Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
resepi biskut

resepi biskut

Ratings: (0)|Views: 1,056 |Likes:

More info:

Categories:Types, Recipes/Menus
Published by: HJH NOOR AZANLINA ABDULLA on Nov 13, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2010

pdf

text

original

 
Biskut Nestum KismisBahan-bahan ( 100 pcs )
250g butter
100g kismis
3 cawan tepung gandum
3 cawan nestum
1 1/2 cawan gula halus
 Telur 1 biji (psl i buat 1/2 dr resipi suruh).. So kalau 250g butter, letak
2 biji telur
Cara-cara
1.Pukul butter dan gula hingga kembang.2.Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.3.Masukkan tepung dan nestum, gaul.4.Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.5.Bakar pd suhu 180 selama 20 minit ___________________________________________________________________________ 
Karipap PusingBahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 60 biji )
*Doh berminyak* :
150 gm (margerin +crisco)... gantikan butter dan crisco pun boleh ikutsuka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
300 gm tepung gandum
*Doh biasa*:
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )
Cara-cara
1.Sila lihat gambar langkah demi langkah di bawah.2.Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga dohlicin dan tidak melekat.3.Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli ygkecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bilagoreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.4.Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam.5.Uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.6.Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan dohberminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.7.Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canaihingga nipis saiz seperti saiz roti canai(lihat gambar dibawah). Belahtengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung
 
tikar. Memandangkan saya tak boleh nak upload gambar step seterusnyasila ke link di sini utk penerangan gambar yg lebih jelashttp://www.freewebs.com/recipe2u/kuihmuih.htm8.Step 5 : Setelah itu, anda akan dapat 2 doh golongan tikar. Ambil satudoh golong tikar dan canai/terap lagi dalam keadaan melonjong hingganipis dan berhati2 semasa mencanai ni.. biarkan btknya lonjong )sptgambar dibawah), kemudian golong semula spt gulungan tikar dan ikutlangkah seterusnya . (Proses menggolong adalah sbyk 2 kali di sini).9.Step 6 : Doh yg telah di gulung kali kedua kemudian di potong kpd 4bhgn. Terpulang kepada masing-masing hendak potong berapa bahagian,bergantung kpd saiz doh yg telah di gulung.10.Setelah doh di potong, canaikan semula (seperti cara membuat karipapbiasa) dan letakkan inti karipap. Kemudian klim seperti biasa.11.Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu. Boleh di simpan didalam peti sejuk selama seminggu
Cream Puff Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Cara-cara
1.Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulangoven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak keatasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk.Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.2.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhanakemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.3.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
 
4.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampakkepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.5.Masukkan telur, kacau cepat-cepat6.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.7.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang sepertidalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.8.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.9.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakarselama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff didalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.10.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.11.Cara buat kastard krim boleh rujuk disiniatau disini  12.Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm13.
*UPDATE*
Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepungke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul denganmixer.
Apam gula hangusBahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
1.Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan2.Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkananggaran 3 minit3.Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonatdan dikisarkan lagi.4.Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.5.Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyakmasak selama 45 minit.6.Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
zarid_trag liked this
qasehumaira liked this
Thelyza_93 liked this
2pet liked this
Salina2020 liked this
zamri82 liked this
azman17111 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->