Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Semiologie Generala Curs

Semiologie Generala Curs

Ratings:
(0)
|Views: 2,766|Likes:
Published by mitzy81

More info:

Published by: mitzy81 on Oct 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/03/2013

pdf

text

original

 
 Copyright 2003 © Dr. Razvan Ionescu
CURS DE SEMIOLOGIE M.T.C.
Semiologie generala
Frigul si Caldura
Sunt categorii asociate naturii bolii în sensul ca exprima caracterele Yin sau Yang, Exces sau Deficit, Exteriorsau Interior ale sindromului în cadrul caruia se manifesta.De obicei, atacul Frigului manifesta semne de frig, iar atacul Caldurii manifesta semne de caldura.Astfel, excesul de Yin si deficitul de Yang manifesta semne de frig, în timp ce excesul de Yang si deficitul deYin manifesta semne de caldura.
Aversiunea la frig
Pacientul nu suporta frigul, are frison
?
si aversiunea nu e ameliorata de expunerea la caldura.Aceste simptome apar de obicei în sindroame de tip Extern produse prin invazia factorilor patogeni externi lanivelul Suprafetei organismului, ceea ce blocheaza Yang-ul defensiv care nu mai poate încalzi musculatura sitegumentele.În acest caz, aversiunea la frig nu este ameliorata de caldura deoarece sediul caldurii din Suprafata este ocupatde factorii patogeni externi. Din interior, Yang-ul defensiv forteaza patrunderea si pe masura ce e respins devinetot mai activ, rezultând hipertermia (febra).Conduita terapeutica va fi de eliminare a factorilor patogeni în principal si nu de stimulare a producerii internede caldura.
Intoleranta la frig
Pacientul nu suporta frigul, are frilozitati
?
dar este ameliorat de expunerea la caldura.Apare în special în sindroame de tip Intern cu deficit al Yang Qi-ului defensiv care nu mai poate încalziorganismul.Ameliorarea la caldura se datoreaza faptului ca lacasul fiziologic al caldurii este liber si aceasta se poate instala.
FebraDefinitie:
temperatura corporala peste 37
?
C sau senzatie subiectiva de febra, fara ca temperatura sa fie peste 37
?
C.
Însotirea cu aversiunea la frig:
În sindrom de tip Extern cu factor patogen exogen daca se asociaza cu aversiune la frig.În sindrom de tip Intern daca e fara aversiune la frig sau cu intoleranta la frig.
Tipuri de febra:Febra înalta:
Temperatura peste 39
?
C, persistenta, fara aversiune la frig.Apartine caldurii interne de tip Exces aparute prin invazia la interior a caldurii exogene sau frigului exogen carese transforma în caldura. Consecinta este excesul de caldura la interior cu producerea febrei.
Febra fluctuanta:
Se caracterizeaza prin fluctuatii cu orar relativ determinat ale valorilor termice.Recunoaste 3 tipuri:
1
Frison = senzatie de frig intens resimtita în Suprafata (zona cutaneo - musculo - conjunctiva).Apare în sindroame de tip Extern, spre deosebire de :Frilozitate = senzatie de frig (intens) resimtita în profunzime, la nivelul organelor interne si al traiectelorenergetice profunde.Apare în sindroamele de tip Intern.
2
Frilozitate = vezi nota anterioara
 
