Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kertas Kerja Tazkiyatun Nafs 2009doc

Kertas Kerja Tazkiyatun Nafs 2009doc

Ratings:
(0)
|Views: 1,348|Likes:
Published by azahbasil

More info:

Published by: azahbasil on Nov 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2013

pdf

text

original

 
PENGENALAN
Program bersiri Tazkiyatun Nafs adalah program tahunan yang diadakan oleh PanitiaPendidikan Islam dengan kerjasama Unit Bimbingan Kaunseling,Badan Kebajikan IslamIslam (BKI), Persatuan Pendidikan Islam dan Persatuan Bekas Pelajar Islam .Program ini buat pertama kalinya telah diadakan pada tahun 2001 dan diteruskan padatahun-tahun berikutnya dan telah melalui beberapa proses pengubahsuaian dan pembaikan. Tujuan dan matlamatnya cukup jelas iaitu untuk memantapkansahsiah,membina ketahanan diri dan membolehkan mereka bersaing secara sihat dengan bangsa-bangsa lain.Tazkiyatun Nafs yang membawa maksud ‘Pembersihan Jiwa’ adalah program yangdijalankan secara bersiri mengikut tingkatan iaitu tingkatan 1,3,5 dan Enam Atas.Kandungan program yang disusun adalah bersesuaian dengan peringkat umur dankeperluan pelajar sasaran.Pengisian program adalah dalam bentuk bengkel,ceramah motivasi, permainanm,kembara , kajian kes dan aktiviti-aktiviti luaran. Ianya amat bersesuaian dengan situasi pembelajaran tidak formal , menyeronokkan dan memberi impak yang besar kepadasemangat pelajar untuk bersaing secara sihat dengan bangsa-bangsa lain dan menzahirkanakhlak berkualiti untuk dicontohi.Diharapkan dengan pelaksanaan program Tazkiyatun Nafs kali ke 9 ini dapatmenyumbangkan sesuatu yang baik kepada perkembangan SMK Tinggi Bukit Mertajamterutamanya dalam melahirkan pelajar yang beridentiti dan berakhlak mulia.
*OBJEKTIF
1. Memperkenalkan pelajar-pelajar baru dengan budaya sekolah.2. Mendedahkan kepada pelajar program motivasi bercorak keIslaman.3. Melahirkan pelajar yang berskhlak dengan akhlak Islam.4. Membentuk benteng kepada pelajar bagi menangkis godaan luar terutamanya gejalasosial yang tidak sihat.5. Memantapkan rohani dan jasmani pelajar.6. Menanamkan konsep menghargai masa.7. Melahirkan pelajar yang mantap akidah dan ibadah.8. Menghubungkan silaturrahim antara pelajar-pelajar Islam.
 
NAMA PROJEK 
TAZKIYATUN NAFS SIRI KE 9- 2009
TARIKH PROGRAM
Tingkatan 1 : 28-29 MAC 2009Tingkatan 3 : 2 3 MEI 2009Tingkatan 5 : 4 5 APRIL 2009Tingkatan 6 : 28-29 MAC 2009
LOKASI
3 kali di kawasan sekolah Sek. Men. Keb. Tinggi Bukit MertajamSekali di Pendang Resort
SASARAN PELAJAR 
Semua pelajar Islam Tingkatan 1,Tingkatan 3,Tingkatan 5 dan Enam Atas Sek. Men.Keb. Tinggi Bukit Mertajam.
JUMLAH PESERTA
Tingkatan 1 - 47 lelaki 104 perempuanTingkatan 3 - 61 lelaki 89 perempuanTingkatan 5 - 38 lelaki 59 perempuanTingkatan 6 - 6 lelaki 39 perempuan 152 lelaki 291perempuan
JUMLAH 443 ORANG PESERTAJAWATANKUASA INDUK 
Penasihat : Tn. Hj. Mohd Ghazali bin Abu Bakar (Pengetua)Pn. Hjh. Rohaya bt. Shaari (P.K HEM)En. Zulkarnain (P.K Ko-Ko)Pn. Hjh. Hamidah bt. Zamhari (Penyelia Petang)
 
Pengerusi : Pn. Hjh. Nor Bee bt. AzizPen.Pengerusi En. Muhammad Ghazali b. Mat JunohSetiausaha : Pn Norazah bt IsmailBendahari : Pn. Robiatul Adawiyah bt. Mohamad SaidPenyelaras : Tingkatan 1 : Pn Robiatul Adwiyah bt. Mohamad:Tingkatan 3 : En. Muhammad Ghazali b. Mat JunohTingkatan 5 : Pn. Hjh. Nor Bee bt. AzizTingkatan 6 : Pn. Noorhayati bt. Ujar : Cik Hjh. Zauridah bt. IsmailPenginapan : Pn. Normala bt. GhazaliEn. Muhammad Ghazali b. Mat JunohPersiapanSurau :Ustaz Mohd Hafiza Hafiz bin BaharudinUstazah Siti Farahaini bt IbrahimPersediaan :En. Mohd FirdausDewan En. JusreePekerja SekolahPerhiasan tempat : Pn. Sarah bt. Abd Kadir.Cik Sairah SalamPeralatan : En. Zulkifli Zainol AlamEn. Zubir b. SaidKebersihan : En. Megat Omar AhmadCik Rashidah bt. Rashid ( Penyelia Asrama )Penyelaras ICT : Pn. Rohana Che AmanFotografi dan Buku : Persatuan Bekas Pelajar Islam SMKTBM & PersatuanProgram Pendidikan IslamDisiplin : Tingkatan SatuKetua:Pn Roziah bt HashimSemua guru Islam sesi petang.

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rahani Hussain added this note
TQ.Mohon manafaatkan kertas kerja ini
Surie D Hati liked this
Surie D Hati liked this
Fadzri liked this
ensyirah liked this
Fatin Ridzwan liked this
HENRY GARET liked this
Butik Srikandiku Mawar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->