Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ambalaje

ambalaje

Ratings:
(0)
|Views: 711|Likes:
Published by oana_cichitoaica

More info:

Published by: oana_cichitoaica on Oct 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/15/2012

pdf

text

original

 
Oua
 Valoarea alimentara a oualor:Oul reprezinta un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita imbogatieilui in factori nutritivi indispensabil organismului.Sub denumirea de oua se comercializeaza oule de gaina; mai sunt consumate, pe scaramai restransa, si oule de rata, de gasca, de curca, diferentiate prin marime si prin proportiadiverselo componente.Necesarul de oua proaspete pentru consumul populatiei este asigurat de intreprinderi caredispun de conditi de cresterea pasarilor pentru carne, precum si a unor rase mari producatoarede oua. S-au obtinut si rase de pasari hibrizi denumite Alb si Rosu care dau productii mari deoua capabile sa asigure un consum permanent cu acest aliment in tot timpul anului. Pentruconsumul industrial, necesarul de oua este asigurat prin crearea de fabrici capabile sa produca prin deshidratare.Oul de gaina are, in general, o greutate cuprinsa intr 36-70g si se compune din trei parti principale anatomice: coaja, albusul si galbenusul.Structura, proprietatile si calitatile calorice sortimentului produsului ouOul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. Un ou cu masa de 50g are o valoareenergetica de 90-100 calorii si echivalenta cu valoarea nutritiva cu aproximativ 150g lapte,sau 40g carne sau 20g branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentrualbus si 100% pentru galbenus.
 
Potentialul nutritiv al oului este de asemenea foarte inalt, continand practic trofineleesentiale pentru alimentatia omului. Protidele oului au o mare valoare biologica cu cel maiechilibrat continut de aminoacizi esentiali. Oul este o sursa importanta de fosfor lecitinic, fier  bine asimilabil, calciu precum si de numeroase vitamine. Grasimile din oua, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina si cefalina, constituie tonifianti apreciati pentruactivitatea nervoasa superioara.Continutul bogat in colesterol (pana la 0,8% in oul de gaina si 1,6% in oul de rata)limiteaza consumul de oua in ratia diurna la un ou pentru copii si adolescenti; 0,5-1 ou pentruadulti si doua oua pe saptamana pentru varstnici.Ouale sunt utilizate atat in procesele culinare cat si in diferite sectoare de productie inindustria alimentara.In alimentatie se folosesc in mod obisnuit, ouale de gaina, rata si gasca. Cea mai marecantitate a care se produc si se livreaza sunt ouale de gaina, acestea fiind cele mai eficiente,totodata mai rezistente la pastrare si transport.Ouale de palmipede (de gasca si rata) fiind frecvent purtatoare de germeni, de salmonellacu o utilizare restransa, fiind consumate numai dupa fierbere prelungita. 
Structura şi compoziţia chimică a oului :
Oul este format din trei părţi distincte: coajă, albuş şi gălbenuş. Raportul procentual întreele variază în funcţie de caracteristicile păsărilor de la care provin ouăle şi este în medie:
Coajă: 10-12%;
Albuşul: 58-60%;
Gălbenuşul: 29-31%.
1. Coaja
sau cochilia constituie învelişul exterior al părţilor comestibile ale oului.Culoarea ei variază de la alb până la brun-roşcată cu intensitate diferită, în funcţie de rasă sauhibrid. Suprafaţa cojii este acoperită cu o peliculă subţire denumită cuticulă; ea are un rol protector, împiedicând evaporarea lichidelor din interiorul oului şi totodată pătrundereamurdăriei şi microbilor în ou.
 ATENŢIE!!! Prin distrugerea cuticulei, în urma spălării sau frecării cojii cu materiale aspre, se favorizează alterarea ouălor prin pătrunderea germenilor microbieni în interiorul său.
2. Albuşul
: este un lichid gelatinos, vâscos, de culoare albă, cu o densitate medie de 1,042.Este format din 4 straturi de consistenţă diferită, cel dinspre gălbenuş fiind cel mai dens.
Compoziţia chimică medie a albuşului este:
Apă 85%;
 
Protide 12,7%;
Grăsime 0,3%;
Substanţe organice neazotoase - 0,7%;
Săruri minerale 0,6%.Albuşul conţine mai multe feluri de albumine, solubile în apă, care se coagulează la 50-60°C. Printre albumine: ovoalbumina (80%) şi ovoglobulina, în a căror structură intaminoacizii. În compoziţia oului intră şi mai mulţi fermenţi, dintre care cel mai important estelizozima, care are rol bacterian şi ajută la păstrarea ouălor.
3. Gălbenuşul
: se prezintă ca un corp sferic, a cărui culoare variază de la galben deschissau închis pană la galben roşiatic sau portocaliu închis în funcţie de alimentaţia păsărilor.Gălbenuşul este format dintr-o emulsie densă de globule foarte mici, bogate în grăsime,învelită la exterior cu o membrană numită membrană vitelină.Gălbenuşul este format din două părţi: prima reprezintă discul germinativ, adică punctulmic şi albicios de pe suprafaţa gălbenuşului care adăposteşte ovulul.Discul germinativ are o dimensiune de cca 2-3 mm, el se continuă spre centrul gălbenuşuluicu straturi concentrice de culoare mai deschisă decât restul gălbenuşului şi care se numeştelatebră. Discul germinativ împreună cu latebra formează vitelusul formativ, locul unde seformează embrionul, dacă oul este fecundat. Restul gălbenuşului, a doua parte, constituierezerva de hrană a embrionului la începutul dezvoltării lui şi de aceea se numeşte vitelusnutritiv.Fiind bogat în grăsimi (lipide, lecitină, colesterol) care sunt mai uşoare decât albuminele,gălbenuşul este mai uşor (mai puţin consistent) decât albuşul. De aceea, când oul este ţinutculcat mai mult timp în aceeaşi poziţie, gălbenuşul se ridică treptat în partea de sus a oului şise lipeşte de coaja oului, favorizând pătrunderea germenilor patogeni în interiorul oului, producând alterarea lui.La oul proaspăt, gălbenuşul este ţinut în centrul oului cu ajutorul şalazelor.
Gălbenuşul conţine:
Apă 51%;
Proteine 16%;
Lipide 31%;
Săruri minerale 1,1% (sub formă de fosfor; fier; magneziu; potasiu; calciu);
O cantitate importantă de vitamine (A; B1; B2; D; E), enzime şi substanţe colorante(xantofilă).

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mariana Razvan liked this
nicoleta_f_b liked this
IRINUSCA84 liked this
IRINUSCA84 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->