Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
reumatism degenerativ

reumatism degenerativ

Ratings: (0)|Views: 724|Likes:
Published by Ana Stefan

More info:

Published by: Ana Stefan on Oct 24, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

 
ALTE DOCUMENTEBazele fizice si tehnice ale computertomografiei. Principii deconstructie ale unui aparat CT. Tipuri de aparate. Achizitia de date de masura.ReconstVitamina B9, o vitamina fundamentala, mai ales pentru gravideFIBROMUL UTERINDEPRESIAGRUPA SPECIALITATILOR CHIRURGICALE Tratamentul inflamatiilor pulpare acute si croniceSTOMAC – radiografia si boli ce se pot vedeaAspirinaMedicina de familieAcidoza tubulara proximalaULTIMELE CAUTARI PENTRU ACEST DOCUMENTAceste cautari sunt actualizate instantaneuREUMATISMUL DEGENERATIV-Boala artrozicaBoala artrozica este o afectiune neinflamatorie a articulatiilor mobile,caracterizata de deteriorarea cartilajului articulatiei si de leziuni hipertroficeosoase si cartilaginoase.
 
Clinic, boala artrozica se caracterizeaza prin durere, deformari articul10510l115k are, impotenta functionala. Radiologic intalnim pensarea spatiuluiarticular, osteofitoza marginala, osteocandioza si osteoporoza.Etiopatogenie: afecteaza persoane cu varsta medie si inaintata. Aparedupa 40-50 ani si afecteaza egal ambele sexe. Se poate afirma prezenta boliiartrozice numai in prezenta manifestarilor clinice caracteristice.In afara factorului deteriorativ de imbatranire exista si alti factoriimplicati, acestia fiind:-factori mecanici ce determina o suprasolicitare zonala prin punctede suprapresiune la nivelul articulatiilor mari portante (obezitatea care incarcaarticulatia soldului si genunchiului);-factori traumatici-traumatismul unic ce determina distructie decartilaj si remaniere cicatriciala; microtraumatisme repetate;-factori endocrini si metabolici-intervin ca in cazul acromegaliei cedetermina distructia de cartilaj;-factori inflamatori cronici-inflamatia cronicaàforta de deteriorare side incetinire a remanierii cartilajului.Cartilajul articular se reinnoieste complet la 10-12 zile. In artroze insametabolismul cartilajului este deprimat si apare un cartilaj fiabil si o activitatescazuta a condroblastilor. Uzura cartilajului determina dezgolirea osuluisubiacent; scaderea troficitatii osului si aparitia osteosclerozei. Pe langa leziunileosoase apar leziuni ligamentare si sinoviale.Aspecte clinice: in ordinea frecventei boala artrozica afecteaza:articulatiile membrelor inferioare (genunchi, sold), articulatiile coloaneivertebrale lombare, articulatiile interfalangiene distale (nodulii Herber denBoucharc), articulatiile coloanei vertebrale cervicale.
 
Debutul bolii este insidios, lent, la indivizi peste 40-50 de ani. Stareagenerala a bolnavului este buna; majoritatea bolnavilor sunt obezi.Simptome: durere de tip mecanic, caracterizata de oboseala articularaaccentuata pe parcursul zilei, se calmeaza la repaus, nu apare niciodata noaptea,este meteorodependent (pacientul); limitarea mobilitatii care este princontractura musculara antalgica.Boala artrozica nu determina niciodata anchiloza.Semne: la mobilizarea activa si chiar pasiva se simt si se aud crepitatiifine, uneori chiar cracmente; deformarea articulatiei care de obicei este o marirede volum, aparuta datorita proliferarii cartilajului si osului sub forma de osteofite,iar pe de alta parte se datoreaza unui proces de hidartroza cu transsudat careapare prin iritatia realizata de osteofite asupra sinovialei articulare.Aspecte paraclinice:-examene hematologice-VSH normal; fibrinogen normal; ASLOnormal; PR negativ; leucocite normale;-lichidul sinovial este clar, dens, cu elemente putine;-examenul radiologic-ingustarea spatiului articular; osteofite;osteoporoza.Diagnostic: se pune pe elemente clinice si radiologice:-clinic-durere de tip mecanic; impotenta functionala; cracmente lamobilizarea articulatiei; lipsa semnelor generale; lipsa evolutiei spre anchiloza;afectarea articulatiilor portante;-radiologic-ingustarea spatiului; osteoporoza; osteofitoza.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Alina Kendy liked this
yo2maj liked this
Antonio Marius liked this
Antonio Marius liked this
Yarik Botnar liked this
giulia61 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->