Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pengajian Malaysia mind map

Pengajian Malaysia mind map

Ratings: (0)|Views: 1,392 |Likes:
Published by eah90

More info:

Published by: eah90 on Oct 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/05/2013

pdf

text

original

 
Penduduk &Kerajaan Awal
Zaman Paleolitik (Zaman Batu Awal)
-Bermula kira-kira 35,000 tahun dahulu-Petempatan :*Kota Tampan(Perak)*Gua Niah(Sarawak)*Tingkayu(Sabah)
 
Zaman Mesolitik (Zaman BatuTengah)
-Bermula kira-kira 11,000 tahundahulu-Masyarakatnya dikenali sebagaiorang Hoabinh-Suku kaum orang asli keturunanorang Mesolitik: Negrito dan Senoi-Petempatan :*Gua Cha(Kelantan)*Gua Kecil(Pahang)*Jenderam Hilir (Selangor)*Gua Madai(Sabah)*Gua Gomantong(Sabah)
 
Zaman Neolitik (Zaman Batu Baru)
-Bermula kira-kira 5,000 tahun dahulu-Petempatan sebagai tempat perdagangan-Pelabuhan awal:*Kuala Selinsing (Perak)*Sungai Emas (Kedah)*Pengkalan Bujang (Kedah)*Jenderam Hilir (Selangor)*Santubong (Sarawak)-Hasil bumi yang popular *damar *rotan*emas dan timah(bahan galian)-Dikenali sebagai:*Suvarnabumi (Bumi emas)*Golden Chersones (Semenajung emas)
 
Zaman Logam (Zaman Gangsa Besi)
-Bermula kira-kira 2,500 tahun dahulu-Masyarakatnya dikenali sebagai orang Hoabinh-Suku kaum orang asli keturunan orang Mesolitik: Negrito dan Senoi-Petempatan :*Gua Cha(Kelantan)*Gua Kecil(Pahang)*Jenderam Hilir (Selangor)*Gua Madai(Sabah)*Gua Gomantong(Sabah)
 
Kerajaan Awal
-Kerajaan Gangga Negara(Perak)-Kerajaan Langkasuka(berhampiran Patani)-Kerajaan Tan-Tan(Terengganu)-Kerajaan Tun-Sun(Segenting Kra)-Kerajaan Cih-Tu(Kelantan)-Kerajaan Kedah Tua-Funan dan Champa(Indo China)-Kerajaan Kutei(Borneo)-Kerajaan Srivijaya(Sumatera)-Kerajaan Majapahit dan Singgahsari(Jawa)
 
KerajaanMelayu Melaka
Faktor Geografi(Perkembangan)
-Melaka berada di tengah-tengah jalan perdagangan antara India dan China.-Terlindung daripada angin Monsun BaratDaya dan Monsun Timur Laut.-Orang laut berperanan menjaga keselamatannegeri Melaka.- Mempunyai pelabuhan semulajadi dalam.
 
Faktor Ekonomi(Perkembangan)
-Melaka menjadi pusat perdagangan diGugusan kepulauan Melaka.-Merupakan pusat perdagangan enterpot bertaraf antarabangsa.
 
Faktor Dalaman(Kemerosotan)
-Ketiadaan pemimpin yang cekap setelahkematian Tun Perak.-Pemerintah yang lemah. Sultan MahmudSyah kurang mengambil berat tentang pentadbiran.-Amalan rasuah berleluasa dan cukaiyang dikenakan tinggi.-Berlaku permusuhan antara Tamil-Islamyang menyebabkan penududuk berpecah- belah.-Portugis menawan Melaka pada tahun1511.
 
Faktor Luaran(Kemerosotan)
-Cukai yang tinggi menyebabkan pedagangmengalihkan pusat perdagangan mereka.-Perjalanan laut melalui Tanjung Harapan,memudahkan lagi pelayaran orang barat ketimur.
 
Faktor Politik dan Pentadbiran(Perkembangan)
-Hubungan diplomatik dengan China(bebasdaripada ancaman kerajaan Siam danMajapahit.-Pentadbiran kerajaan Melaka yang cekapdan memelihara keamanan negeri.-Sistem pungutan cukai yang baik.-Sistem undang-undang yang adil-Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan (ligua franca)-Mempunyai hubungan diplomatik denganJawa,India, dan Siam.-Penggunaan system matawang.-Islam sebagai agama rasmi NegeriMelaka. Melaka juga berperanan sebagaiPusta penyebaran agama Islam.-Perluasan kuasa ke negeri-negeri lain. 
 
is
PenjajahanKuasa Asing
Penjajahan Portugis
-Portugis menduduki Melaka selama 130tahun.(1511-1641)-Matlamatnya ialah untuk menyebarkanagama kristian.- Pengaruhnya hanya di sekitar Bandar Melaka. Naning dan Rembau tidak dapatditawan oleh portugis.-Kesan Penjajahan:-*Masyarakat Serani wujud melalui perkahwinan antara orang Portugis dan penduduk tempatan.*Pengenalan tulisan rumi daripada bahasa
 
Penjajahan Belanda
-Mula berdagang di Kepulauan Melayu padaabad ke 17.-Menubuhkan Syarikat Hindia Timur Belanda(VOC) pada 1602.-Tujuannya ialah untuk menguasai perdaganganrempah dan bijih timah.-Menghancurkan kekuasaan Portugis untuk menarik pedagang-pedagang ke Betawi.
 
Penjajahan Inggeris
-Pada 1600, Inggeris telah menubuhkan SyarikatIndia Timur Inggeris untuk melicinkan perdagangan dengan China.-11 Ogos 1786, Francis Light telah memberi janjikosong kepada Sultan Kedah.-6 Februari 1819, Stamford Raflfles telahmenduduki Pulau Singapura, setelah membuat perjanjian dengan Temenggung Abdul Rahman.
 
Kesan Perjanjian Inggeris-Belanda
-Kepulauan Melayu dibahagi kepada dua pengaruh iaitu pengaruh British dan Belanda.-Empayar Johor musnah setelah Singapura dan Tanah besar Johor jatuh ke tangan British.-Kepulauan Riau jatuh ke tangan Belanda.-Persaingan antara Belanda dan British lebih sengit apabilaSingapura bertambah maju.

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Utet Kerempeng liked this
Dino Buny liked this
Kitty Ain liked this
Shasi Kumar liked this
Shasi Kumar liked this
Tharshini Vellan liked this
Nur Syuhada Syud liked this
dahliah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->