Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sunt creştin, ai zis şi te mulţumeşti cu asta?

Sunt creştin, ai zis şi te mulţumeşti cu asta?

Ratings: (0)|Views: 5|Likes:
Published by SteaEmy

More info:

Published by: SteaEmy on Mar 15, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2015

pdf

text

original

 
Sunt creştin, ai zis şi te mulţumeşti cu asta?
 
“ Tu zici “sunt creştin” şi te mulţumeşti cu asta. Aceasta e prima amăgire – să-ţi însuşeşti darurile şi făgăduinţa creştinismului, însă fără nici o grijă pentru a înrădăcina în tine adeăratul crtinism sau i adaugi ceea ce nu poţi do!"ndi dec"t prin irtutea şi rednicia ceadinlăuntru. Arată-ţi singur că e o amăgire să nădăjduieşti într-o simplă denumire, că #umnezeu poate ridica fiii lui Aram şi dintr-o piatră şi poate lua făgăduinţa de la tine oric"nd, at"tareme c"t cele de tre!uinţă pentru a aea parte de ea nu sunt îndeplinite degra!ă. $ai ales, cautăsă înţelegi ce înseamnă a fii creştin, uneşte-te cu acest ideal şi ei edea c"t ţine această proptea aor!irii tale.”% 
 
 &f"ntul Teofan 'ăor"tul(
Cred în Dumnezeu şi sunt creştin ortodox. Aşa spun majoritatea românilor pe care îi întâlneşti pestradă. Acum 20 ani, mă uitam la un televizor amărât, alb neru, cum tineretul !omâniei, stria în"ia#a $niversită#ii din %ucureşti şi în &a#a catedralei din 'imoara( ) *xisDumnezeu+,)Dumnezeu este cu noi+. Atunci în via#a mea sa întâmplat ceva, miam dat seama că nui deajunssă spun, cred în Dumnezeu şi sunt creştin ortodox. -n via#a mea a avut loc o scimbare, în via#amultora din tinerii de atunci nu sa scimbat nimic.-ntâlneşti astăzi oameni care sunt înrijora#i doar de bucata de pâine şi de con&ortul &amiliei, care îşi pierd zilele în dulceaa rutină a bucuriei de a exista. /u le pasă de durerile altora, nui &rământăsu&letul cu întrebări dezmor#itoare. Cred în Dumnezeu şi sunt creştin ortodox. 'rist, dar aceştia suntcreştinii zilelor noastre, oameni care au devenit creştini doar pentru că cineva ia dus la biserică şi ia botezat, iar nu prin asumarea conştientă a învă#ăturii ortodoxe în via#a personală.
 
Cea mai înspăimântătoare primejdie pentru to#i creştinii ortodocşi  apostazia  începe săşi arate primele roade. Apostazia aceasta seamănă întrun &el cu cea a primelor secole creştine, aşa cumapare ea în istoria %isericii şi în 1ie#ile &in#ilor, dar şi în perioada dinainte de revolu#ie, pentru că tedesparte tot de 3ristos, tot de mântuire, tot de %iserică, dar este mult mai periculoasă astăzi. De ce4Apostazia zilelor noastre a îmbrăcat &orme noi( 5binevoitoare+, 5diplomatice+,5umaniste+5drepturile omului+, etc. Cei care au avut de su&erit în perioada dinainte de revolu#ie, spun despre comunism( era tiranic,oprimant şi lucrul aceste era vizibil şi#i dădea posibilitatea de a identi&ica duşmanul şi de a te apăra,de a te împotrivii, de a rezista. Dovadă sunt martirii încisorilor comuniste. Astăzi nu mai este aşa.-n numele democra#iei, apostazia, este prezentă peste tot, ne pândeşte ca un &ur, la şcoală 6 a sevedea încercarea de scoatere a &intelor 7coane din sala de curs8 la locul de muncă şi ciar princasnicii noştrii( părin#i &ra#i şi surori. /u iartă pe nimeni. Absolut to#i suntem în vizorul ei.Adevăratul creştin ortodox al zilelor noastre este ăr#uit din toate direc#iile. Astăzi nu se mai striă )*xistă Dumnezeu+, )Dumnezeu este cu noi+, se striă altceva.
)are pentru ce s-a întrupat,răstignit şi îniat #omnul *isus+ entru confortul nostru, pentru mărirea salariilor pe care să leceltuim pe lucruri trecătoare+
 9rice drept măritor creştin ortodox ştie că nu.
/eea ce este şi mai trist, este că omul zilelor noastre nu mai sesizează că a păcătuit în faţa lui  #umnezeu, că a călcat poruncile 0isericii şi ale $"ntuitorului 1ristos, să"rşeşte păcatul şi apoi,nepăsător se !ucură mai departe de iaţă fără frăm"ntări şi mustrări de conştiinţă. ărintele aisie Agioritul numea lumea de astăzi “generaţia nepăsării”, zic"nd “nepăsarea faţă de #umnezeu aduce nepăsarea faţă de toate celelalte”.
-ntradevăr datorită nepăsării astăzi asistăm la multiple lepădări( lepădări de draoste pentru semeniinoştrii, lepădări de curaj, lepădări de dreptate, lepădări de adevăr, lepădări de credin#ă, lepădări de%iserică.
 &f"ntul părinte *gnatie 0riancianino spune2 “ 3n remurile din urmă oamenii or cădea din duîn trup, din ieţuirea cea duonicească în ieţuirea cea trupească. 4or uita cu desă"rşire de cer şi de eşnicie. &e or ocupa întru totul de organizarea tre!urilor păm"nteşti, or căuta să-şi facăo societate şi un trai perfect pe lume. 4or căuta să aducă raiul pe păm"nt. 5i-n lumea asta or uita cu desă"rşire de #umnezeu. 3şi or satisface poftele în cea mai mare parte a lor6” 
Dacă asistăm astăzi la atâtea lepădări, acestea nu se datorează numai lor, celor ce sau lepădat, ci înmare măsură cred şi acelora care puşi să &ie călăuză, au iubit reşit pe Dumnezeu şi nu au datexemplu de trăire cu 3ristos. Cineva îmi spunea că a ascultat o casetă o predică a unui &ost preot ce a trecut la baptişti şi că înaceea predică respectivul mărturisea că până nu a trecut la baptişti, &uma, înjura şi &ăcuse multerozăvii. Cine era de vină pentru toate acestea4 %ineîn#eles, 9rtodoxia. "oate că am păcătuit, dar miam zis( )%ine că a plecat+. 9rtodoxia noastră, cu adevărat, astăzi este supusă unui tir teribil careloveşte în ea.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->