Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
54Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Drepturile de Proprietate Si Formele Lui

Drepturile de Proprietate Si Formele Lui

Ratings:
(0)
|Views: 2,923|Likes:
Published by Kellie Sherman

More info:

Published by: Kellie Sherman on Nov 13, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

 
Drepturile de proprietate si formele lui
Literatura juridica de specialitate este unanima in a definidrepturile de proprietate prin punerea in evidenta a atributelor pecare acesta le confera titularului sau:
 posesia, folosinta sidispozitia.
 Cu alte cuvinte spre a intelege, sub aspect juridic, in ce constaraportul de apropriere a carei expresie este dreptul deproprietate, trebuie descifrat modul in care sunt exercitateatributele conferite de acest drept.Spre deosebire de titularii altor drepturi subiective aspruaaceluiasi bun, proprietarul exercita atributele juridice ale dreptuluide proprietate in putere proprie si interes propriu.Proprietatarul exercita atributele dreptului sau in putere proprie,deoarece el se supune numai legii. Celelalte personae, alteledecat proprietarul, exercita unele attribute ale dreptului deproprietate in virtutea puterii transmise de proprietar si inconformitate nu numai cu legea, dar si cu vointa proprietaruluicare, recunoscandu-i-le altuia asupra unui bun ce ii apartine, I leconcretizeaza si le fixeaza limitele de exercitare.A doua particularitate a dreptului de particularitate este aceea caproprietarul exercita atributele dreptului sau de proprietate ininteresul sau propriu. Chiar daca titularii altor drepturi subiective,reale sau de creanta, prin exercitarea acestor atribute, urmarescrealizarea unor interese proprii, proprietarul este insa singurulsubiect de drept care exercita, direct sau indirect (prin altepersoane), plenitudinea atributelor proprietatii, in cele din urma,in propriul sau interes.Sintetizand cele expuse succint, dreptul de proprietate seconcretizeaza in urmatoarele elemente:
 
sub aspect economic, dreptul de proprietate este un drept deapropriere a unor bunuri, corporale sau incorporale;exprima o relatie sociala de apropriere;
cuprinde in continutul sau atributele
 posesiei, folosintei sidispozitiei;
atributele drepturile de proprietate sunt exercitate deproprietar prin puterea si interesul sau propriu.In concluzie dreptul de proprietate este acel drept subiectiv careda expresia aproprierii unui bun, drept care permite titularului saposede, sa foloseasca sis a dispuna de acel lucru, in putereproprie si interes propriu, in cadrul si cu respectarea legislatieiexistente.Definitia si continutului de proprietate ne permit sa punem inevident caracterele sale juridice. In acelasi timp, nu trebuie safacem abstractie de dispozitiile art.480 C.civ., care retin ca dreptulde proprietate este un drept “exclusiv si absolut”. Suntem inprezenta exprimarii juridice a ideilor revolutiei franceze din anul1789, care au proclamat, dreptul de proprietate sacru si inviolabil.Asadar, dreptul de proprietate este un drept absolut, exclusiv siperpetuu.
Dreptul de proprietate este un drept absolut
Prin retinerea caracterului absolute al dreptului de proprietate sevoieste demarcarea acestui drept de toate celelalte drepturi reale.Numai dreptul de proprietate este un drept real complet,deoarece este unicul astfel de drept care confera titularului sauexercitiul tuturor prerogativelor sale – poseisia, folosinta sidispozitia.Caracterul absolut al dreptului de proprietate trebuie interpretat insensul ca titularul sau are asupra lucrului latitudinea de a-I tragetoate foloasele, de a profita de toata utilitatea pe care el o conferasi de a savarsi toate actele juridice care raspund nevoilor
 
proprietarului sau impuse de propriul sau interes. Din caracterulabsolut al dreptului de proprietate s-a tras adese ori concluzia cael este un drept absolut. Prin urmare, proprietarul este liber si inmasura sa efectueze toate actele materiale si juridice care nu iisunt interzise in mod expres.
Dreptul de proprietate este un drept exclusiv
Acest caracter decurge din imprejurarea ca proprietarul esteindreptatit sa exercite
singur 
toate prerogativele conferite deacest drept. El poate utilize bunul sau asa cum doreste, fara cavreo alta persoana sa poata intervene in mod oarecare inexercitiul dreptului sau. Tot astfel, proprietarul este singurulindreptatit sa “dezmembreze” dreptul sau de proprietate princonsimtirea ca anumite prerogative sa fie exercitate de altepersoane, ca drepturi reale, dezmembraminte ale dreptului deproprietate, sau ca drepturi de creanta, rezultate din raporturi juridice obligationale, dupa cum, in cazul proprietatii comune,atributele dreptului de proprietate sunt exercitate concomitent demai multi titular asupra aceluiasi bun sau asupra aceleiasi masede bunuri, fara insa a se pune astfel in discutie caracterulexclusive al dreptului.
Dreptul de proprietate este un drept perpetuu
 Se spune despre dreptul de proprietate ca are acest caracterdeoarece el dureaza atata vreme cat subzista bunul care iiformeaza obiectul.Dreptul de proprietate nu are o durata limitata in timp, ci dureazaatata vreme cat exista bunul asupra caruia el se exercita. Inacelasi timp el nu este un bun viager, ci se transmite prinsuccesiune. De asemenea, el se poate transmite prin acte intre viisi va continua sa existe in patrimoniul celui care-l dobandeste.

Activity (54)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Elena Munteanu liked this
Elena Munteanu liked this
Nikolay Vesselinov Todorov liked this
Alex Andrei liked this
Ivan Pantelei liked this
Ivan Pantelei liked this
Юлия Сырбу liked this
Iulia Sirbu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->