Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
111Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Budismul

Budismul

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 10,835|Likes:
Published by antifree

More info:

Published by: antifree on Jul 29, 2007
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2013

pdf

text

original

 
Budismul
-
Budismul a fost întemeiat în sec. V î.Hr. de către un înţelept numit Buddha şi s-a răspândit în toată Asia întresec. II şi XII. Această religie a fost influenţată de religiileţărilor care au adopat-o.Budismul
-Este astăzi una dintre cele trei religii dominante din lume.-El numără între 300 şi 400 milioane de credincioşi, care trăiesc mai ales în Asia deSE.-Este o religie fără zei. Este rezultatul căutării unei căi de eliberare a sufletului dinciclul regenerării, de sustragere de la transmigrare.-Întemeietorul budismului, Buddha, se naşte în India, la finele sec. VI î.Hr (în urmacompromisului dintre scrierile chineze şi indiene se consideră că Buddha a avut oexistenţă istorică între anii 566 – 486 î. Hr.).-În această epocă, toţi indienii practicau hinduismul, pe care Buddha se bazeazăpentru a propovădui noua doctrină. E vorba mai mult de o înţelepciune, fără zeisau texte sacre, şi mai puţin de o adevărată religie.
Viaţa lui Buddha
-Prinţul Siddharata Gautama se naşte prin anul 533 î.Hr. în oraşul Kapilavastru din NIndiei.-Duce o existenţă foarte ocrotită în palatul părinţilor săi.-Făcea parte din casta Ksatrya, ai cărei membri nu erau iniţiaţi în probleme religiose-Însă, la vârsta de 29 de ani, are patru întâlniri care îi răscolesc viaţa: se întâlneştecu un bătrân, cu un om bolnav, cu un mort şi cu un călugăr care cerşeşte pentru ase hrăni. El descoperă astfel bătrâneşea, durerea, moartea şi sărăcia, punându-şi întrebări despre rostul existenţei.-La această vârstă, după ce i s-a scut un fiu , achindu-se astfel de obligaţiilefaţă de familie şi societate, se hotărăşte să plece pentru a trăi aidoma călugărilorcerşetori şi pentru a medita.-şluieşte în preajma asceţilor hindi, care îl învă postească şi seconcentreze pentru a medita.-Studiază apoi textele sacre ale hinduismului. Însă, negăsind răspuns la întrebărilesale, se hotărăşte să caute el însuşi calea spre Adevăr şi spre propria lui eliberare.-Legenda poveşteşte că în momentul în care a primit iluminarea, Buddha se afla înprovincia Magadha, în locul numit Bodh-Gaya, aşezat la poalele unui smochin,copacul care simbolizează cunoaşterea (bodhi), a primit iluminarea, în urma uneimeditaţii prelungite. Şi devine atunci Buddha, adică „trezitul” sau „luminatul”.-La Benares, rosteşte primul discurs. Apoi, împreună cu discipolii săi, cutreieră NIndiei pentru a-şi propovădui doctrina. După lungi ani de viaţă rătăcitoare, moarefoarte bătrân.
Mesajul lui Buddha
-În faţa discipolilor săi, cu prilejul predicii de la Benares, Buddha expune cele patrunobile adevăruri, care constituie baza doctrinei sale.-El afirîni că lumea este doar suferiă (primul adevăr). Naşterea, boala,bătrâneţea, moartea provoacă suferinţă.
1
 
-Durerea omului provine din ataşamentul său faţă de viaţă şi din dorinţa sa, care nupoate fi niciodată satisfăcută, de a avea fericirea (al doilea adevăr).-Pentru a opri suferinţa şi pentru a ajunge la împăcare, omul trebuie aşadar să seelibereze de dorinţă şi o nimiceas(al treilea adevăr), dund o viăexemplară.(al patrulea adevăr).-În acest al patrulea ader, Buddha dezluie calea pe care omul trenuie să o îmbrăţieze pentru a face înceteze suferia şi pentru a cunote nirvana(extincţie).-El defineşte nirvana ca o stare de beatitudine veşnică, în care dorinţa, ignoranţa,timpul şi suferia nu mai exis. Cu nirvana ia sfârşit ciclul reîncarnărilorsuccesive.-Budismul se adreseatuturor, fără exceie: indiferent de sex sau de originesocială, toţi budiştii aparţin aceleiaşi comunităţi, sangha.-Pentru a dobândi înţelepciunea, trebuie să meditezi îndelung, în fiecare zi, a celepatru adevăruri şi să urmezi principiile morale formulate de Buddha.-În sec. III î.Hr, îmratul indian Ashoka se converteşte la budism, care devinereligie oficială.-Exisnumeroase stiri budiste, remarndu-se chiar un anume ideal deconduită concentrat în persoana călugărului. Călugărul budist poartă haina galbenăa condamnaţilor la moarte în vechea Indie, simbolizând renunţarea, înlăturareasetei de a avea, a dorinţei. Monahismul este inseparabil de budism.-Numeroşi călugări răspândesc mesajul budist în afara frontierelor.-Budismul se propagă astfel în toată Asia, pătrunde în Sri Lanka, Birmania, China.- Până în veacul VIII, aceasreligie cunote o expansiune foarte rapi, înrăcindu-se în Coreea, Japonia, Tibet, îndin sec V d.Hr, în India estepracticată din ce în ce mai puţin.
Amprentele picioarelor lui Buddha
-La începuturile budusmului, nu se ceau picturi sau statui ale lui Buddha, căcipărea imposibil să poţi înfăţişa un personaj atât de extraordinar. Se utilizau, aşadar,simboluri, cum ar fi urmele lăsate în drumurile sale.-În templul Haein, din Coreea, călugării păstrează peste 81 000 de bucăţi de lemn.Ele reprezintă amprenta paşilor lui Buddha şi sunt gravate cu texte sacre.- Alte simboluri ale lui Buddha sunt roata, simbolul vieţii şi al cosmosului, parasolulşi tronul, semen ale autorităţii, lotusul, floare ce simbolizează puritatea, şi elefantulalb visat de mama lui Buddha înainte de naşterea copilului.
Curentele budismului şi sărbătorile
-Începând cu sec. III, budismul se împarte în două mari curente, care propun fiecareo cale (vehicul) diferide a ajunge la nirvana: Hinayana (Micul Vehicul) şiMahayana (Marele Vehicul). Aceste curente se contestă unul pe altul.-La origine, budismul nu compornici un cult şi nici ceremonii speciale. În,treptat, credincioşii au celebrat ritualuri şi sărbători.
Budismul hinayana
-Curentul
hinayana
sau
Micul
Vehicul
este practicat astăzi de 35 % dintrebudişti.-Este religia dominantă în Sri Lanka, Birmania, Thailanda, Cambodgia şi Laos.-Credincioşii aplică cu stricteţe regula vieţii lui Buddha.
2
 
