Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Knjizevnost

Knjizevnost

Ratings: (0)|Views: 1,011|Likes:

More info:

Published by: The_Thing_of_the_Thing on Nov 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

 
"Imam sve karakteristike ljudskog bica; meso, kosti, kozu, dlake, ali nijednu emociju -osim pohlepe i gadjenja. Kad me vidite imate osjecaj da je to jaka osoba sa cvrstimstavovima i jakom voljom. Ali kad mi pogledate u oci, ja jednostavno nisam tamo..."Gdje god bih došao, izazvao bih razdor - ne zato što sam bio idealist nego zato što sam bio nalik na reflektor koji otkriva glupost i besmisao svega i svačega.Osim toga nisamse znao uvlačiti u guzicu."Jarčeva obratnicaHenry Miller  Nemam novaca, nemam prihoda, nemam nade. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu."Henry Miller - Rakova obratnica Ljudska duša samu sebe vrijedja ako dopusti da je savlada naslada ili bol. (MarkoAurelije)Ponekad čovjek posveti sav svoj život nekoj želji za koju nije siguran da li će mu seikada ispuniti. (Rijunosuke Akutagava)Dok god volimo nekoga zbog njegovih vrlina, to nije ništa ozbiljno. Ali kad ga počnemo ljubiti zbog njegovih mana, onda je to ljubav. (Sasa Gitri)Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je da ne postoji, dane boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji.Ovako se mijesaju utvare i zivot, pa nema ni cistog sjecanja ni cistog zivota."Smisao je gorak: covjek treba da se odrece svega sto bi mogao da zavoli, jer su gubitak i razocarenje neizbjezni. Moramo se odreci ljubavi, da je ne izgubimo. Moramounistiti svoju ljubav, da je ne uniste drugi. Moramo se odreci svakog vezivanja, zbogmoguceg zaljenja."(Meša Selimović)"Izvagan siizmjeren sii ostavljen si sa željom.""Ponekad davna proleća, puna toplote i mirisa, procvetaju još jednom u nama. I mi ih pronosimo kroz sadašnju zimu štiteci ih prsima. A onda jednog dana, ta davna proleća počnu štititi naša prsa od mraza kad se nadjemo s one strane prozora na kojoj mraz nijesamo slika. Jednom takvom proleću u meni već je deveta zima, a još uvek me greje.Zamisli sada, u ovoj zimi, dva takva proleća što se dodiruju kao dve livade mirisima.Eto šta nam je potrebno umesto ogrtača..."Milorad Pavić- Hazarski rečnik "Sreo sam mnoge umove sposobne pohraniti i prevesti ogromnu količinuinformacija, ali svejedno nemaju ni mrvicu talenta mudrosti iliuvažavanja strasti."
 
K.CobainSamocaSvoju snagu prepoznat ćeš po tome koliko si u stanju da izdržiš samoću.Džinovske zvijezde samuju na ivicama svemira.Sitne i zbunjene sabijaju se u jata.Sjeme sekvoje bira čistine sa mnogo sunca, uragana i zraka.Sjeme paprati zavlači se u prašume.Orao nikada nije imao potrebu da se upozna sa nekim drugim orlom. Mravi su izmislilinarode.Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da prebrodiš trenutak jer trenutak  je teži, i strašniji i duži, od vremena i od vječnosti.(N.V.Peale)"Kamera može razlikovati više od dvije stotine nijansi sivog, dok ih ljudsko okorazlikuje manje od četrdeset.To što nečega nema, uopće ne mora značiti da nije tamo."P.D.Cornwell"Na okrutan i podmukao način""' 'Maćuhica ima posebnu boju.''Da, tamno, tamno ljubičastu.''To je ona boja koju dobijete kad pomiješate plavu koja znači depresiju icrvenu koja znači bijes. To je boja modrica, boja boli.' "P.D.Cornwell"Corpus delicti Najbolji pokazatelj ljudskog karaktera je kako se odnosi prema ljudima od kojih nemanikakve koristi i prema ljudima koji znaju uzvratiti!(Abigail Van Buren)"Bio je to njegov način reagiranja na situacije, a ostao mu je vjeran cijelog života. Neželeći izgubiti nekoga do koga mu je stalo, on bi se prvo udaljio - obično tako što biizazvao neki lažan sukob. To mu je pomagalo da malo ublaži napuštanje za koje jeznao da je neizbježno."C.R.Cross"Kosa anđela"(Biografija Kurta Cobaina)
 
"Kao i uvijek kada bi mi se dogodilo nešto ugodno, pitao sam svoje unutarnje ja, svojego, superego, id, ili kako se to već zvalo, da li sam najzad sretan. Ali svi su onidiplomatski šutili. Činilo mi se da imam izvanredan talenat za patnju, jer me nijedno pozitivno dostignuće nikada nije moglo zadovoljiti. Šta je u svemu tome trebalo da meveseli? Skeptik u meni, nihilista i nezadovoljnik citirao je riječi propovjednikove:'O smijehu rekoh: -Ludost je-;O užitku: -Čemu valja?-' "I.B.Singer "Izgubljen u Americi""Ne razumijem svoje vlastito ponašanje. Ne uspijevam učiniti ono što želim, a radim upravo ono što mrzim."R.Fulghum"Gorio je kad sam legao na njega"Temeljno pravilo je jasno:uvijek udari manjega od sebe."R.Fulghum"Gorio je kad sam legao na njega""Zapravo ništa ne moraš biti, i ništa ne moraš činiti. Zapravo ništa ne moraš znati.Zapravo ništa ne moraš postati. Pa ipak, to pomaže da razumiješ da vatra gori, i kadkiši da je zemlja mokra..."R.Fulghum"Gorio je kad sam legao na njega""To treba da nam bude utjeha što ima drugih koji prolaze gore od nas?Možda će sutra nama biti još gore nego njima!"A.Daudet"Tartarinova trilogija""Gdje počinje nezadovoljstvo? Čovjeku je toplo, ali dršće. Nahranio se, a ipak ga mučiglad. Vole ga, ali njegove čežnje odlaze na nova područja. I da još više podbodenezadovoljstvo, tu je vrijeme, prokleto Vrijeme. Konac života nije sada tako strašnodaleko - čovjek ga može vidjeti, kao što vidi more kad se popne na brijeg - i njegovduh kaže: 'Da li sam dosta radio? Da li sam dosta jeo? Da li sam dosta volio?' Sve ovo je, naravno, osnova čovjekova najvećeg prokletstva i možda njegove najveće slave.'Što je značio moj život do sada i što može značiti u vremenu koje mi je ostalo?' I takodolazimo do opake otrovne strijele. 'Kakav je bio moj udio u velikoj utrci? Koliko javrijedim?' I to nije taština ili ambicija. Izgleda da se ljudi rode s dugom koji ne mogu platiti, ma koliko nastojali. On se nagomilava pred njima. Čovjek nešto duguječovjeku. Ako ne obraća pažnju na taj dug, on ga truje, a ako pokušava da ga otplaćuje,dug samo raste i ono što čovjek daje, njegovo je mjerilo."J.Steinbeck "Slatki četvrtak"

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->