Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
104Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
RP Ladang Ayam Tertutup

RP Ladang Ayam Tertutup

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 11,259|Likes:
Published by bai69

More info:

Published by: bai69 on Oct 19, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2015

pdf

text

original

 
1
RANCANGAN PERNIAGAANPROJEK TERNAKANAYAM DAGING SECARA LADANG KONTRAKDENGAN SISTEM PERUMAHAN TERTUTUP
Disediakan Oleh :ADG ENTERPRISE
Batu 46, Kampung Sepintas, Sabak Bernam, Selangor 
Tel : 014-4441234 03-322422222
 
1. PENGENALA
Syarikat ADG Enterprise adalah sebuah syarikat yang beroperasi di SabakBernam, Selangor dalam penternakan ayam daging. Konsep penternakanyang diusahakan adalah ladang kontrak berkapasiti 40,000 ekor denganmenggunakan kaedah dan teknologi ladang tertutup dengan kerjasama pihakintegrator yang dipilih iaitu KFC Holdings Bhd.Konsep penternakan ayam ini dipilih berdasarkan kepada permintaan dagingayam di negara ini telah meningkat dari semasa ke semasa. Tambahan pulapihak syarikat tidak menghadapi masalah untuk menjual hasil ternakankerana semua hasil ternakan akan dibeli keseluruhannya oleh KFC Holdingsuntuk dipasarkan.
2.TUJUAN
Rancangan Perniagaan ini disediakan adalah untuk mendapatkan pinjamankewangan bagi membina ladang ternakan tertutup dan membeli peralatan-peralatan asas yang menggunakan teknologi terkini untuk ternakan ayampedaging bersesuaian dengan konsep ladang kontrak yang diusahakandengan kapasiti 40,000 ekor bagi setiap pusingan.Rancangan Perniagaan ini juga bertujuan untuk mengenalpasti unjuran alirantunai yang boleh diperolehi oleh pihak syarikat serta kekuatan syarikat dalammenguruskan operasi projek ini.
2
 
 3.KONSEP LADANG TERNAKAN KONTRAK
Sistem ladang ternakan kontrak merupakan satu dimensi baru dalamindustri ternakan ayam yang mana sebuah syarikat besar atau integrator akan menyediakan kemudahan kepada penternak-penternak denganmengikat kontrak dengan mereka bagi membekalkan baka benih anak ayam,makanan ayam, ubat-ubatan dan pemasaran. Sistem ladang ini mampumengatasi kerugian jika harga ayam berada di paras yang rendah malah isuharga ayam di ladang dan di pasaran dapat di atasi serta dapat memberipulangan yang lumayan kepada pengusaha ladang kontrak.Sistem ladang kontrak telah terbukti memberi keuntungan yang besar kepadapengusaha serta menjamin masa depan yang baik memandangkan integrator yang dipilih adalah sebuah syarikat yang besar dan kukuh iaitu KFC HoldingsBerhad. Syarikat ini menggunapakai peralatan berteknologi canggih iaitusistem penyejukbekuan yang moden. Di samping itu, ia juga mempunyairangkaian pemasaran, pengeluaran, memiliki tenaga pakar dalam bidangternakan ayam serta mempunyai rangkaian domestik yang luas.Secara keseluruhan, konsep ladang kontrak ini telah memberi kekuatan dankeyakinan kepada penternak untuk terus bersaing. Ini kerana pulangansetiap musim adalah konsisten. Bagi penternak yang mempunyai pinjamanbank, mereka berupaya melangsaikan pinjaman tersebut dalam tempoh yangcepat.Pihak syarikat juga mengatur program kesihatan dan sanitasi ternakan yangakan diperolehi dari pihak integrator dan Jabatan Perkhidmatan Haiwanseperti khidmat nasihat dan kawalan penyakit yang boleh mengancamternakan.
3

Activity (104)

You've already reviewed this. Edit your review.
MUHAMMAD FIRDAUS added this note
terbaik
MUHAMMAD FIRDAUS liked this
mizz_yam liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Chenta Dia Dan Kamoo liked this
Chenta Dia Dan Kamoo liked this
Khairul Zakaria liked this
Azman Zanoo liked this
Azman Zanoo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->