Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
122Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tamadun Islam Dan Tokoh

Tamadun Islam Dan Tokoh

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 7,087|Likes:
Published by hafiz1989

More info:

Published by: hafiz1989 on Oct 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2013

pdf

text

original

 
Pengenalan
Tamadun islam merupakan salah satu tamadun dunia yang terunggul. Kajian demikajian telah dilakukan dan sehingga hari ini masih lagi terdapat penemuan baru dalamtamadun islam yang masih belum disingkap oleh masyarakat moden. Sumbangannyatidak ternilai dalam membentuk generasi manusia yang bertamadun dan maju.Dalam kerja khusus ini, kami akan membincangkan sumbangan intelektual islamdalam bidang sains dan matematik iaitu dalam skop perubatan, astronomi, fizik dan biologi.
Definisi Intelektual
Intelektual bermaksud golongan cerdik pandai atau golongan terpelajar. Hasildaya berfikir dan akal budi yang tinggi golongan ini telah melahirkan pelbagai ilmu danteori yang membolehkan masyarakat hidup lebih beradab dan bertamadun. Bidang ilmuyang diterokai para intelektual merangkumi ilmu sains tulen dan sains social termasuk ilmu-ilmu agama dan bukan agama. Dalam tamadun islam terdapat ramai tokoh-tokohintelektual yang menyumbang kepada perkembangan tamadun islam. Antaranya ialah IbnSina, Ibn Khaldun, Ibn Rusyd, Al- Biruni, Al-Razi, Al- khawarizmi dan ramai lagi.
 
Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Sains1. Perubatan
Pencapaian tamadun islam dalam bidang sains perubatan berada di puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah. Walaupun ilmu ini berasal daripadatamadun asing iaitu Rom, tetapi umat Islam akhirnya telah muncul sebagai tokoh-tokohilmu perubatan yang disegani dunia. Mereka bukan sahaja menguasai ilmu perubatan,malah telah menyumbang sesuatu kepada bidang tersebut. Antara pakar perubatan Islamyang terulung ialah:i.Ibnu Masiwaihi (meninggal 243 Hijrah) beliau telah banyak menghasilkankitab perubatan.ii.Ibnu As-Sahal (meninggal 255 Hijrah). Beliau menjadi pengarah rumahsakit Jundisyapur.iii.Ar-Razi (meninggal 320 Hijrah). Beliau merupakan tokoh doctor Islamyang terunggul sehingga dilantik menjadi ketua doctor-doktor di Baghdad.iv.Ali bin Abas (meninggal 428 Hijrah). Beliau dilantik menjadi docto peribadi Khalifah Daulah Al-Buwaihiah.v.Ibnu Sina (meninggal 428 Hijrah). Beliau lebih dikenali sebagai ahlifalsafah. Namun demikian beliau juga merupakan seorang doctor yangterkenal.
 
2. Farmasi Dan Kimia
Ilmu farmasi dan kimia juga amat berkembang pada zaman Bani Abasyiah.Antara umat Islam yang pakar dalam bidang ini pada masa itu ialah:i.Ibnu Baithar. Beliau telah menghasilkan tiga kitab besar iaitu Al-Mughni(berkaitan farmasi), Jami Mufaradah Al-Adwiyah Wa Al-Aghziyah (berkaitan permakanan) Mizan at-Tib (panduan kepada doctor.ii.Rasyiduddin (meninggsl 634 Hijrah). Beliau telah mengarang kitab al- Adwiyahal- mufradah (berkaitan dengan farmasi).iii.Jubair bin Haiyan. Disamping menjadi doctor, beliau juga merupakan pakadalam bidang astronomi.
Pencapaian Tamadun Islam Dalam Bidang Matematik 
Ilmu matematik dan kejuruteraan juga telah mencapai puncak kegemilangannya pada zaman Bani Abasyiah. Pada zaman itu lahir ramai sarjana dalam kedua-dua bidangini. Antara mereka ialah:i.Thabit bin Qurrah al-Hirani.(221-288 Hijrah). Beliau mengarang kitab Hisab al-Ahillah (matematik), Kitab fi istikhraj al- handasiah (kejuruteraan) dan lainnya.ii.Abdul Wafa Muhammad bin Muhammmad Ismail bin Abas (meninggal 328Hijrah). Beliau mengarang banyak kitab matematik dan kejuruteraan. Antaranyaialah Ma Yahtaj Ilaiahi al-‘Ummal wa al-Kuttab Min San‘ah al- Hisab (matematik dan kejuruteraan).iii.Sinan Ali Muhammad bin Hasan bin Haitham.iv.Muhammad bin Musa Al- khawarizmi

Activity (122)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
addy7349 liked this
katak kembung liked this
Aziee Zulqarnain liked this
Nadia Syuhada Osman liked this
NuRul AdiLa liked this
nursyifaa liked this
Nur Farhanah Ahmad Tarmizi liked this
Hasni Saman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->