Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ivan Grozni - Srbin Po Ocu i Po Majci

Ivan Grozni - Srbin Po Ocu i Po Majci

Ratings: (0)|Views: 637 |Likes:
Published by DjurovicNenad

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: DjurovicNenad on Oct 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

 
ИВАН ГРОЗНИСрбин и по оцу и помајци
 Увод:Иван Грозни је био без симње највећи Руски и уопште славенски цар свих времена.Његова визија и је данас видљива у огромном посједу територије данашње Русије ињене позиције у свијету и богатству природних ресурса.
Иван Грозни је у своједоба проширио царску Русију на преко 5 милиона квадратних километара и одРусије тада створио најјачу државу Европе!
Дакле Ивану Грозном можемо дазахвалимо за данас добар стратешки положај славенских народа који живе насјеверу и истоку али и на југу. Иван Грозни (његово име заслужује да се непрескоччи и на убаци замјеница ''он'') је био највећи православни ктитор свихвремена и заштитиник и доброчинитељ манастира Хиландар...КАКАВ је заиста био руски цар Иван Четврти Васиљевич Грозни (1530-1584)?Онакав какав му је и надимак, или генијални император који је утемељио великуРусију? Да ли је побожни дародавац светогорских манастира могао да се забавља улову тако што уместо звери убија поданике? Је ли заиста отровао сопственог сина!?А на другој страни: Имају ли Срби посебног разлога да се њим поносе, с обзиром нањегово српско порекло? Јер, по оцу он је лоза Немањића и Дејановића, а по мајци јеизданак такође знамените породице Јакшић.Одговори на ова питања могу да се добију из књиге "Истина о Ивану Грозном", коју је недавно објавио београдски издавач "Никола Пашић", а која је из пера двојицеаутора, једног руског - Вјечеслава Мањагина, и једног нашег - Дејана Танића.Вјечеслав Мањагин (1960) с пуно аргумената доказује да су многе приче и књиге оИвану Грозном, које га приказују као тиранина без преседана, пуне клевета иизмишљотина!
 
МИТ О ТИРАНИНУ
"ТВОРЦИ мита о 'тиранину' на руском престолу биле су такве злонамернеличности, као издајник Курбски, који је подстакао напад 70.000 Пољака и 60.000Татара на Русију; протестантски пастор Одерборн и католик Гванини, који сунаписали своје памфлете далеко од места догађаја - у Пољској и Немачкој; папскинунције А. Посевин, организатор пољске агресије на Русију; императорски шпијунШтаден, који је саветовао цара Рудолфа да што лакше овлада руским градовима иманастирима... Свако од њих био је савременик описаних догађаја и имао сопствени разлог да мрзи цара и да га оклевета", пише Мањагин.Грозном је, рецимо, приписано да је наредио ликвидацију десетак хиљадановгородских побуњеника, иако су историчари касније доказали да су они били"жртве" епидемије куге.Наспрам оваквих историјских расправа, Мањагин истиче да је Иван Грознинаследио 2,8 милиона квадратних километара државне територије Русије, а свомнаследнику оставио 5,4. За време његове владавине број становника Русије увећаосе близу половине.Наш млади историчар Дејан Танић бавио се генеолошким пореклом цара ИванаГрозног и утврдио да је он имао српске претке по трострукој линији. По мушкојлинији, "баба по оцу Ивана Грозног, Софија Палеолог, била је чукунунука деспотаДејана и Теодоре Немањић, сестра цара Душана", а "посредно преко Немањића,Иван Грозни се генеолошки може повезати и са Лазаревићима-Бранковићима, јер јекнегиња Милица (у монаштву Евгенија), супруга кнеза Лазара, била кћер кнезаВратка, праунука великог кнеза (и дукљанског краља до 1208) Вукана, рођеногбрата краља Стефана Немањића (Првовенчаног)".
 
НАКЛОНОСТ ПРЕМА СРБИМА
АКО је ово српско порекло Ивана Грозног било мање познато, јер је дошло прековизантијских корена, оно по мајчиној линији многима је знано већ одавно: његовабаба по мајци била је Српкиња Ана Јакшић, "кћер војводе Стефана Јакшића, који сеналазио у служби мађарског краља Матије Корвина, а унука војводе Јакше, родоначелника ове знамените српске породице".Ана Глински (Јакшић) имала је и веома значајну улогу у васпитању малог ИванаВасиљевича. Пошто је он рано остао без оба родитеља, Јелене и Василија, бригу оњему преузела је баба по мајци и она га је, сасвим је извесно, упознала са српскомтрадицијом.Цар Иван је у многим приликама потврдио своју наклоност према Србима. Посебносу занимљиви његови односи са хиландарским братством, а први његов сусрет сасветогорским монасима догодио се 1550. године. "Тада су у Москву стигли игуманхиландарски Пајсије и још тројица монаха. Они су молили цара Ивана да их узме узаштиту од Турака и заустави отимање манастирске имовине."Цар Иван Грозни је одмах после ове посете, због Хиландара и руског манастира св. Пантелејмона, упутио писмо Сулејману Величанственом, укојем је од турског султана тражио да узме у заштиту ова два манастира. То је биопрви дипломатски контакт две силе на овом нивоу!Шест година касније хиландарско братство затражило је нову помоћ од цара ИванаГрозног. Њихови изасланици, који су дошли у Москву, "били су богато дариваницрквеним одеждама, иконама, књигама и новцем. Цар је поклонио Хиландару 300 рубаља, а царев брат кнез Јуриј Васиљевич 50 рубаља".И наредних година, све до пред Иванову смрт, Хиландар ће редовно добијати помоћод цара Ивана Грозног."Иако, по мерилима модерног доба, цар Иван Грозни није дуго живео - свега 54године - од свих царева он је најдуже владао - 37 година (1547-1584). Његоваамбиција била је да од Русије створи најмоћнију државу у Европи, и у томе јеуспео...", пише Дејан Танић.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->