Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DOSZTOJEVSZKIJ - A NAGYVÁROS HOMÁLYÁBÓL - A KIS HŐS - ÉS EGYÉB ELBESZÉLÉSEK

DOSZTOJEVSZKIJ - A NAGYVÁROS HOMÁLYÁBÓL - A KIS HŐS - ÉS EGYÉB ELBESZÉLÉSEK

Ratings:
(0)
|Views: 1|Likes:
Published by tgwh
orosz realizmus
orosz realizmus

More info:

Published by: tgwh on Apr 16, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2014

pdf

text

original

 
DOSZTOJEVSZKIJ
A NAGYVÁROS HOMÁLYÁBÓLA KIS HŐS ÉS EGYÉB ELBESZÉLÉSEK 
FORDITOTTÁK MUNKÁCSY MIHÁLYÉSSZABÓ ENDRE
TARTALOMA NAGYVÁROS HOMÁLYÁBÓL
I. A homályban.II. A nedves hó.BECSÜLETES TOLVAJPOLZUNKOV
A KIS HŐS ÉS EGYÉB ELBESZÉLÉSEK 
A KIS HŐSKARÁCSONYFA ÉS LAKODALOM NEVETSÉGES EMBER ÁLMABOBOK A KOLDUSFIÚCSKAA SZENDE
 
2
A NAGYVÁROS HOMÁLYÁBÓL
FORDITOTTASZABÓ ENDRE
 
3
I. A homályban.
1
I.
Beteg ember vagyok... Mérges ember vagyok. Nem vagyok rokonszenves ember, különbensemmit sem értek a betegségemhez és nem tudom bizonyosan, hogy mely részem fáj. Nemgyógyíttatom és soha nem gyógyíttattam magamat, noha becsülöm az orvosi tudományt és azorvosokat. Emellett még nagyon babonás is vagyok, legalább annyira, hogy tisztelem azorvostudományt. (Eléggé tanult vagyok arra, hogy babonás ne legyek, de babonás vagyok.) Nem, gyógyíttatni én nem akarom magamat csupa bosszúságból, önök ezt bizonyára nemtudják megérteni. Nos, én pedig értem. Persze: nem tudom megmondani, hogy ez esetben kit bántsak meg az én mérgelődésemmel; azt nagyon jól tudom, hogy a doktorokat semmi esetresem „teremthetem le” azzal, hogy nem veszem igénybe az ő segítségüket; mindenkinél jobbantudom, hogy ezzel csak magamnak ártok és senki másnak. Hanem azért ha nem gyógyíttatommagamat, ezt én méregből teszem. Fáj a májam - hát fájjon még jobban!Már régen - vagy húsz év óta élek így. Most negyven éves vagyok, régebben hivatalnokoskod-tam, most nem szolgálok. Rossz kedvű csinovnyik voltam. Goromba voltam s ebben gyönyö-rűségemet találtam. Hiszen kenegetéseket nem fogadtam el, hát legalább ezzel kárpótoltammagamat. (Rossz elmésség; de nem húzom ki. Azért írtam le, mert azt hittem, hogy igenelmésen fog sikerülni; most pedig, amint elolvastam s látom, hogy csak aljasan hencegniakartam - de csak azért sem húzom ki!) Mikor ahhoz az asztalhoz, melynél ültem, ügyes-bajosemberek jöttek tudakozódni, én a fogamat csikorgattam rájok és kimondhatatlan élvezetetéreztem, ha valamelyiket sikerült elkeserítenem. Ez pedig csaknem mindig sikerült. Azok azemberek nagyobbrészt bátortalanok voltak; érthető: kérelmezők voltak. De leginkább ki nemállhattam egy katonatisztet. Semmiképpen sem akarta magát megadni, elviselhetetlenül csör-gette a kardját. Ezért a kardcsörtetésért másfél évvel ezelőtt összekapásom is volt vele. Devégre is fölébe kerekedtem. Elhagyta a kardcsörtetést. Különben ez még fiatal korombantörtént. De tudják-e, uraim, hogy mi volt az én mérgelődésem fő oka? Az volt az egész, azvolt a legnagyobb aljasság, hogy minden pillanatban, még legnagyobb epéskedésemben isszégyenkezve vallottam be magamnak, hogy nemcsak mérges, de felmérgesített sem vagyok,hogy csak verebeket ijesztgetek haszontalanul s ezzel csak mulatságot szerzek magamnak.Habzik a szám, de hozzanak nekem valami kis babát, adjanak egy kis cukros teát s meglehet,hogy lecsillapulok, sőt ellágyulok, bár később magam fogom magamra csikorgatni a fogamatés szégyenletemben több hónapig álmatlanságban fogok szenvedni. Ilyen természetem vannekem. 
1
 Ezeknek a „nagyváros homályából” származó feljegyzéseknek úgy a szerzője, mint maguk a fel- jegyzések is, - természetesen - kitalált dolgok. Mindazonáltal olyan személyek, mint a feljegyzések szerzője, nemcsak létezhetnek, de kell is, hogy létezzenek társadalmunkban, ha elgondoljuk azokat akörülményeket, amelyek mellett társadalmunk általában kifejlődött. A közönség előtt egy, a szokott-nál feltűnőbb személyt, a közelmultból való karaktert akartam megrajzolni, egyik képviselője ez amég életben levő nemzedéknek. „A homályban” felírású töredékben ez a személyiség maga mutatja be magát, felfogását, s mintha feltárni akarná az okokat, amelyeknél fogva ő megjelent, - mert megkellett jelennie - köztünk. Az itt következő töredékben jelennek meg személyi feljegyzései, életének némely eseményei.
(A szerző megjegyzése.)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->