Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
P. 1
Proiect Masaj Membre Sup Si Ceafa

Proiect Masaj Membre Sup Si Ceafa

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 2,281 |Likes:
Published by Lucianro

More info:

Published by: Lucianro on Oct 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2013

pdf

text

original

 
CAPITOLUL IINTRODUCEREIstoria masajului
Se presupune că
termenul de masaj
îşi are originea fie în cuvântularab „mass”, care înseamnă „a apăsa”, fie în cuvântul ebraic „ maşeş” cuaceeaşi semnificaţie, fie în „massein” care în limba greacă veche înseamnă„a frământa”.Prezentarea succinta a istoriei, bazate pe documente pastrate pana azi ,ne permite sa retinem urmatoarele :- cu circa 3000 de ani inaintea erei noastre, masajul era practicat dechinezi (practicantii erau preotii-medici) pentru activitatea circulatiei sistimularea , respective linistea nervoasa ;- mai retinem din unele documente practicarea empirica a masajului laegiptenii antici , la asirieni si babilonieni , persani si evrei;- in India antica, in “Cartea vietii”, scrisa acum circa 2800 de ani, sevorbeste de masaj (reguli, indicatii, contraindicatii);- grecii antici foloseau masajul preparator (la atleti), cel de refacere, precum si auto masajul (celebrii medici greci ai antichitatii, Herodicos siHipocrat, cunoasteau influentele masajului si ale exercitiilor fizice asupraorgnismului si le prescriau pacientilor lor) ;- la romani, masajul se practica in baile publice, dimineata pentrustimulare si seara pentru dezobosire (Celsius, Galenus au descris unele proceduri de masaj) ; desi in Evul Mediu masajul si ingrijirea corpului aufost neglijate, in cartea scrisa de Avicena - “Cartea Legilor Medicinii” sevorbeste de masaj in asociere cu baile si dieta.La noi in tara sunt de mentionat lucrarile:- Masajul, istoricul, manipulatiile, actiunea fiziologica si tratamentulcatorva maladii prin acest remediu, scrisa in 1885 de R.P. Manga;- Masajul si mobilizarea, ca tratament in unele fracturi, scrisa in 1889de N. Halmagiu.Dupa infiintarea Oficiul national de educatie fizica , in 1922 , incepesi in tara noastra pregatirea specialistilor in masaj .In 1933 este tradusa lucrarea francezului M. Defrumeris , “Masajul practice si theoretic, general si partial”.
1
 
In Ardeal, profesorul Marius Sturza contribuie la popularizareamasajului.La Bucuresti, la catreda de gimnastica medicala de pe langa ONEF ,cursul de masaj era predate de prof. dr. Ion Lascar si asistenta ValentinaRosca (in 1930 aceasta din urma publica lucrarea “Elemente de masaj sigimnastica medicala” ).Cel care a dus la noi dimensiuni gimnastica medicala si masajul , fiind pe buna dreptate socotit azi fondatorul gimnasticii medicale moderne si amasajului in tara noastra, este regretatul prof. Dr. Adrian Ionescu, care prinnumeroasele publicatii, actuale si in zilele noastre, contributii si formarea denoi specialisti (citez numai pe dr. Radovici, R. Fozza Cristina, ViorelDumitru, etc.) se inscrie ca una din marile personalitati ale stiintei medicaleromanesti contemporane, cu deosebit accent in medicina culturii fizice .In perioada Evului Mediu, in Europa, putine lucruri s-au auzit despremasaj, din cauza dispretului fata de placerile carnale . Dar interesul fata deaceasta arta a fost resuscitat in secolul al XVI-lea, in principal datoritaoperei dr. francez Ambroise Pare.La inceputul secolul al XIX-lea, suedezul Per Henrik Ling a pus la punct un sistem care astazi este cunoscut sub numele de “Masajul Suedez”, pe care la sintetizat din cunostintele sale de gimnastica si fiziologie si dintehnici de chineza egipteana, greaca si romana.In 1813 a fost infiintat la Stockholm primul colegiu care oferea ore demasaj ca parte a programei scolare si de atunci au luat fiinta pe intregcontinental institute si statiuni de odihna care includeau si masajul. Astazinimeni nu se mai indoieste de valoarea terapeutica a masajului, carecontinua sa se dezvolte si sa infloreasca in intreaga lume occidentala, atat printre practicieni amatori, cat si printre profesionisti. In orient, tehnicile demasaj s-au bucurat dintotdeauna de o mai mare pretuire pentru aplicatiilelor tamaduitoare decat in occident si acestea au cuntinuat sa fie folositeneintrerupt din cele mai vechi timpuri.Probabil ca diferenta de atitudine care a existat pana foarte de curandintre civilizatia orientala si cea occindentala fata de masaj a fost oconsecinta a revolutiei stiintifice care a aut loc in occident in urma cu circa250 de anii.Ca urmare a acestei noi stiinte, vechile concepte care stabileaulegaturile dintre corp, pe deoparte, si minte si spirit pe de alta, au fostdesconsiderate ca fiind nestiintifice si in decursul timpului, corpul omenesca ajuns sa fie privit ca un soi de masinarie sofisticata, care putea fi “intretinuta si reparata” numai de catre specialisti cu inalta calificare, cu altecuvinte, doctorii.Toti simtim nevoia sa ne relaxam sa scapam de tirania timpului.Ascultam muzica, privim miscarea norilor pe cer, ne plimbam pe plaja
2
 