 Copyright 2003 © Dr. Razvan Ionescu
Febra fluctuanta
Yang ming
:
febra foarte înalta cu un maxim între orele 15-17. Se însoteste de distensie abdominala si constipatie.Este produsa de acumularea de caldura în meridianul
Yang ming
(stagnarea de alimente în stomac sau stagnareafecalelor în intestinul gros), ceea ce în T.C.M. se numeste
Yang ming fu shi zheng
(Sindrom stenic al organelorcavitare
Yang ming
)
Febra fluctuanta umezeala + caldura:
febra de intensitate moderata (la contact de scurta durata cu pielea pacientului nu da senzatia de fierbinte careapare la contact mai îndelungat.Este mai mare dupa-amiaza. Se însoteste de senzatie de opresiune pectorala, greutate la nivelul capului sicorpului, depozit lingual unsuros.Apare în sindroame de acumulare a umezelii si caldurii care produc stagnarea Yang qi-ului care nu se mai poateexterioriza. (caldura se simte tardiv la nivelul tegumentelor).
Febra fluctuanta a deficitului de Yin:
Febra joasa dupa-amiaza sau noaptea.Se însoteste de roseata zigomatica, transpiratii nocturne, disforie cu senzatie febrila în “cele 5 inimi” (piept,palme, talpi).Este caracteristica sindroamelor de deficit de Yin, când dupa-amiaza si noaptea, Yang qi-ul defensiv patrunde lainterior si exacerbeaza caldura interna rezultând febra joasa.
Febra joasa:
Are valori între 37-38
?
C.Apare de obicei în sindroame de deficit de Yin, deficit de sânge, deficit de Qi si în boli infectioase febrile, înstadiul tardiv.
Disforie
3
cu senzatie febrila în “cele 5 inimi”:
Senzatie de caldura în centrul palmelor, talpilor, în piept si în gura, cu sau fara cresterea temperaturii.Apare în sindroame de deficit de Yin sau în sindroame de caldura patogena ce afecteaza Yin-ul.
Febra + aversiune la frig:
Pacientul are senzatie de frig dar temperatura e crescuta.Apare în stadiile initiale ale sindroamelor de tip exterior, care pot fi de 4 tipuri:
Sindrom exterior de tip rece:
Aversiune severa la frig, febra usoara, puls plutitor
4
si tensionat.
Sindrom exterior de tip cald:
Febra înalta, aversiune moderata la frig, puls superficial si rapid.
Sindrom exterior de tip astenic:
Frilozitate, febra, transpiratii, puls plutitor si încet.
Sindrom exterior de tip stenic:
Frison, febra, cefalee, dureri musculare generalizate, anhidroza
5
, puls plutitor si tensionat.
Febra alternând cu frison:
Reflecta lupta dintre Qi-ul vital si factorii patogeni care sunt blocati la jumatate între interior si exterior.Sunt doua situatii clinice mai frecvente:* când alternanta febra – frison are loc la
3
Disforie = tulburare a dispozitiei
4
Puls plutitor = unul din pulsurile clasic descrise în pulsologia chineza. Se palpeaza superficial, prin presiuneusoara. Denota localizarea superficiala a bolii în stadiul respectiv.
5
Anhidroza = lipsa transpiratiei
 
 Copyright 2003 © Dr. Razvan Ionescuintervale regulate (malarie)* când alternanta febra – frison are loc la intervale neregulate (boala
shao yang
)
Durerea
Diferentiere din punct de vedere al naturii, localizarii si simptomelor însotitoare:
Dupa natura durerii:Distensie:
În piept si hipocondru = stagnarea Qi-uluiÎn cap si ochi = întetirea focului ficatului sau= hiperactivitatea Yang-ului hepatic
Lancinant:
Caracter de întepatura = staza sanguina
Migratoare:
La nivelul articulatiilor = sindrom “Bi” produs de vântLa nivelul pieptului si hipocondrului = stagnarea Qi-ului
În punct fix:
(durere localizata)
La nivelul articulatiilor = sindrom “Bi” produs de FrigLa nivelul corpului = staza sanguina
Rece:
Durere asociata cu senzatie de rece si care se amelioreaza la cald.Apare datorita cantonarii frigului patogen în colateralele mari ale meridianelor sau datorita deficitului de YangQi care duce la o racire a organismului.
Arsura:
Durere cu caracter de arsura si dorinta de rece.Apare în sindroame de Caldura de tip Extern (prin excesul Yang-ului) sau de tip Intern (prin deficitul Yin-ului).
Colicativa:
Durere ascutita, violenta, ca de cutit rasucit.Apare în sindroame de tip Exces datorate blocarii meridianelor de catre factorii patogeni în exces.
Surda:
Durere trenanta, mai putin severa.Apare în cazuri de malnutritie a organelor interne si a meridianelor în sindroame de deficit de Yin – Sânge saude Yang – Qi.E caracteristica sindroamelor de tip Deficit.
Greutate:
Durere cu senzatie de greutate datorata retentiei de umezeala patogena în meridiane si obstructiei activitatilorfunctionale ale Qi-ului.
Sâcâitoare:
Durere sâcâitoare cu senzatie de sfârseala.La nivelul întregului corp = sindrom de Umezeala sau sindrom de tip Extern.La nivelul lombelor si genunchilor = sindrom astenic al rinichilor.
Cavitara:
Durere cu senzatie de gol.Apare în sindroame de malnutritie a organelor datorate deficitului de Qi, Sânge si Esenta vitala.

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Madalina Antip liked this
Raluca Florentina Casvean liked this
Florin Bivolan liked this
gabriela b.m liked this
moromu liked this
moromu liked this
valeroy liked this
Matei Mihaela liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->