Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Religija

Religija

Ratings:
(0)
|Views: 523|Likes:
Published by lancemi1

More info:

Published by: lancemi1 on Nov 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2012

pdf

text

original

 
ReligijaSociološko objašnjenje suštine religije predstavlja značajnu problematiku, kakosa stanovišta teorije, tako, pre svega, sa stanovišta praktičnog odnosa prema njoj. Krozistoriju razvoja društva, interes za probleme religije je bio uvek prisutan, nekada u ma-njoj, a nekada u većoj meri, zavisno od karaktera društvenih okolnosti. To dolazi otudašto religija zadire u najskrivenije oblasti ljudske psihe i igra centralnu ulogu u ljudskomiskustvu. Kao način shvatanja sveta, religija predstavlja poseban elemenat kulture svako-ga naroda. Bitnu karakteristiku svih vrsta religioznog shvatanja sveta predstavlja podvo-stručavanje sveta: s jedne strane, postoji vidljivi, a s druge strane, nevidljivi svet (svet bo-gova), koji upravlja vidljivim svetom. Ono što je zajedničko svim religijama je to što svereligije barataju nizom simbola koji izazivaju osećanje poštovanja i strahopoštovanja, isve religije imaju rituale (ceremonije) u kojima učestvuju vernici (na primer, bogosluže-nje u crkvi). Dakle, sve religije uvek podrazumevaju neka bića ili predmete koji proizvodestrahopoštovanje ili čuđenje, bez obzira da li verovanja u okviru neke religije uključuju ili neuključuju bogove. U nekim religijama, na primer, ljudi veruju u "božansku silu", a ne u per-sonalizovane bogove. U drugim religijama, pak, postoje figure koje nisu bogovi, ali se poš-tuju na sličan način kao bogovi (na primer, Buda i Konfučije). Inače, kad je reč o ritualima,oni mogu da budu veoma raznovrsni (molitve, pevanje, jedenje određene vrste hrane iliuzdržavanje od jedenja određenih vrsta hrane, od posta u određene dane i dr.). Ritualničinovi, budući da su uvek usmereni ka religijskim simbolima, obično se razlikuju od na-vika i postupaka u svakodnevici (na primer, paljenje sveće u čast nekog boga ima sasvimdrugi značaj u odnosu na paljenje sveće da bi se osvetlila neka prostorija). Iako religijskeobrede često izvode pojedinci nasamo, sve religije imaju redovne ceremonije koje verniciobavljaju kolektivno u crkvama, hramovima ili svetilištima. Upravo postojanje kolektiv-nog obreda predstavlja glavni činilac po kome se religija razlikuje od magije.
Oblici religiozne svesti:
u istoriji razvoja društva, postoje različiti oblici religiozne svesti,kao: animizam, totemizam, politeizam i monoteizam. U okviru nekih od njih, može segovoriti o konkretnim vrstama religije. Na primer, konkretan vid monoteizma je budizam,hrišćanstvo, islam i dr.
 Najvažnije vrste svetskih religija:
 
Budizam
 je najstarija monoteistička religija, nastala u VI veku pre n.e. na prosto-rima dalekog Istoka i istočne Azije. Sama reč BUDA potiče od reči "budh", što znači –  probuditi, a Buda je onaj koji je probuđen. U filozofskom smislu, radi se o onome koji jesopstvenim duhovnim naporom došao do pravilnog saznanja o suštini sveta i čoveka, koji je, dakle, probuđen u duhovnom i moralnom smislu. Kao specifična religija i etika, budi-zam propoveda neke vrlilne, kao: ne ubijaj obdareno biće, ne uzimaj ništa što ti nije dato,ne laži, uzdržavaj se od opojnih pića, kloni se razvratnog života i dr. Budističko učenje polazi od "četiri plemenite veštine" o čoveku, koje mu omogućuju da postane "sam sebivodič", a to su: (1) da je život patnja; (2) da je uzrok patnji želja za životom (karma), kojaodređuje sudbinu čoveka; (3) da se čovek može osloboditi od patnji jedino gušenjem iuništenjem strasti; i (4) da tom uništenju strasti i individualnosti, odnosno nirvani, vodiosmokraki put: pravo znanje, pravo nastojanje, pravo govorenje, pravo delanje, pravo za-vijanje, pravo pažnje, pravo prisećanje i pravo poniranje u sebe. 
Hrišćanstvo
je nastalo na prelazu između stare i nove ere na ogromnim prostori-ma Rimske imperije, u vreme raspada robovlasničkog društva, kao religija robova, siroti-nje i svih drugih ugnjetenih i obespravljenih ljudi, koji su u novom učenju nalazili utehuza svoje nedaće, verujući da će im ono doneti spas, makar na "onom" svetu. Shvativši da

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mirela MiMi Redžović liked this
ПероБаришић liked this
safija liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->