Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan Projek Akhir_part 02

Laporan Projek Akhir_part 02

Ratings:
(0)
|Views: 1,122|Likes:
Published by slayer_ken
contoh draft laporan projek akhir
contoh draft laporan projek akhir

More info:

Published by: slayer_ken on Oct 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2013

pdf

text

original

 
1
BAB 1PENGENALAN PROJEK1.1 Sejarah ‘On-call Service Centre’
Bermula 30 tahun dahulu di Amerika Syarikat, Industri pelancongan danperkhidmatan mula menumpukan bahagian perhubungan pelanggan pada satupusat talian yang besar dan sistematik.Bank – bank juga mempunyai pusat taliannya sendiri dan ia memulakanperkhidmatan ini pada tahun 1970an dan kemudiannya berkembang pesatseiring dengan perkembangan kedai katalog dan perniagaan melalui taliantelefon, ia mejadi ikutan hampir semua industri.Walaupun begitu, setiap industri mempunyai cara, tahap kualiti dan teknologitersendiri untuk menjalankan operasi atas talian mereka. Dan ia menjadi ikutansehingga pada awal 1990an, apabila kepakaran dan kemahiran Pengurus ‘On-call Centre’ diiktiraf.Dengan itu, ‘On-call Centre’ berkembang pesat dalam 20 tahun ini, apabila padaawalnya ia merupakan bahagian yang cuba melayan barisan pelanggan. Tapisekarang, ia menjadi satu aset penting dalam proses pemasaran danmeningkatkan perkhidmatan pelanggan.Tidak seperti sistem tempahan tiket penerbangan yang mudah dan senang untukdiurus, keperluan untuk perkhidmatan sokongan pelanggan ini adalah berlainandan memerlukan pengetahuan teknikal.Keperluan asas seseorang bagi mengendali panggilan atau operator mestilahmempunyai kemahiran yang tinggi dan penguasaan bahasa yang baik semasaberhubung dengan pelanggan.
 
2
1.2 Definisi ‘On-call Service Centre’
‘On-call Service Centre’ merupakan satu pusat yang diwujudkan untuk memberiperkhidmatan, kemudahan dan bantuan teknikal kepada pengguna untukmembantu menyelesaikan masalah berkaitan komputer mereka.‘On-call Service Center’ ini berperanan untuk menyelesaikan masalah penggunadengan cepat, efisyen dan sistematik. Pelanggan tidak perlu datang ke kedaiuntuk menyelesaikan masalah mereka tapi dengan hanya satu panggilan sahajadapat menyelesaikan masalah tersebut.
1.3 Objektif Projek
Antara objektif projek ini adalah untuk memberi kemudahan kepada kumpulansasar atau pelanggan untuk menyelesaikan masalah mereka tanpamengeluarkan perbelanjaan yang banyak serta membazirkan masa dan tenaga.Selain itu, ia dapat memberikan perkhidmatan kepada pengguna dengan cepatdan sistematik serta dapat melatih kakitangan ‘On-call Service Centre’ dengankemahiran - kemahiran yang berkaitan.
1.4 Skop Projek
Antara skop projek ini adalah seperti berikut :1. Prosedur berurusan dengan pelanggan.Berurusan dengan pelanggan hendaklah dilakukan dengan baik,sistematik dan cekap. Ia dapat menarik pelanggan untuk menggunakanperkhidmatan yang disediakan.2. Prosedur penyelenggaraan komponen komputer.Penyelenggaraan komputer yang baik memerlukan perancangan danlangkah-langkah yang sistematik supaya perkhidmatan yang diberikepada pelanggan cepat dan berkualiti.
 
3
3. Pengurusan aduan pelanggan secara sistematik.Aduan pelanggan diurus secara teratur dan cekap bagi membolehkanmaklumat yang diterima betul, telus dan tepat.4. Pengurusan perancangan penyelenggaraan.Mengurus tindakan penyelenggaraan memerlukan perancangan yangbaik dan teratur supaya perkhidmatan yang diberi berkualiti dan cekap.5. Melibatkan pelatih dan kakitangan Institusi Kemahiran Showme.Kumpulan sasar atau pelanggan terdiri daripada pelajar dan kakitanganInstitusi Kemahiran Showme. Ia dapat memberikan gambaran terhadappenerimaan dan keberkesanan perkhidmatan yang diberikan.6. Kawasan perkhidmatan melibatkan Institusi Kemahiran Showme danasrama lelaki dan perempuan.Perkhidmatan beroperasi untuk kawasan yang berdekatan dengankumpulan sasar iaitu pelajar dan kakitangan Institusi Kemahiran Showme.
1.5 Penyataan Masalah
Satu pemerhatian telah dilakukan, dimana pelajar dan kakitangan merasakanperkhidmatan baikpulih komputer yang dilakukan oleh kebanyakan kedaikomputer tidak memuaskan dan mahal. Komputer merupakan keperluan asasbagi kebanyakan orang, ini memerlukan perkhidmatan baikpulih yang cekapdengan harga yang berpatutan. Antara masalah yang dikenalpasti sebelummembangunkan ‘On-call Service Centre’ adalah seperti berikut :1. Pelajar dan kakitangan Institusi Kemahiran Showme terpaksamenghantar sendiri komputer untuk dibaiki.2. Masa yang diambil untuk sampai kepada pengguna adalah lama keranalokasi kedai yang agak jauh.3. Kos penyelenggaraan yang dikenakan oleh pihak ketiga agak tinggi dantidak berpatutan.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
lalaaluessa liked this
lalaaluessa liked this
lalaaluessa liked this
lalaaluessa liked this
Al Ameer Sultan liked this
Deovaldear Syafik liked this
Azzam Muri liked this
juruteknik komputer liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->