Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Statutul Public Si Politic Al Mass-mediei

Statutul Public Si Politic Al Mass-mediei

Ratings:
(0)
|Views: 1,217|Likes:
Published by lalagl

More info:

Published by: lalagl on Oct 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

 
Statutul public şi politic al mass-medieiInstrumentarul mediatic
Având în vedere că în societatea actuală comunicarea de masă şi modalităţile deînfăptuire ale acesteia ocupă un rol primordial, această lucrare încearcă să prezinte statutul public şi politic al mass-mediei şi instrumentele utilizate pentru a-şi exercita puterea şiinfluenţa. Mass-media răspund la nevoile omului modern de a fi informat, dar în acelaşi timpdirijează emoţiile publicului, ceea ce atrage răspunderea pentru deciziile pe care le iasocietatea. Mass-media au meritul incotntestabil de a fi vectorul purtător al informaţiei şi alfondului de cunoştinţe propriu al unei comunităţi, către cât mai mulţi dintre membrii săi.Mass-media au stabilit un adevărat monopol al informaţiei, preluând o parte din funcţiileîndeplinite de instituţiile statului. Rolul crescând al media în domenii ca şcoală, biserică, ducela o diluare a rolului creditat cu cea mai mare importanţă: informarea.Sintagma mass-media desemnează ansamblul mijloacelor de informare sau, chiar,comunicare în masă, fiind în general definite ca „suporturi tehnice ce servesc la transmitereamesajelor către un ansamblu de indivizi separaţi”
1
. Într-un mod general, mass-media pot firepartizate în trei categorii:
Mijloace tipărite (reviste, ziare, afişe, etc.)
Mijloace bazate pe film (fotografierea şi cinematografia)
Mijloace electronice (radio, televiziune, calculator, telefon, fax, etc.)Studiul rolului mass-mediei în cadrul societăţii are o deosebită importanţă pentrusociologi, psihologi, ziarişti, lingvişti care se preocupă să dezvolte teorii care să expliceinfluenţa acesteia asupra indivizilor. Este, într-adevăr, o temă ce merită dezbătută şi caredetermină interpretări, de multe ori controversate. Lumea occidentală asistă în prezent la oadevărată explozie de cercetări cu privire la comunicarea de masă, cunoscând abordări dincele mai diverse, utilizându-se metode din ce în ce mai specializate şi mai complexe.Influenţa comunicării de masă, şi implicit a mass-mediei, a fost analizată de MalvinDeFleur în cadrul a trei ipostaze fundamentale
2
: Care este impactul unei societăţi asupra
1
Claude-Jean BERTRAND (COORD.), „O introducere în presa scrisă şi vorbită”, traducere coordonată deMirela Lazăr, Editura Polirom, Iaşi, 2001, p. 20
2
Dorin POPA, „Mass-Media, astăzi”, Editura Institutul European, Iaşi, 2002, p. 59
1
 
mass-media? (referindu-se aici la condiţiile politice, economice, culturale care au determinatmass-media să opereze în forma lor prezentă într-o societate), Cum are loc comunicarea demasă?, Care este impactul comunicării de masă asupra individului? (cum îl influenţează din punct de vedere psihologic, social şi cultural). Dintre toate aceste trei situaţii, cea care asuscitat cel mai puternic interes din partea cercetătorilor şi teoreticienilor, a fost influenţa pecare o exercită comunicarea în masă asupra indivizilor dintr-o societate, rolul şi statutul mass-mediei în cadrul acesteia.Apariţia şi evoluţia numeroaselor tehnologii şi configuraţii mediatice, de la o etapăistorică la alta, a determinat ca la începutul secolului 21 să apară necesitatea unei reevaluări înceea ce priveşte conţinutul, forma, interconexiunile, influenţa comunicării de masă şi a mass-mediei. Evoluţia societăţii imprimă un caracter ambivalent comunicării: pe de o parte, aceastase defineşte ca un instrument de emancipare a individului, iar pe de altă parte, comunicarea demasă se autoinvesteşte cu funcţia de instrument de control al autorităţilor politico-socio-economice şi al indivizilor.
STATUTUL PUBLIC AL MASS MEDIEI - SPAŢIUL PUBLIC
Toate modalităţile de comunicare, toate întrebările care se pot pune în legătură cu procesul comunicaţional se raportează la noţiunea de „public”. Din punct de vedereetimologic, cuvântul „public”
3
provine din latinescul publicus (al poporului) şi publicum (aldomeniului public). Publicul a fost analizat din perspectiva a două situaţii: comunitate umanăşi receptor de mesaje mass-media.Pentru a defini cât mai corect noţiunea de spaţiu public, trebuie precizat că presaconstituie un factor de influenţă asupra acestuia: pe lângă rolul de „watch dog” al societăţii,mass-media este şi creatoarea şi susţinătoarea unui nou spaţiu public. Această sintagmădesemnează teritoriul în care se pot discuta, dezbate şi delibera probleme de intres publicmajor, la care să participe actorii implicaţi, care ar fi necesar să apeleze la argumentaţia ceamai plauzibilă şi mai convingătoare în susţinerea proiectelor şi iniţiativelor care să corespundăintereselor generale ale societăţii
4
.O altă abordare susţine că în cadrul câmpului dezbaterilor sunt implicaţi mai mulţi factori interferenţi şi numeroşi participanţi care iau hotărâri raţionaleşi binefăcătoare.
3
 
