Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tribunal Law309

Tribunal Law309

Ratings:
(0)
|Views: 1,151|Likes:
Published by rambutanku

More info:

Published by: rambutanku on Oct 25, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2013

pdf

text

original

 
TRIBUNAL
Ciri-Ciri Tribunal
Menurut Garner, tribunal mempunyai beberapa ciri antaranya ialah satu badanyang bebas dari pihak pentadbiran dan keputusan ditentukan dengan seadil-adilnya. Selain itu, keputusan yang dibuat berdasarkan pada ahli-ahli panel danbukan keputusan milik individu. Keputusan yang dibuat juga akan menjadi duluanpada kes-kes lain. Prosuder Tribunal amat berbeza dengan mahkamah kerana iaakan membicarakan kes-kes yang lebih mudah dan fleksibel. Tribunal juga tidakakan dibubarkan selepas kewujudannya.
Faktor-faktor wujudnya Tribunal(a)Penambahan kepada fungsi dan tanggungjawab pentadbiran.
Bagi menyalurkan dana pada aktiviti sosial dan ekonomi dalam masyarakat, pihakpentadbiran telah mengenakan cukai dan kegiatan pengutipan cukai ini telahmenyebabkan berlakunya konflik antara pengutip cukai dengan pembayar cukai. Jika masalah ini diselesaikan oleh pihak mahkamah maka pertikaian ini akanmenjadi lambat berikutan banyak lagi kes-kes yang berat terpaksa diselesaikanoleh mahkamah. Maka kewujudan system tribunal pentadbiran telah membersumbangan yang positif terhadap pengekalan sistem mahkamah sekarang.(b)
Kelebihan pada sistem Tribunal
Perkara-perkara yang dibawa ke tribunal biasanya kes-kes yang kecil dan tribunalboleh menyelesaikan masalah itu dengan pantas kerana tidak terikat denganprosuder pembicaraan teknikal. Suasana di tribunal juga kurang formal berbandingsuasana mahkamah dan ini member kesan atau impak kepada pihak-pihak yangberkenaan untuk tampil member keterangan dan memudahkan perbicaraan.Keahlian panel tribunal juga terdiri daripada mereka yang mempunyai kepakarandan pengetahuan yang mendalam mengenai bidang masing-masing contohnyaseperti tafsiran cukai perumahan, perkhidmatan sosial dan lain-lain bidang khusus.Selain itu kos yang murah juga adalah kelebihan tribunal berbanding mahkamah. Tribunal adalah satu badan yang bebas dan terasing dari pihak pentadbiran hampir
 
sama seperti mahkamah. Konsep atonomi yang dimiliki oleh tribunal ini meyakinkanorang ramai tentang keputusan yang dibuat olehnya.
Kelemahan sistem Tribunal.
Kebebasan yang dinikmati oleh tribunal tidak sama seperti mahkamah. Ini keranakebebasan mahkamah dijamin dan dilindungi oleh perlembagaan. Terdapat jugaahli-ahli panel terdiri daripada pihak pentadbiran dan keputusan yang dibuat sedikitsebanyak menyebelahi jabatan. Ahli-ahli tribunal juga bukan orang yangmempunyai pengetahuan dalam bidang undang-undang. Maka mereka akanmenghadapi masalah dalam mentafsir peruntukan statut. Keputusan yang dibuatlebih cenderong kepada pendapat ahli-ahli panel. Kelemahan tribunal yang palingketara pada mata umum ialah tribunal tidak memberi alasan keputusan dankeputusan yang dibuat tidak perlu disiarkan.
Organisasi Tribunal di Malaysia.
 Terdapat beberapa contoh tribunal pentadbiran. Antaranya :-
(1)Mahkamah Perusahaan
Kewujudan : Mahkamah ini telah ditubuhkan di bawah peruntukkan Bahagian VIIAkta Perhubungan Perusahaan 1976.Ahli : Terdiri daripada Presiden yang dilantik oleh Yang DiPertuan Agong dan tigaahli panel yang mewakili pekerja dilantik oleh menteri yang berkenaan. Semuaperlantikan perlu diwartakan di dalam Warta Kerajaan.Proses Perjalanan : Apabila sesuatu kes diusulkan, menteri atas permintaanbersama kesatuan pekerja dan majikan atau pun atas usaha sendiri boleh merujukpertikaian ini ke Mahkamah Perusahaan. Pihak yang terlibat boleh diwakili olehmana-mana peguam atau pegawai kesatuan pekerja tetapi dengan izin mahkamah.Prosiding dibuat oleh Presiden tertakluk kepada peruntukkan akta dan peraturan-peraturan tertentu.
 
Keputusan : Di dalam menentukan keputusan pertikaian, mahkamah hendaklahmengikut prinsip-prinsip hak keadilan semulajadi. Mahkamah boleh memanggilsaksi dan mendapatkan akuan bersumpah. Keputusan dibuat atas keputusanmajoriti. Jika keputusan sama, presiden boleh memberi undi sokongan. “Ekuiti, goodconscience dan merit” perlu digunakan tanpa menghiraukan perkara teknikal danbentuk.Kesan : Apabila keputusan dibuat, ia akan mengikat mana-mana pihak yangterlibat. Keputusan adalah muktamad, tidak boleh dicabar, dirayu atau disemak.Walaubagaimanapun mahkamah ini boleh merujuk peruntukkan undang-undangkepada Mahkamah Tinggi jika difikirkan perlu.(2)
Siasatan Awam ( Public Inquires )
Pengenalan : Satu proses di mana seorang pegawai penyiasat awam tidakmembuat keputusan, beliau hanya membuat laporan kepada badan berkuasa yanglebih tinggi dan badan berkuasa tersebut akan mengambil tindakan berdasarkanlaporan siasatan daripada pegawai awam yang menyiasat. Tujuan : Untuk mengumpul keterangan dan mentukan fakta sebelum membuatkeputusan. Selain itu, membolehkan pembuat keputusan untuk mengetahui perkarayang sebenar sebelum membuat keputusan. Akhir sekali sebagai proses demokrasiagar orang ramai diberi peluang untuk memberikan pandangan dan pendapatberhubung sesuatu cadangan yang akan dibuat oleh kerajaan.Kewujudan :
Akta Syarikat Malaysia, Akta 125 dibawah seksyen 193 hinggaseksyen 210.
Ahli : Menteri boleh melantik pegawai pemeriksa untuk mengendalikan siasatantehadap urusan syarikat di bawah peruntukan akta ini.Proses : Pegawai siasatan mempunyai hak dan kuasa untuk memeriksa buku,dokumen, fail atau apa sahaja bahan bertulis syarikat. Beliau juga boleh menyoalsetiap kakitangan, pegawai dan bekas pegawai syarikat yang terlibat. Kegagalanmematuhi arahan dan tidak memberi kerjasama akan membolehkan mereka yangterlibat didakwa di mahkamah. Semasa siasatan dijalankan, pegawai pemeriksaperlu menggunakan prinsip hak keadilan semulajadi.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sharifah Rahimah Syed Mohamed liked this
Siti Rafidah liked this
noraqilla92 liked this
Sirek Mon liked this
Cynthia Veronica liked this
ainul mardhiah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->