Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sejarah Kursus Kepimpinan Manikayu

Sejarah Kursus Kepimpinan Manikayu

Ratings: (0)|Views: 268|Likes:
Published by Hishamuddin Ishak

More info:

Published by: Hishamuddin Ishak on Oct 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2010

pdf

text

original

 
 _ Sejarah Kursus Kepimpinan Manikayu
Atau lebih dikenali sebagai KMK, adalahsuatu kursus yang perlu dilalui bagiseoarang pemimpin pengakap ia tidak kiradari
Kumpulan Latihan Maktab
 
KLM
dan
Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia
KLKM
. Ia mula diperkenalkan diUK pada1919 di Gilwell Park yang dirasmikan olehW.F. de Bois Maclaren. 6 bead telahdiwartakan untuk Ketua PerkhemahanGilwell sebagai simbol rasmi ibupejabat.Tradisi ini diteruskan hingga hari ini. W.F.de Bois Maclaren juga menghadiahkan BPskarf berwarna cokelat dan mempunyaipetak segiempat yang bercorak 'batik orangscotland' dikenali sebagai Maclaren Tartan.
satu set lengkap skaff dan manikayu
 
Sejarah Awal
 
Pada awalnya, ia dipakai ditopi 'constable hat' (topi yangdipakai oleh BP disebelah )ataupun di butang uniform bilaseseorang itu telah tamat kursusnya.Selepas itu iadihentikan kerana sebab ia mudah terjatuh bila ditiupangin.
 
manikayu ini dimasukkan ke bahagian atas topi yangdipakai oleh BP
 
Terdapat juga manikayu berbentuk taringdari serigala dari tahun 1922 hingga 1925yang dikenali sebagai taring serigala(Wolf’s Fang) atau akela badge (rantaiakela) jika seseorang itu telah habis kursus,dia layak memiliki 2 taring dikenali sebagaiketua akela (akela leader).
 
manikayu akela, bagi peringkat 2... jika seseorang ituberjaya tamatkan kursus, 1 bead lagi ditambah
 
 
13 November 1925,ibupejabat Gilwel mensyaratkanhanya satu jenis manikayu sahaja dibenarkan. Hasilperbincangan ibupejabat Gilwell mengariskan padahujung manikayu yang sebenarnya ada warna khasmengikut unit pada pangkal simpulan, yang PPM masihlagi ikut dari UK ialah kuning bagi PKK (cub scout-pengakap serigala), hijau untuk PM/PR (scouts) danmerah bagi kelana (rovers). 14 Oktober 1927, ibupejabatGilwell membuat keputusan drastik, pengeluaranmanikayu ini dihentikan. Cuma setengahnya masih lagiterselamat... cari dalam ebay! hihihi...
manikayu ini dipakai hingga sekarang, sebagailambang kepimpinan... tapi saya pun boleh ciplaksatu.... seperti di bawah
 
kumpulan pertama 1919 diGilwell Park, ada dikalangan bekas tenterayang pernah berkhidmat semasa perang dunia pertama juga mengambilkursus ini.
Kursus Manikayu
1927, ibupejabat Gilwell membuat keputusan drastik,pengeluaran manikayu ini dihentikan. Cumasetengahnya masih lagi terselamat... cari dalam ebay!hihihi...
 
anda cuma cari wayar halus dengan rotan yangpaling kecil! yang mana rotan itu diraut denganteliti... cam na? ok dak... jangan buat gila pakaikalau tak habis kursus.. nak? sori laa... buatsendiri.. ni nak kena tambah lagi bubuh kaler hitamngan sylek..
 
 _ Gadgets & Pioneering
 
Projek perintis (pioneering project) diklasifikasikan sebagai kerja seni yang pernah dilakukan olehpihak jurutera tentera pada abad 18 hingga 19 dengan menggunakan tali dan kayu. Seni tali danikatan ini dipraktikkan hingga sekarang bahkan ketika taufan katrina yang memusnahkan selatanAmerika, Seni ini digunakan meluas di penempatan sementara. Pada 5 Disember 1998, SelatanFlorida telah mengadakan Acara Persembahan Tahunan Pengakap (annual Scout Show) distadiumyang terajui oleh Joe Robbie. Dalam acara itu segala permainan, skill dan ilmu pengakap dikongsibersama tidak kira pengakap ataupun bukan pengakap. Hurrican District menggunakan idea inidengan kerjasama majlis daerah (district's troops) untuk membina projek printis lalu dipertontonkankepada orang ramai. Idea ini agak menarik hampir kesemua projek printis dilahirkan semula! projekperintis ini mengajar para pengakap merancang, paling pentingnya semangat berkumpulan setelahhampir seabad bila BP memperkenalkannya dalam buku hingga ke perkhemahan Brownsea, seni inidimanafatkan semula.
 
 
 
Lifting Gateway (Pintu Gerbang Berlift) Covered Gateaway (Pintu Gerbang Beratap)
 _ Spying allied to Scouting, Scouting not Soldiering....
 
Satu kata-kata BP dalam bukunya
Lessons from the Varsity of Life
, keluaran tahun 1933. BPmenegaskan bahawa bidang kepengakapan memerlukan kecekapan dalam pengintipan, iaberupaya mendapatkan maklumat risikannya dari pihak lawan dari segi kekuatan hingga senjatarahsianya kemudiannya disampaikan dengan cara yang terselindung dan tersendiri tanpa berjayadikesan oleh pihak lawan atau musuh. BP juga pernah menjalankan risikan sebelum Perang Boer diAfrika Selatan dengan meninjau dan meneliti kekuatan pihak President Kruger. Sebenarnya motif utama British menakluk Afrika Selatan kerana adanya lombong berlian dinegara itu bahkan dengantinjauan yang khusus dapatlah pihak British mengatur 
serangan dan menakluk 
(command &conquer).
beza dengan pengakap, tentera diajar menjadi tentera tetapi pengakap dilatih menjadi manusia!- rafiqkie
 

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Joshua Little liked this
Kathryn Rivera liked this
Abangzam liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->