Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Install Xampp

Install Xampp

Ratings: (0)|Views: 206|Likes:
Published by risi_yusoff
cara mudah install xampp untuk bangunkan sistem dengan PHP
cara mudah install xampp untuk bangunkan sistem dengan PHP

More info:

Published by: risi_yusoff on Nov 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2011

pdf

text

original

 
Kini, Sesiapapun Boleh Memiliki Laman Web – www.risi.com.my
1
Hakcipta © 2009www.risi.com.my
DIPERSEMBAHKAN OLEH :WWW.RISI.COM.MY
CARA MUDAH INSTALL XAMPP
Siti Hajar Abi Sofianwww.risi.com.my
PERINGATAN!
Penulis berusaha sedaya upaya memastikan ebook yang dihasilkan ini mengandungi maklumatyang tepat dan berautoriti daripada segi subjek yang dibincangkan. Penulis ebook ini tidak boleh dianggap memberikan khidmat perundangan, perakaunan atau khidmat profesionalyang lain kepada pembaca. Sekiranya nasihat atau bantuan pakar diperlukan, sila dapatkannasihat dan khidmat profesional daripada pakar yang berkelayakan. Ebook ini diberikanPERCUMAdan sebarkan ianya denganPERCUMA juga. Jika anda ingin memberinya percuma semasa seminar yang dianjurkan, amatlah dialu-alukan, ilmu itu untuk disebarkan. Cumaemailkan kepada admin@risi.com.my sahaja sudah mencukupi.
 
Kini, Sesiapapun Boleh Memiliki Laman Web – www.risi.com.my
2
Hakcipta © 2009www.risi.com.my
PENGENALAN
 XAMPPmerupakan satu pakej perisian yang mengandungi Apache+MySQL+PHP. Anda bolehmendapatkan pakej software xamppkat sini. XAMPP boleh digunakan untuk platform sistempengoperasian Linux, Windows, Mac OSX & Solaris. Kini, untuk memudahkan pembangunansesebuah sistem atau laman web kebanyakan pembangun perisian menggunakan perisian xampp kerana fungsinya 3 dalam 1. Maknanya anda tidak perlu install satu-satu perisianApache server dan menggunakan pangkalan data MySQL. Semasa saya mengambil sijilSoftware Developer pada tahun 2005 saya diajar oleh trainer daripada India yang mengajarkansaya cara-cara menggunakan xampp bagi membangunkan sistem berasaskan bahasapengaturcaraan PHP. Oleh itu saya mengesyorkan kepada anda yang newbie dalam bidangpengaturcaraan supaya menggunakan software ini kerana ianya mudah dan menyenangkananda. Akhir sekali, ebook ini bukanlah untuk anda yang telah mahir dan profesional dalampengaturcaraan komputer. Peace!!!
Daripada: Administrator
Salam, rakan yang dihormati sekalian,Saya telah melibatkan diri lebih 10 tahun dalam bidang pengaturcaraan komputer iaitu padatahun 1999 setelah mula mendapat pendidikan awal Diploma Computer Science kemudiannyamenyambung pengajian Ijazah Computer Science (Sotfware Engineering). Kini berkhidmatsebagai Software Developer dan administrator di risi.com.my. Mula mencuba PHP skrip sejabeberapa tahun lalu kerana minat. Di atas permintaan rakan-rakan, akhirnya saya terpanggiluntuk berkongsi serta mengajar anda semua dengan cara yang paling MUDAH, CEPAT danMURAH untuk membangunkan sistem dan laman web tanpa membazirkan masa anda yangamat berharga di mana anda boleh gunakan untuk bersama keluarga yang tercinta ataumembuat kerja-kerja lain daripada memeningkan kepala anda walaupun ianya bagus untuk aktiviti otak anda. Inilah sumbangan saya untuk membantu anda semua.Anda tidak perlu mengambil masa bertahun seperti saya untuk belajar bahasa skrip PHP danInstall xampp dengan hanya 24 jam dan ianya terpasang di komputer anda. Sebenarnya iaamat mudah difahami. Apa yang lebih penting, dengan panduan yang diberikan, anda pastiseronok dengan internet programming.Lebih menarik, segalanya ditunjukkan secara bergambar untuk memudahkan pemahamananda. Memang HEBAT!
 
Kini, Sesiapapun Boleh Memiliki Laman Web – www.risi.com.my
3
Hakcipta © 2009www.risi.com.my
INSTALL XAMPP LANGKAH PERTAMA MEMBINA SISTEM/LAMAN WEB ANDA
1. Install Perisian Xampp
Untuk memasang xampp di komputer anda, pertamanya anda perlukan perisian xampp yanganda boleh muat turun disini.Kemudian extract perisian tersebut kedalam folder 
C:\
atau
D:\
seperti di
Rajah 1
. Folder  xampp akan muncul dalam folder 
D:\
seperti yang ditunjukkan dalam
Rajah 2
.Rajah 1Rajah 2

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
chips84 liked this
jeliteng liked this
ti2pb4rk4h liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->