cautand pietricele colorate sau scoici, toate acestea sunt modalitati prin carene linistim sufletul, ne redobandim senzatia propriei noastre integritati ininocenta clipei. In copilarie ne cataram in copaci si alergam desculti, nesimtim in largul nostru cu noi insine si suntem in contact cu natura noastrafundamentala. Dar pe masura ce imbatranim, petrecem cat mai mult timptraind numai in intelect.Acum e momentul sa refacem echilibrul si sa revenim in propriulnostru corp prin redescoperirea delicatei arte a atingerii. Este un limbajcomun, un limbaj pe carei il putem folosi pentru a vindeca sau linisti, pentrua alina durerea sau pentru a indeparta tensiunea, mai presus de toate saexprimam faptul ca ne pasa. Asemenea unui luminis in padure, aceasta artane ofera un spatiu de respiratie in care sa ne relaxam si sa ne reorientam.Masajul ne ofera un mijloc de a contracara fluxul neincetat al presiunilor profesionale si casnice. Pentru prea multi dintre noi rigiditatea sidurerea sunt un mod de viata cu care ne-am obisnuit si de multe ori, abiaatunci cind facem sau ni se face un masaj descoperim ca muschii nostriisunt incordati sau ne dam seama ca o mare parte din energie ne esteconsumata de tensiune. Masajul poate fi o calatorie de autodescoperire, carene arata cum este sa ne simti mai relaxati si mai in armonie cu noi insine, sasimti placerea unui trup care poate respira si se poate misca in deplinalibertate.
Masajul, trecut si prezent
Vreme de zeci de mii de ani, o forma sau alta de masaj sau de atingere a fostfolosita pentru a-i vindeca pe bolnavi sau pentru a le alina durerile. Pentrumedicii din antichitatea greaca sau romana, masajul constituia unul din pricipalele mijloace de domolire a durerii. Pe la inceputul secolului V i.Hr,Hipocrate- “parintele medicinei”- scria: “medicul trebuie sa aiba experientain multe privinte, dar fara doar si poate in privinta masajului…Caci masajul poate intari o incheietura care este prea slabita si poate slabi o incheieturacare este prea intepenita”.Pliniu, renumitul naturalist roman se supunea in mod regulatmasajului pentru a-si ostoi suferintele provocate de astma, iar Iulius Caesar care suferea de epilepsie, era zilnic ciupit pe tot corpul, pentru usurareanevralgiilor si a durerilor de cap. Dupa caderea Romei in sec V d.Hr. putine progrese s-au inregistrat in Europa in sfera medicinei si a ramas in seamaarabilor sa studieze si sa dezvolte invataturile lumii clasica. Avicenna,filozoful si medicul arab care a trait in sec XI, scria in lucrarea sa Canon caobiectul masajului este “sa disperseze substantele ramase in muschi si carenu au fost eliminate prin exercitiul fizic.
3

Activity (90)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
jos3phine liked this
Cristian Rusu liked this
Lacatus Mihai liked this
Irene Bordei liked this
Ar2Ra liked this
Oana Simionescu liked this
Sylvie Silvik liked this
Gheorghe Popescu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->