pentru ca nu li s-a cerut niciodata performanta la acest capitol. Chiar daca realizeaza ca greseste,agentul nu se impacienteaza ca un act intocmit de el ar putea fi anulat de instanta. O data pentru ca nuraspunde de niciun fel. A doua oara pentru ca putini sunt soferii care ajung sa conteste in instanta unproces-verbal de contraventie, si mai putini fiind cei care reusesc sa-l anuleze. Pentru ca hatisurilelegislatiei rutiere nu sunt la indemana oricui, iar soferii prefera sa plateasca cateva milioane decat saumble cateva luni prin tribunale. La zecile de amenzi pe care le aplica zilnic, ce-i pasa agentului ca una-doua vor fi anulate!? Asa gandeste agentul rutier, dar tocmai aceasta mentalitate constituie avantajulsoferului.
Ce facem cand ne prinde radarul
Niciun motiv de panica. Daca depistezi ca esti luat in vizor, franezi usor, fara sa pui in pericol participantiila trafic. Daca figura n-a tinut si esti tras pe dreapta, dupa ce agentul rutier isi declina identitatea, ceripoliticos explicatii asupra motivului opririi. Evident ti se va spune ca ai depasit viteza legala si ti se vor cere actele. Pe care e recomandabil sa le prezinti, chiar daca agentul iti da de inteles ca vrea sa-ti retinapermisul. Se va completa apoi procesul-verbal si ti se va cere sa mentionezi ce obiectiuni ai cu privire lacontraventia constatata si amenda aplicata. Este o obligatie a agentului rutier sa te informeze ca aidreptul sa faci mentiuni, altminteri procesul-verbal este nul. Exista si posibilitatea refuzului din parteasoferului, caz in care agentul trebuie sa gaseasca imediat un martor care sa ateste acest refuz, altminterie iar motiv de nulitate. Daca nu exista niciun martor in preajma (care nu poate fi un coleg politist), esti casi scapat.
Obiectiuni la cinemometru
Marea dilema e insa ce trecem la capitolul obiectiuni. Ca n-am circulat cu viteza pretinsa de agent nu eun motiv suficient, care sa tina in instanta, chiar daca acesta este adevarul. Aici incepe balciul! Conformlegii, agentul rutier nu e obligat sa va arate pe aparatul radar filmul cu viteza inregistrata. Este insa obligatsa mentioneze in procesul-verbal, la rubrica descrierii faptei, marca, tipul, seria si numarul aparatuluiradar folosit (cinemometrul-radar).Aceasta obligatie este data de art. 109 din OUG nr. 195/2002 Republicata. In practica, de multe oriagentul nu face mentiunea sau daca o face, spune doar atat: „a fost inregistrat de aparatul radar 
 
omologat si verificat metrologic", ceea ce constituie o grava omisiune, intrucat daca nu se mentioneazamarca, tipul seria si numarul aparatului radar, acesta nu poate fi contestat in instanta - loc unde se poatesolicita administrarea probei cu buletinele de omologare si verificare metrologica. Inexistenta mentiunilor complete cu privire la aparatul radar folosit este caz de nulitate absoluta, iar instantele de judecata tincont de acest lucru.Legat de acest aspect e bine sa cunoasteti si Norma de Metrologie Legala NML 021-05 din 23.11.2005(publicata in Monitorul Oficial nr. 1.102 bis din 07.12.2005), care prevede la art. 4.3: „Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate si sunt insotitede buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate". In instanta puteti solicita aceasta proba,caz in care veti constata ca Politia va ridica din umeri, nu va putea convinge judecatorul ce aparat afolosit, si se va ajunge la anularea procesului-verbal.Revenind la obligatia agentului rutier de a completa datele despre aparat, veti constata ca atunci cand seprezinta cu procesul-verbal completat pentru a va cere sa faceti obiectiuni, el deja a scris rubrica cudescrierea faptei, in care a omis referirile la aparat. Recomandarea: mentionati in procesul-verbal ca nu vis-au prezentat dovezile legale pentru cinemometrul-radar. Sau nu obiectati nimic despre acest lucru, va fiatuul dvs. pe care il veti fructifica in instanta.
Agentul substituit
Cea mai grava greseala pe care o comit agentii rutieri este ca cel care te opreste si iti aplica amenda nueste si acelasi care te inregistreaza cu radarul.Articolul 21 al Legii nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, prevede ca: „In cazul in care prinactul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prinprocesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea".Din interpretarea acestui text de lege, reiese obligatia pentru agentul constatator (operatorul radar) de a fiacelasi care aplica si sanctiunea, prin proces-verbal. In practica, agentul care te trage pe dreapta sicompleteaza procesul-verbal, nu a constatat nimic, ci doar i s-a comunicat prin statia-radio o presupusaviteza de catre un coleg care opera un radar undeva in urma. Procedura e profund ilegala. Norma deMetrologie Legala nr. 021-05 stipuleaza la articolul 4.2. ca „Masurarile si inregistrarile care constituieprobe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catreoperatori calificati", precum si la articolul 4.4: „Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu potconstitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere, daca nu sunt respectate cerintele art. 4.1...4.3".Substituirea agentilor reprezinta prin urmare un caz de nulitate absoluta a procesului-verbal. O datapentru ca cel care a constatat contraventia ia de bun ce zice un coleg, si a doua oara pentru ca nu arecalitatea de „operator radar". In concluzie, puteti mentiona aceste aspecte in procesul-verbal.
Plangerea la instanta
Vi s-a inmanat procesul-verbal, in care scrie ca puteti sa faceti plangere impotriva lui, in termen de 15zile, la judecatoria de pe raza localitatii unde s-a comis fapta contraventionala. Chiar daca nu locuiti inzona, ci ati fost amendat undeva in tara, nu trebuie sa bateti drumurile. Redactati plangerea in carementionati datele dvs. de identitate si in care cereti anularea procesului-verbal cu seria si numarul... pemotiv ca retine o fapta neadevarata. Si atat. Nu dati niciun fel de detalii referitoare la incalcarile legiifacute de agentul rutier. Mentionati insa in plangere, mare si citet, ca solicitati sa vi se comunice toateinscrisurile depuse ca probe in dosar de catre Inspectoratul de Politie care va fi partea dvs. adversa inproces. Trimiteti plangerea, insotita de o copie a procesului-verbal atacat, prin Posta (recomandata cuconfirmare de primire). Si asteptati sa fiti citat. Daca Politia nu depune nimic, procesul-verbal se va anula,iar sentinta va va fi comunicata. Daca va depune acte, le veti primi prin posta, acasa. In caz ca vi s-aridicat permisul, veti avea putin de alergat pentru recuperarea lui. Dar merita decat sa stati fara el trei luni.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Pop Alex liked this
ionsimboteanu liked this
Alex Mieila liked this
dumitru7 liked this
chocholoco liked this
larisa virzob liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->