Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lao Dzu_Dao Du Dzin

Lao Dzu_Dao Du Dzin

Views: 16|Likes:
Published by Svetlana Georgieva

More info:

Published by: Svetlana Georgieva on Nov 13, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2015

pdf

text

original

 
Лао Дзъ - Дао дъ дзин
ДАО ДЪ ДЗИНДао, което е дао не е постоянното дао. Име, което е име не епостоянното име. Безименното е начало на небето и земята.Притежаващото име е майка на всички неща.Ето защо който няма страсти, вижда безпределното, Който имастрасти вижда пределното. Тези двете имат еднакво начало, но различно име.И двете се наричат дълбоко. От една дълбочина към друга по -дълбока - врата на всяка тайна.2Когато хората узнаха красотата на красивото, се появи грозното.Когато хората узнаха добротата на доброто, се появи злото.Ето защо битието и небитието взаимно се пораждат, трудното илесното взаимно се създават, дългото и късото взаимно сесравняват, високото и ниското взаимно се склоняват, гласните исъгласните взаимно хармонират, предишното и следващото взаимносе редуват.Ето защо мъдрецът чрез бездействието действува, чрез безмълвиетоучи, нещата се създават, но той не подменя тяхното начало, създава,но не обсебва, действа но, не е самонадеян, завършва с успех, но несе хвали.Именно защото не търси признание, То не може да му се отнеме.3Ако се уважават Мъдрите хора, хората няма да се карат. Ако не сескъпят редките вещи, хората няма да крадат. Ако нямасъблазнителни неща, сърцата на хората няма да се вълнуват.Ето защо управлението на мъдреца иска: да са пусти сърцата нахората, да са пълни стомасите им, да е слаба волята им, да е силенгръбнакът им. Той постоянно се стреми народът да няма знания и страсти, аимащите знания да не смеят да действат. Той управлява съгласно принципа: Действай чрез бездействието ище има ред.
 
4Дао е пусто, но използването му е неизчерпаемо. То, бездънното,сякаш е праотец на всички неща.Притъпим ли неговите остриета, Освободим ли се от неговатахаотичност, Смекчим ли неговите сблъсъци, Уеднаквим ли неговитепрашинки, О как е чисто, сякаш е изчезнало, но съществува.Аз не знам на кого е рожба, То предшества появяването на бога.5Небето и Земята не притежават доброта. Те се отнасят към всичкинеща като към Жертвено куче, направено от слама.Мъдрецът не притежава човеколюбие. Той се отнася към всички хоракато към Жертвено куче, направено от слама.Пространството между Небето и Земята Не е ли като в ковашки мех ифлейта? Пусто и неизкривено - колкото е по - голям Тласъкът,толкова е по силен дъха.Който говори много стига до задънка. По - добре е да има мяра.6Безсмъртната пустота се нарича най - дълбока самота. Вратата нанай - дълбоката самота се нарича корен на Небето и Земята. Тя е вечна като съществуване и действува без усилие7Небето и Земята са дълговечни.Ако Небето и Земята са дълговечни, то е защото не съществуват засебе си, затова могат да бъдат дълговечни.Ето защо мъдрецът като се поставя зад другите, излиза пред тях,като пренебрегва живота си, го запазва.Не се ли осъществява личният му интерес тъкмо защото няма личенинтерес?8Висшата добродетел е като водата.
 
Водата допринася полза на всички неща, но не се бори с тях. Тя сестреми към ниските места, които хората презират. Ето защо приличана Дао.Принципът на мъдреца е: Животът да следва Земята. Сърцето даследва Дълбочината. Благотворителността да следва Човечността.Думите да следват Искреността. Управлението да следваСпокойствието. Делото да следва Умението. Постъпките да следватВремето.Именно защото мъдрецът не се бори, затова е непогрешим.9Който взема препълнен съд, по - добре да не го взема. Койтопреостря върха, не може да го запази дълго.Пълна зала със злато и яспис, никой не може да опази. Който сегордее с богатство и почести, сее семето на своето падение.Завършиш ли своето дело, (колкото и да е велико), оттегли се. Това е закон на естественото Дао.10Ако душата и тялото се слеят в едно, възможно ли е да не серазделят? Ако съсредоточаваш Ци (енергията) и си мек, възможно лие да си като детето? Ако съзерцанието е чисто и дълбоко, възможноли е да е без грешка?Да се обича народът и управлява държавата, възможно ли е безмъдрост? Да отваряш и затваряш небесната врата, възможно ли ебез самота. При разбирането на всичко това, възможно ли ебездействието?Да раждаш и да отглеждаш, Да създаваш, но да не присвояваш, Дадействаш, без да бъдеш самонадеян, Да управляваш, но да неподчиняваш - Това се нарича най - дълбока Добродетел.11 Тридесет спици обхващат главината, в нейната вътрешна празнота еполезността на колелото.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
khalid981 liked this
bobystanchev liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->