Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bijlage rapport Europa in het Nieuws: Interviews Experts

Bijlage rapport Europa in het Nieuws: Interviews Experts

Ratings:
(0)
|Views: 1,672|Likes:
Published by denieuwereporter
Bijlage met interviews die zijn gehouden met experts voor het onderzoek Europa in het Nieuws
Bijlage met interviews die zijn gehouden met experts voor het onderzoek Europa in het Nieuws

More info:

Published by: denieuwereporter on May 19, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2014

pdf

text

original

 
1
BIJLAGE II: De interviews NB:
De interviews zijn grotendeels face to face gehouden, enkele vonden plaats  via telefoon of skype. De gesprekken zijn opgenomen en verbatim afgeschreven,  waarbij eventuele aarzelingen en ongrammaticale of onafgemaakte zinnen niet zijn aangepast. Het ging immers niet om journalistieke interviews maar om  basismateriaal voor een kwalitatieve studie.  We hebben voor de indeling van het materiaal de volgende volgorde gebruikt:
Journalisten
Frans Boogaard (AD); Mathijs Bouman (RTLZ, FD); Roland Duong (VPRO); Koen Haegens (Groene  Amsterdammer); Jaap Jansen (VARA); Carla Joosten (Elsevier); Chris Ostendorf (NOS); Marc Peeperkorn (de  Volkskrant); Kasper Peters (viEUws); Herman Schulte Nordholt (VPRO), Anke Truijen (BNR), Martin Visser (de Telegraaf).
 
Politici
 
Harry van Bommel (SP); Wim van de Camp (CDA); Sophie In ’t Veld (D66); Dennis de Jong (SP); Jan Mulder (VVD); Mei Li Vos (PvdA).
 Wetenschappers
 
Chris Aalberts (UvA); Alfred Pijpers (Vu); Ellen Van Praet (Universiteit van Gent); Mathieu Segers (UU); Hans Vollaard (UL); Claes de Vreese (UvA).
Maatschappelijk middenveld
Joke van den Bandt (VNO-NCW en MKB); Eva Gijbels (overheid); Sebastiaan Rood (NJR); Wytze Russchen (lobbyist); Aline Schuiling (ABN Amro); Caspar Sluiter (VNG); Catelene Passchier (FNV); Bernard Wientjens (VNO-NCW).
 
 
2
Frans Boogaard, journalist Datum van interview: 17 april 2014
1. Wat valt u op aan de berichtgeving over Europa door Nederlandse media? In elk geval dat die kwantitatief nogal achterblijft bij de berichtgeving in niet-Nederlandse media, en dan heb ik het vooral over de televisie. Ik kan dit niet  wetenschappelijk onderbouwen, want ik heb er nooit onderzoek naar gedaan, daar hebben we universiteiten en studenten voor, zoals jullie, maar het valt mij op als ik in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Spanje of Portugal naar tv kijk, dat er aanzienlijk meer aandacht voor Europa is dan bij ons. Toevallig was ik de afgelopen paar dagen nog in Frankrijk, waar ik stomtoevallig in een zeer uitvoerig debatprogramma viel met Marine Le Pen en de prominente UMP-MEP Alain Lamassoure, gevolgd door nog een economendebat met Le Pen en een debat met haar en een vakbondsleider en grote werkgever. De avond erna viel ik al even stomtoevallig in een groot debat met de oude Le Pen en een groep jongeren. Oké, een beetje minder FN in die twee dagen was ook mooi geweest, maar zo’n grondig debat tussen Wilders en de Nederlandse Lamassoure, en dan even diepgravend, zou op de Nederlandse tv toch ook razend interessant zijn? Afgezien van De slag om Brussel hebben wij niet zoveel, en ik vrees dat het – gezien de kracht van het medium tv – daarmee begint. 2. Kunt u best practices (minimaal drie) in de berichtgeving over Europa noemen? Dat is lastig en ik vind ook dat iedereen zijn eigen werk moet doen. Ik denk ook dat dat voor iedereen anders ligt. Ik vind NRC leuk met institutionele  vraagstukken. We hebben wel eens hordeloop gedaan bij het AD, over twee pagina’s en toen heb ik twintig kennisvragen samengesteld over Europa en  voorgelegd aan alle lijsttrekkers van toen. Als ze het dan goed hadden sprongen ze over die horde heen, en als ze het fout hadden lagen ze op hun rug onder die
 
3
horde. Daar hebben we een wedstrijdje van gemaakt dus. Dat was best aardig. Zoiets vond ik leuk om nog een keer te doen. [Is het nodig om het visueel te maken voor de lezer?] Ja, dit hielp wel erg. Het is toch een tendens bij de kranten om te visualiseren. Om dingen mooi te presenteren. Dus als het helpt, waarom niet? Soms kan het heel goed samengaan. Maar even aanhakend bij de vorige vraag: het is niet verboden zelf invalshoeken te kiezen en die uit te werken, liefst zo grondig mogelijk en aansluitend bij de  belevingswereld van je kijkers-/luisteraars-/lezerspubliek. Als er in Nederland al aandacht voor Europa is, dan vaak agenda- of hypegerelateerd. Op de Franse tv zie ik een eigen keus, waarna onderwerpen helemaal worden uitgebeend, in programma’s die zomaar een uur mogen duren. Op de Duitse tv trouwens ook. Om maar eens een voorbeeld te noemen van een onderwerp dat in Nederland erg leeft: het maandelijkse ‘verhuiscircus’ naar Straatsburg. Dat wordt regelmatig aangesneden en (terecht) al heel snel in de schandaalsfeer getrokken, maar  wanneer wordt dat eens zo grondig opgepakt dat partijen met de billen bloot moeten? Bij de vorige Kamerverkiezingen had bijna elke partij er wel een dooddoener over in zijn program, maar als je het Parlement werkelijk in Brussel  wilt concentreren, zal er meer nodig zijn: een niet te weigeren aanbod aan de Fransen bijvoorbeeld. Hebben de Nederlandse politieke partijen daarover al nagedacht, en zo nee, waarom niet? Wanneer zouden de Fransen zelf bereid zijn om in te stemmen met verhuizing? Wat is de democratische schade van een Parlement dat op 450 kilometer van de macht vergadert? Wat vindt de grote Europeaan Wim Kok er achteraf van dat onder zijn verantwoordelijkheid Straatsburg zelfs in de Verdragen is vastgelegd als zetel? En waarom maakt het EP zelf zich op dit punt niet sterker, ook al gaat het er formeel niet over? Ik zie hier echt wel een uurtje boeiende tv in.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->