Victor VIŞINESCU, „Jurnalism contemporan”, Editura Victor, Bucureşti, 2002, p. 156
4
Ibidem, p. 174
2
 
Apariţia şi existenţa unui asemenea spaţiu public în interiorul societăţii moderne şidemocrate au fost facilitate de anumite premize
5
,printre care cele mai importante sunt:
Indivizii din societatea contemporană nu mai depind de nimeni, nu se află subinfluenţa nici unei autorităţi (Biserica, Regalitatea), ei fiind cetăţeni liberi, care audreptul şi obligaţia să participe la conducerea societăţii, la adoptarea deciziilor şi laexercitarea puterii (prin intermediul procesului electoral).
Existenţa dezbaterilor a egalizat în drepturi oamenii, eliminând pretenţia adevăruluiabsolut deţinut doar de o singură persoană. Conştiinţa individuală devine un tribunal personal, privat de judecători care se autojudecă conform principiilor proprii.
Gânditorul şi filosoful Habermas consideră că „spaţiul public se situează între mediul privat (universul familiei şi al intereselor personale) şi spaţiul etatizat (universulexercitării Puterii statului)
6
. În democriile antice, dezbaterile care priveaucolectivitatea se desfăşurau în Agora; în secolul al XVII-lea, în Europa, loculdiscuţiilor era cafeneaua literară, clubul, academia şi mai târziu, presa. De asemenea,analizând acest spaţiu, el constată că s-a denaturat progresiv, a intrat în declin,începând cu secolul al XIX-lea, dar mai ales în secolul următor.Transformarea unui „public care discută cultura într-unul care o consumă”
7
,dezvoltarea mercantilismului, influenţa tot mai mare a tehnicilor de marketing, duc ladegenerarea spaţiului public contemporan. Societatea de masă, comercializarea presei,modelul relaţiilor publice sunt răspunzătoare de această schimbare în sens negativ. În acest tipde spaţiu, rolul mass-mediei ar trebui fie consolidarea acestuia, dar, în realitate, nuîntotdeauna se întâmplă aşa.Spaţiul public este rezultatul unei mişcări de emancipare care a pus în valoarelibertatea individuală şi exprimarea opiniilor, permiţându-le unor actori din domeniul politic,social, religios sau cultural, să dialogheze, să dezbată pe diferite teme şi să găsească variaterăspunsuri la probleme. În zilele noastre, el desemnează „toate scenele şi arenele mai mult saumai puţin instituţionalizate, unde sunt dezbătute subiectele importante ale momentului. Presa,radioul, televiziunea şi internetul constituie canale şi filtre esenţiale ale acestui schimb de păreri”
8
. După cum se poate observa, spaţiul public nu defineşte doar un concept simbolic, ci
5
Ibidem, p. 175
6
Ibidem
7
Remy RIEFFEL, „Sociologia Mass-Media”, traducere Ileana Busuioc, Editura Polirom, Iaşi, 2008, p. 49
8
Ibidem, p. 50
3

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Popescu Ana liked this
bogdanbart liked this
ankapower9646 liked this
malishalla liked this
Maria Guraliuc liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->