Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
31Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tugasan 2

Tugasan 2

Ratings:
(0)
|Views: 2,680|Likes:
Published by pu3anemones
faktor-faktor yang mempengaruhi peningkatan kualiti
faktor-faktor yang mempengaruhi peningkatan kualiti

More info:

Published by: pu3anemones on Oct 26, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2012

pdf

text

original

 
PENDAHULUAN
Menurut kamus Dewan 2005 kualiti ialah darjah kecemerlangan yang tinggi mutu .Dato’ Dr.Hj. Ahamad bin Sipon, Ketua Pengarah KPM dalam Perutusan Hari Guru 2005menyatakan, "kualiti merupakan sesuatu yang subjektif dan ia merujuk kepada darjahkecemerlangan, mutu atau sifat keunggulan. Dalam membangunkan pendidikan berkualitidan bertaraf dunia supaya negara kekal kompetitif di persada antarabangsa maka kualiti perludibudayakan dalam sistem pendidikan negara secara berterusan dan menyeluruh". ISO9000 pula mendefinasikan kualiti ialah cirri-ciri atau sifat-sifat keseluruhan sesuatu produk atau perkhidmatan dalam memenuhi kehendak pelanggan samada yang dinyatakan atau tidak.Peningkatan Kualiti pula bermaksud penambahan reputasi atau dikaitkan dengan piawai yang boleh diterima umum, memenuhi dan menepati selera pengguna atau pelanggan pada keadaan yang dikatakan lebih berkualiti, tahap terbaik yang boleh dicapai, menepatispesifikasi iaitu konsep yang relatif mengikut masa dan keadaan peningkatan di sepanjangmasa. Secara istilah konsep kualiti bermaksud reputasi dalam kalangan masyarakat umumterhadap barang atau perkhidmatan yang dianggap berkualiti mendapat status yang tinggi pada kaca mata masyarakat umum. Produk atau perkhidmatan berkualiti mempunyai nilai pasaran yang tinggi dari kaca mata pengguna dan pengeluar 
TUJUAN
Peserta-peserta kursus dapat :1.Memahami definisi kualiti.2.Mengetahui jenis-jenis kualiti.3.Mengetahui definisi peningkatan kualiti.4.Mengetahui ciri-ciri kualiti cemerlang.5.Mengetahui budaya cemerlang.6.Mengetahui faktor-faktor yang mempengaruhi peningkatan kualiti.
LATARBELAKANG
1
 
Semenjak pelancaran Gerakan Budaya Kerja Cemerlang yang berteraskan kualiti pada27 November 1989, Kerajaan telah mengadakan beberapa aktiviti untuk meningkatkan lagikualiti dalam sektor awam, di antaranya ialah pelancaran Buku Panduan Pengurusan danPeningkatan Kualiti Dalam Perkhidmatan Awam pada 25 Jun 1990. Agensi-agensi Kerajaan juga dikehendaki menyediakan struktur atau mekanisme yang sesuai bagi mengurus danmengawasi pelaksanaan program-program kualiti, iaitu pewujudan Jawatankuasa PemanduKualiti dan Produktiviti, Pasukan Petugas Kualiti dan Produktiviti serta Pasukan-pasukanKerja dan perlantikan Pegawai-pegawai Penyelaras. Adalah juga menjadi tanggungjawabsetiap agensi untuk menggubal dasar kualiti sendiri untuk disebarkan kepada semua anggotaagensi itu, memilih satu atau lebih jabatan atau bahagian untuk melaksanakan usaha-usaha pengurusan dan peningkatan kualiti dan menyediakan Buku Panduan Kualiti bagi jabatan- jabatan atau bahagian-bahagian yang dipilih. Bagi memperkukuhkan lagi usaha-usaha yangtelah diperkenalkan setakat ini dan untuk membantu Ketua-ketua Agensi melaksanakan pengurusan berkualiti, Kerajaan telah memperkenalkan tujuh program tambahan untuk dilaksanakan oleh setiap agensi Kerajaan.
PANDUAN TENTANG STRATEGI-STRATEGI PENINGKATAN KUALITI
Panduan ini menggariskan tujuh program peningkatan kualiti yang boleh dilaksanakan.Program-program tersebut ialah:Program 1 - Sistem Cadangan QProgram 2 - Sistem Proses QProgram 3 - Sistem Pemeriksaan QProgram 4 - Slogan QProgram 5 - Hari QProgram 6 - Sistem Maklumbalas QProgram 7 - Sistem Maklumat QMelalui program-program ini, adalah diharapkan bahawa kualiti perkhidmatan ataukeluaran agensi-agensi Kerajaan dan perkhidmatan awam secara keseluruhan akandipertingkatkan lagi.
2
 
Terdapat beberapa faktor yang memepengaruhi peningkatan kualiti dalam perkhidmatanawam. Antara faktor-faktor tersebut ialah:
1)Anugerah Kualiti Perdana Menteri
Kerajaan telah pun memberi Anugerah Kualiti Perdana Menteri sebagai satu tanda penghargaan kepada sesuatu agensi yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam tahunyang berkenaan. Anugerah ini akan disampaikan setiap tahun pada 9hb November sempenaHari Kualiti Sedunia. Dengan adanya anugerah ini, setiap agensi akan bersaing secara sihatuntuk mendapatkan anugerah tersebut, sekali gus dapat menaikkan martabat dan maruahsesebuah agensi. Apabila martabat dan maruah sesebuah agensi itu meningkat, maka motivasiyang tinggi akan lahir dalam kalangan ahli agensi untuk mengekalkan tahap yang merekatelah capai. Hal ini menyebabkan budaya cemerlang akan lahir.
2) Panduan Pengurusan dan Peningkatan Kualiti Dalam Perkhidmatan Awam
Panduan ini menjadi rujukan asas kepada agensi-agensi Kerajaan dalam usaha merekauntuk menghasilkan perkhidmatan dan keluaran yang berkualiti. Berpandukan kepada panduan tersebut, kementerian-kementerian dan jabatan-jabatan adalah dikehendakimenyediakan Panduan Pengurusan dan Peningkatan Kualiti masing-masing. Panduan inisangat berguna dan membantu untuk memberikan maklumat yang perlu mereka ketahui,seterusnya ahli agensi dapat merancang strategi-strategi yang sesuai dan tepat untuk meningkatkan kualiti dalam agensi masing-masing.
3
R YANG MEMPENGARUHI PENINGKATAN KUALITI DALAM PERKHIDMATA

Activity (31)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Faizah Mohd Nanyan liked this
norrini liked this
Hamizah Begum liked this
Marzuliana Marzukhi liked this
Marzuliana Marzukhi liked this
ctzurida liked this
Wan Robiah liked this
Muhd Faiz liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->