-Ei se angajează să-şi găsească refugiu în Buddha, în dharma (predicile lui Buddha)şi în sangha (comunitatea).-Budismul hinayana este prin esenţă o regulă de viaţă monastică, fără o divinitatesupremă.-Credinciii respectă interdicţiile: interdicţia de a ucide, de a fura, de a comiteadulter (de a fi infidel), de a minţi, de a consuma băuturi care îmbată.-Pentru iluminare, Hinayana propune practici ascetice, austere, sugend  învăţătura budistă este un car îngust, tras însă de gazele, care-l duc pe discipolrapid la ţintă. Se spune că discipolii pot atinge nirvana în timpul vieţii.-Călurii aleg să se retragă din societate, pentru a medita şi se adună încomunitate. Nu iau decât o singură masă pe zi, trăiesc din pomeni; este vorbadespre călugării cerşetori. Ei asigură educaţia copiilor, celebrează naşterile,căsătoriile şi înmormântările.-În fiecare an se sărbătoreşte întemeierea comunităţii (în februarie sau martie) şimomentul când călugării rămân la mănăstire pe timpul sezonului ploilor (iulie şiaugust).
Budismul mahayana
-Curentul
mahayana
sau
Marele Vehicul
întruneşte 60 % dintre budişti.-Este practicat mai ales în China, Coreea, Japonia, Nepal, Mongolia şi Vietnam.-Budiştii mahayana interpretează mai larg mesajul lui Buddha.-Ei consacră în acelaşi timp un cult divinităţilor hinduse şi celor dintr-o altă religie,cum ar fi daoismul în China sau şintoismul în Japonia.-Venerează mai ales diferitele figuri ale lui Buddha, din care au făcut un zeu. Ei închină un cult şi unor bodhisattva, nişte oameni plini de înţelepciune care auhotărât să se dedice mântuirii celorlalţi.-Cel mai venerat dintre aceştia este Avalokiteshvara, care are mai multe braţe şinumeroase capete, simbolizănd ajutorul infinit pe care îl aduce oamenilor.-Cu prilejul ceremoniilor, lurii acoperă statuia lui Buddha cu stofe, aur şibijuterii. Credincioşii le aduc ofrande sub formă de hrană, flori sau tămâie.-Recită rugăciuni şi se aşează la picioarele lui Buddha pentru a medita.-se mai vorbeşte despre un al treilea vehicul (
vajrayana
– „vehicolul de diamant”)-diamantul, cu limpezimea şi duritatea lui, simbolizează spiul gol şi foairezistibilă spre iluminare.-Deoarece se consideră că omul are două cercuri: cel mental şi cel abdominal, elpune accent şi pe sexualitate de unde diferite ritualuri colective care par şocantecelor neiniţiaţi.
Sărbătorile comune
-Toţi budiştii celebrează sărbătorile care amintesc de marile evenimente din viaţa luiBuddha.-Pelerinajele atrag periodic mulţimi de credincioşi în locuirle în care a trăit Buddha:Kapilavastu, oraşul natal, Bodhgaya, unde a primit iluminarea; Benares, unde apredicat pentru prima oară, şi Kusinara, unde a murit.-Acolo, în numeroase temple care au fost construite, pelerinii vin să se roage şi săse prosterneze în faţa imaginilor lui Buddha.-Ansamblul ritualurilor diferă în funcţie de regiune şi de ţară: credinciosul poate săse aşeze pe jos, cu picioarele încruciate şi cu mâinile pe geninchi; poate să seprosterneze lungindu-se cu faţa la pământ; poate să numere mătăniile repetând
3

Activity (111)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sidonia Ivanovici liked this
Diana Stan liked this
Anca Anca liked this
Burecu Hristina liked this
Andrei Alexandrescu liked this
iuliana_ftrc liked this
Andrei Alexandrescu liked this
iuliana_ftrc liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->