Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
123Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs MODULUL III

Curs MODULUL III

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,176|Likes:
Published by samaelitza
masaj medical curs
masaj medical curs

More info:

Published by: samaelitza on Oct 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2013

pdf

text

original

 
 
Profesor Cristian Dragomir
I. Noţiuni introductive
MASAJUL MEDICAL cuprinde doua noţiuni: masajul regional si masajulzonal.
Masajul regional + masajul zonal = masajul terapeutic sau medical.Masajul regional – reprezintă masajul regiunii in care este inclusa si zona de tratat; pe regiunea respectiva vom executa un masaj compus din neteziri, frământări si bateri pentru stimularea circulaţiei pe întreaga regiune.Masajul zonal este masajul concentrat asupra articulaţiilor (elementelor  periarticulare), tendoanelor, ligamentelor, periostului; este compus din neteziri, geluiri,fricţiuni, vibraţii.
II. Masajul segmentar
MASAJUL SPATELUI
Masajul spatelui cuprinde regiunea dorsala (toracala), regiunea lombara siregiunea sacro-fesiera.Coloana vertebrala:
-
cervicala C: 7 vertebre C
1
– C
7
;
-
toracala sau dorsala: 12 vertebre T
1
– T
12
sau D
1
–D
12
;
-
lombara: 5 vertebre, cele mai mari: L
1
– L
5
;
-
sacrala: 5 vertebre sudate care formează osul sacru notat de obicei S
1
;-coccigiana: 4 sau 5 vertebre sudate.
1
 
Masajul regiunii dorsale
Regiunea este delimitata superior de linia care trece printre vertebrele C
7
si T
1
siinferior de linia care trece printre T
12
si L
1
.Se executa mai întâi un masaj regional, care depăşeşte liniile de delimitare aregiunii dorsale, iar in cadrul masajului zonal ne concentram cu geluiri, fricţiuni sivibraţii asupra articulaţiilor intervertebrale, capsulei articulare si asupra ligamentelor de prindere a muşchilor paravertebrali. Prelucrăm de asemenea muchiile omoplatului siinserţiile diverşilor muşchi eventual afectaţi.
Masajul regiunii lombare
Regiunea este delimitata superior de linia care trece printre vertebrele T
12
si L
1
siinferior de linia care trece printre vertebrele L
5
si S
1
.In cadrul masajului zonal ne vom concentra asupra elementelor care compuncoloana vertebrala lombara, asupra articulaţiei dintre L
5
si S
1
si asupra crestelor iliacelombare. In caz de discopatii sau alte afecţiuni ale coloanei lombare, când apar contracturi ale musculaturii paravertebrale, vom plasa o perna sub abdomenul pacientului pentru delordozareea coloanei lombare si relaxarea musculaturii paravertebrale.
Masajul regiunii fesiere
Regiunea este delimitata superior de creasta iliaca corespondenta si inferior de plica fesiera. Pacientul este poziţionat cu fata in jos (decubit ventral). Netezirea regiunii: aşezăm mâinile mână peste mână cu partea cubitala lateral dearticulaţia soldului; îmbrăcăm cu palmele regiunea fesiera, deschidem in evantai omana ajungând superior pana la creasta iliaca superioara iar cealaltă inferior până lanivelul plicii fesiere; refacem traseul iniţial până când reajungem la poziţia de început.Prelucram regiunea prin neteziri, frământări si batere sub toate formele; geluiri sifricţiuni vom face printre fibrele muşchilor fesieri, superior pe creasta iliaca, inferior lanivelul plicii fesiere iar lateral la nivelul articulaţiei si al trohanterului.De obicei masajul regiunii fesiere se face in caz de atrofii ale muşchilor fesieri sauin afecţiuni ale articulaţiei soldului (v. coxartroza, de ex.).
MASAJUL MEDICAL IN AFECŢIUNILE COLOANEI VERTEBRALEScolioza
= deviaţie a coloanei vertebrale in plan frontal;
-in C sau in S (simpla sau dubla);
-
se executa in curbura interna a scoliozei un masaj sedativ (- manevre sedativeasupra musculaturii paravertebrale contractate) iar in interiorul curburii
2
 
executam manevre excitante care sa tonifice musculatura paravertebralaîntinsa, in felul acesta producându-se o echilibrare a regiunii.Pentru rezultatele cele mai bune masajul se va asocia in mod obligatoriu cugimnastica medicala.
Cifoza
= „cocoaşa”;
- in unghiul cifotic maxim vom executa manevre sedative, iar deasupra sidedesubtul acestei zone vom executa manevre excitante care sa forţeze coloana simusculatura sa se echilibreze.Masajul trebuie combinat cu gimnastica medicala.
Spondilita
Se face un masaj sedativ asupra musculaturii spatelui, in special asupra muşchilor  paravertebrali si un masaj zonal uşor asupra articulaţiilor intervertebrale, combinat cugimnastică respiratorie pentru a preîntâmpina prinderea articulaţiilor dintre coloana sicoaste si a celor dintre coaste si stern, care ar putea duce mai târziu la problemerespiratorii destul de grave.
Discopatiile
-sunt afecţiuni ale discurilor intervertebrale (uzuri, degenerări);
-
 produc dureri locale si contracturi ale musculaturii paravertebrale locale;
-
se întâlnesc cel mai frecvent la nivel lombar si cervical.Se executa manevre sedative (de relaxare) asupra musculaturii paravertebrale si seface un masaj zonal asupra articulaţiilor intervertebrale si asupra discurilor, masaj careva produce o creştere de metabolism locala cu fenomen de regenerare. Trebuie sa sefacă apoi, in mod regulat, un masaj de întreţinere.
Hernia de disc
-cel mai frecvent se întâlneşte tot in regiunea lombara;
-
apare o iritaţie cu dureri puternice atât locale cat si cu iradieri in lungulnervului afectat – sciatic;
-
in faza acuta, nd sunt dureri violente, masajul este contraindicat;recomandarea principala; repaus realizat fie in decubit ventral cu o perna subabdomen, fie in decubit dorsal cu doua perne plasate sub genunchi.Masajul se va începe in faza subacuta: sedativ asupra regiunii lombare si sacro-fesiere, si un masaj sedativ sau excitant – după caz – asupra membrelor inferioare.
3

Activity (123)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Danut Lipan liked this
ava liked this
dtds liked this
Anton Tudoreanu liked this
DanOlteanu liked this
sevim_1999 liked this
Pal Maria Tereza liked this
Danut Lipan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->