Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
108Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
bahan tmk

bahan tmk

Ratings: (0)|Views: 5,936 |Likes:
Published by norsu

More info:

Published by: norsu on Nov 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

 
Assignment tmkhttp://www.mypendidik.net/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=414http://www.mypendidik.net/portal/modules.php?name=Search&topic=15http://www.mypendidik.net/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=160http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/2766/komputer.htmlhttp://www.google.com.my/search?hl=en&source=hp&q=kepentingan+internet+%2B+pengajaran+guru&btnG=Google+Search&meta=&aq=f&oq=http://www.scribd.com/doc/7857770/Penggunaan-Ict-Dalam-Pengajaran-Dan-Pembelajaran3.http://www.angelfire.com/bug/rangkaian0/kelebihan_internet.htmhttp://www.scribd.com/doc/18175745/Integrasi-ICT-Dalam-PP1.http://www.scribd.com/doc/18229332/Teknologi-Dalam-Pendidikan-Khas2.http://www.scribd.com/doc/4025889/PENGAJARAN-DAN-PEMBELAJARAN-BANTUAN-KOMPUTERhttp://www.usm.my/km/24-06/KM%20ART%2011.pdf Portal pendidikan adalah salah satu aplikasi pengajaran dan pembelajaranberasaskan web yang boleh di manfaatkan oleh guru dan pelajar sebagaisalah satu langkah untuk menambah kefahaman atau persediaan sebelumproses pengajaran. Teknologi portal yang digabungkan dengan ssitem datadan maklumat lain dapat membentuk senjata yang berpotensi untukmenawarkan e-pembelajaran (E-learning) (Hartley, 2000). Contohnya portalpendidikan Utusan.
Laman web telah digunakan sebagai alat Perisian pengajaran danpembelajaran berbantukan komputer (PPBK).
Dalam kategori pembelajaran ini, internet bertindak sebagai alat aplikasi bagimembantu pengguna melaksanakan tugasan pembelajaran dan bukansebagai mekanisma penyalur maklumat.
Sekiranya seorang guru ingin melatih pelajar membina dan mengaplikasikanreka letak laman web, guru boleh membenarkan pelajar memuat turun(download) animasi yang tersedia dari laman web untuk diletak di laman webyang dibina tetapi animasi tersebut seharusnya bermakna, bermatlamatselain mendapat kebenaran pencipta.
 
Daripada contoh tugasan diatas tugas autentik adalah untuk membina danmemuat naik (upload) laman webPerkongsian Bahan MaklumatDengan internet, guru boleh berhubung dengan guru lain untuk berkongsisumber, idea atau masalah khususnya melalui kumpulan diskusi elektronik. Terdapat berpuluh-puluh kumpulan diskusi elektronik di internet yang bolehdisertai dengan percuma oleh guru seluruh dunia. Berikut beberapa contohlaman web yang menyediakan tapak diskusi:• http://fthejournal.com• http://place.scholastic.com/EL/index.htmhttp://www.nap.edu/readingroom/books/techgap• http://fromnowon.org
)
Bahan Bacaan dan Kemahiran BerbahasaInternet juga memuatkan beribu-ribu majalah, jurnal dan akhbar. Pelajarboleh diminta untuk mendapatkan berita tantang sesuatu perkara melaluiakhbar dari seluruh dunia.Untuk membaca beberapa akhbar dari seluruh dunia, boleh dilawati lamanweb berikuthttp://www.ipl.org Guru dan pelajar juga boleh menggunakan internet untuk mempertingkatkankemahiran membaca dan menulis.Contoh laman web adalah seperti berikuthttp://kidlink.orgBahan Maklumat yang Menarik dan TerkiniSetiap hari maklumat akan berubah, dan jutaan maklumat yang terkini bolehdidapati dengan mudah, cepat dan murah dari internet.Pelajar boleh mencari maklumat mengenai pencemaran udara akibatbencana Tsunami, Taufan Katrina atau Wilma dan berkongsi maklumat danmenyertai forum dengan rakan-rakan di internet.Guru juga boleh mencari maklumat dengan lebih cepat untuk prosespengajaran dan pembelajaran.Selain dari maklumat, internet juga membekalkan grafik, gambar dananimasi yang menarik untuk proses pembelajaran.
 
PENGGUNAAN INTERNET DALAM PENDIDIKANPENGGUNAAN INTERNET DALAMPENDIDIKANInternet lebih bersifat terbuka dan luas - menggunakan pelbagai mediadalam aplikasinyaInternet adalah bahan yang sesuai untuk membantu para pendidikmempelbagaikan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran dalam bentukmedia yang menarikKemudahan Internet mampu menyediakan sumber rujukan yang bersifatlebih menyeluruh - dilihat sebagai gedung maklumat yang boleh dicapaimelalui jarak jauh.Capaian internet ini juga boleh membuat hubungan dengan orang seluruhdunia menjadi satu kenyataan hingga mampu membawa pakar-pakarpendidikan ke dalam bilik darjahInternet juga amat sesuai digunakan sebagaai sebuah saluran komunikasiantara seseorang guru dengan guru lain, guru dengan pelajar, guru denganibu bapa, atau pelajar dengaan pelajar lain.
DARI:MALAYSIATANGGAL:15/7/2004NAMA:zarina abd malekSAYA: Guru
KEMAMPUAN MENGAJAR GURU:Teori , Strategi dan Perkaedahan Dalam Pendidikan Komputer.
1.0 PendahuluanTeknologi maklumat telah mengubah cara manusia bekerja. Hjetland(1995) menyatakan bahawa "Technology canmake our lives easier. Everyday tasks are simplified". Beliau juga menyatakan bagaimana teknologi dapatmempermudahkan tugas serta meningkatkan prestasi guru seperti penggunaan teknologi untuk kerja-kerjapengurusan dan kerja-kerja pengajaran pembelajaran. K-Ekonomi merupakan isu utama yang disarankan olehPerdana Menteri kita, maka seharusnya pengetahuan tentang teknologi maklumat adalah penting bagi guru-gurudalam membentuk generasi yang akan datang. Winston Churcil menyatakan " empayar di masa depan ialahempayar pemikiran dan minda" Untuk mengembangkan pemikiran dan minda pelajar khususnya , pendekatanpengajaran dan pembelajaran teknologi maklumat di sekolah perlu digubah kepada pemikiran penyelidikan,mengunpul maklumat , menganalisis data ke arah menggalakkan kreativiti dan motivasi pelajar. Pendekatanpengajaran secara tradisional secara sogokan nota-nota seharusnya di kikis dari pemikiran guru tetapi diubahdengan membekalkan pengetahuan dan kemahiran ke arah mendapatkan maklumat.2.0 Kandungan Komponen Komputer Dalam Pendidikan

Activity (108)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
jp sia liked this
jp sia liked this
Bob Bol liked this
niya.RT liked this
Indar Ismail liked this
Isyati Mohammad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->