Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Incontinenta Urinara La Femei

Incontinenta Urinara La Femei

Ratings: (0)|Views: 22|Likes:
Published by Brandy Roman

More info:

Published by: Brandy Roman on Apr 25, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/01/2014

pdf

text

original

 
Incontinenta urinara la femei
Generalitati
SusIncontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina. Ea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei maladii a tractului urinar. Eliminarea accidentala de urina are loc, de obicei, in cadrul activitatilor care cresc presiunea intra-abdominala cum ar fi tusea, stranutul, rasul sau in situatiile in care pacientul nu poate ajunge suficient de repede la toaleta. Incontinenta nu e o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei afectiuni a tractului urinar inferior si este foarte frecventa, mai ales la adultii varstnici. De obicei, incontinenta urinara nu cauzeaza probleme majore de sanatate, dar poate fi jenanta si poate afecta increderea in sine a pacientelor.
Cuprins articol
 
Tipuri de incontinenta urinara
Sus2rmatoarele tipuri de incontinenta urinara sunt cel mai frecvent regasite3-incontinenta urinara de efort3 apare in cadrul diverselor activitati care implica cresterea presiunii in vezica urinara, cum ar fi stranutul, tusea, rasul, ridicarea obiectelor, etc. (acesta e cel mai frecvent tip de incontinenta urinara la femei)-incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina3 numita si vezica iritabila, se caracterizeaza prin senzatia de mictiune imperioasa (c0iar daca in vezica se afla cantitati mici de urina), astfel incat pacienta nu mai poate ajunge la toaleta la timp4 pe de alta parte, unele paciente pot avea eliminari accidentale de urina fara nici un avertisment, iar la unele paciente simpla ingestie de apa, sunetul, sau imaginea apei curgand, poate cauza eliminari de urina-incontinenta urinara combinata (mi+ta)3 este caracterizata de o combinatie intre tipurile de incontinenta mentionate, de obicei intre incontinenta urinara de efort si incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina4 aceasta apare cu o frecventa mai mare la femeile varstnice.Incontinenta poate reprezenta o problema tranzitorie, cauzata de afectiuni ale tractului urinar cum ar fi infectiile, diverse medicatii, sau constipatia si se rezolva de obicei spontan, odata cu disparitia cauzei. cest articol se ocupa de incontinenta urinara cronica (de lunga durata), in particular de incontinenta urinara de efort, de incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina si de incontinenta urinara combinata.
Cauze
Sus$ele mai frecvente cauze ale incontinentei urinare la femei sunt3- incontinenta de efort3 aceasta este rezultatul afectiunilor sau conditiilor fiziologice care presupun o presiune crescuta asupra musculaturii pelvine. /rintre ele se numara nasterea pe cale naturala, obezitatea, etc. $and musc0ii pelvini nu-si indeplinesc in mod satisfacator functia de sustinere a vezicii urinare, aceasta se deplaseaza inferior, invecinandu-se cu vaginul si pierzand astfel capacitatea de contractie a musc0ilor, care in mod normal tin uretra inc0isa. Eliminarea accidentala de urina poate apare in corelatie cu e+ercitarea unei presiuni suplimentare asupra vezicii urinare, cum se intampla la stranut, tuse, ras sau alte activitati. Incontinenta de efort poate fi agravata de depletia 0ormonilor se+uali ce apare odata cu menopauza, de fumat sau de obezitate. - incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina3 acest tip de incontinenta, supranumit si 5vezica iritabila5, este cauzata de contractiile involuntare ale peretilor vezicii urinare, acestea fiind datorate3-modificarilor legate de varsta
 
-bolii /ar6inson-accidentului vascular cerebral-litiazei vezicale sau renale-tumorilor ce cresc presiunea intravezicala, cum ar fi cancerul pelvin, de col uterin sau carcinomul uterin.Este frecventa la femei aparitia incontinentei urinare mi+te, combinatie intre incontinenta urinara de efort si incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina."ipuri mai putin frecvente de incontinenta urinara includ3-incontinenta urinara prin prea-plin3 aceasta reprezinta eliminarea accidentala de urina atunci cand vezica urinara se umple e+cesiv cu urina (datorita unei obstructii, de e+emplu), dar nu e+ista senzatia subiectiva de necesitate de a mictiona4 acest tip de incontinenta apare foarte rar la femei-incontinenta totala3 aceasta reprezinta pierderea continua si totala a controlului actului voluntar al mictiunii4 se pot identifica mai multe cauze pentru acest tip de incontinenta, printre care se numara vezica neurogena, eliminarea de urina datorata unei contractii involuntare a peretilor vezicii urinare, traumatisme ale maduvei spinale, scleroza multipla si alte afectiuni care afecteaza functia nervoasa-incontinenta urinara functionala3 aceasta apare cand o dizabilitate fizica sau psi0ica, cum ar fi artrita sau dementa, fac pacienta incapabila sa ajunga la toaleta in timp util -incontinenta anatomica3 aceasta e reprezentata de eliminarea involuntara de urina corelata cu afectarea structurala a tractului urinar, care afecteaza secundar si flu+ul urinar4 acest tip de incontinenta poate fi congenitala (poate fi prezenta de la nastere).
Mecanism fiziopatogenetic
SusIncontinenta urinara care are un debut brusc si se rezolva odata cu tratarea cauzei subiacente, este numita incontinenta urinara temporara.De e+emplu, incontinenta datorata infectiei de tract urinar va dispare in momentul in care infectia este vindecata.Incontinenta urinara cronica are de obicei un debut lent, cu agravare progresiva. /e masura ce incontinenta progreseaza, pacientele pot sa3-evite sa iasa in public datorita sentimentului de jena pe care il resimt datorita acestei afectiuni -dezvolte afectiuni iritative ale introitusului vaginal sau al zonei ing0inale, datorita contactului prelungit al acestora cu urina sau sa faca infectii urinare recurente cu o frecventa mai mare."ratamentul incontinentei urinare cronice rezolva sau controleaza de obicei si aceste probleme.
Factori de risc

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->