Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
207Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Comunismul in Romania

Comunismul in Romania

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 17,500|Likes:
Published by MARIVS_IMPERATOR

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: MARIVS_IMPERATOR on Nov 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

 
 
 “Comunism”, “democratie populara”, “epoca de aur” – exista in minteanoastra tot atatea denumiri pentru o perioada pe care noi, cei tineri, nu ocunoastem decat din povestirile parintilor, bunicilor, din carti ori vizionand diversedocumentare. Este o perioada istorica ce fascineaza pe multi dintre noi, cecontinua sa lase urme adanci in societate si-n mentalitati chiar si astazi, operioada de moarte a spiritului! Multe din aspectele vietii cotidiene suntcategorisite, chiar, dupa momentul ’89 sau inaintea lui! Acest referat ce amintocmit nu-si propune sa tina partea nimanui, nici neo-comunistilor, nici celornostalgici, nici denuntatorilor sai ci, sa prezinte obiectiv, distant, realitatiletrecute, atat cu partile sale luminoase cat si cu cele intunecate.
1.
Instaurarea regimului comunist. Perioada1944–1948.
Actul de la 23 August 1944 a fost urmat de eliberarea teritoriului nationalsi, apoi, de participarea la razboiul antihitlerist. Desi s-a voit un act ce va repuneprincipiile democratiei in drepturi, cu acordul tacit al Marii Britanii si StatelorUnite, Romania a evoluat intr-o directie contrara intereselor sale, instaurandu-se,treptat, un regim politic si economic aservit Uniunii Sovietice. Un asemenea regima fost instaurat in tara noastra in patru etape, cu alte doua repere ulterioareimportante in cadrul unui stat comunist:a)6 martie 1945 – impunerea guvernului Petru Groza, controlat de P.C.R. sisustinut de sovieticib)19 noiembrie 1946 – falsificarea alegerilor in favoarea comunistilorc)iulie – octombrie 1947 – dizolvarea P.N.T. si procesul liderilor said)30 decembrie 1947 – abdicarea silita a regelui Mihaisie)30 august 1948 – infintarea D.S.S. (Securitatea)f)22 ianuarie 1949 – infintarea D.G.M. (Militia)Acapararea puterii de catre comunisti s-a realizat in mare parte datoritaprezenteiArmatei Rosii pe teritoriul Romaniei pe toata perioada acestui proces si inca timpde multi ani (pana in 1958) ca mijloc de prevenire a unor eventuale rebeliuniantisovietice. Cu prilejul conferintelor de la Teheran (inca din 1943, deci), Yalta,Potsdam sau in timpul unor intalniri neoficiale, Stalin a reusit sa-si impunapunctul de vedere in fata aliatilor occidentali, care au inteles sa salveze unele tariprin sacrificarea altora in favoarea sovieticilor. Acesta este sensul faimoaseitocmeli intre Churchill si Stalin, o bucata de hartie care a hotarat un destin tragicpentru milioane de oameni din intreaga Europa de Est. “Acordul de procentaj”,
 
stabilit la 9 octombrie 1944 la Moscova, lasa, printre alte tari, Romania inproportie de 90% in sfera de influenta a U.R.S.S. In perioada razboiului, Moscovaa instruit si pregatit militanti comunisti care sa preia responsabilitatile unorguverne prosovietice. Echipa moscovita din Romania avea in frunte pe: AnaPauker, Vasile Luca, Emil Bodnaras (Bodnarenko), Gheorghe Pintilie (Pantiusa),etc.In perioada 1944-1945, Romania, la fel ca si celelalte tari ocupate, a fostsupusa unui proces de pre-comunizare. Acest proces s-a realizat prin patruobiective:a)Sindicatele – s-a urmarit politizarea lor, atragerea liderilor in partidulcomunist sau promovarea comunistilor de incredere la conducerea acestororganizatii. Cu precadere doua au fost sindicatele vizate de catre comunisti:cel al lucratorilor din CFR (cu ajutorul lor putand fi paralizata, daca interesulPCR ar fi cerut-o, intreaga activitate din tara) si al tipografiilor (care aveau sablocheze tiparirea ziarelor “burgheze”, privandu-i astfel pe adversari deposibilitatea a-si expune punctele de vedere).b)Partidele democratice – s-a cautat “spargerea” lor si crearea de disidente alecaror sefi sa fie castigati, defaimarea si compromiterea liderilor si a istorieiacestor partide (indeosebi PNT si PNL). In climatul de teroare creat, au fostoameni politici care s-au gandit ca o activitate normala nu se poate duce si caeste mai bine sa plece in Occident pentru a aduce la cunostinta opiniei publicegravele atentate ce savarsesc in Romania autoritatile comuniste. Numai cafruntsii PNT ce au voit sa paraseasca tara (1947) au fost arestati la Tamadau,fiind tradati de pilotul care urma sa-i transporte. Acesta a fost pretextul folositpentru a scapa de cei mai seriosi adversari ai politicii lor. Un rasunator procesa fost organizat, Iuliu Maniu si ceilalti lideri fiind acuzati de tradare si spionajin favoarea puterilor capitaliste, partidul desfintat si liderii sai condamnati ladiferite aspre pedepse (Maniu a fost condamnat la inchisoare pe viata; aveasa moara in 1953 in inchisoarea de la Sighet). Nici liberalii nu au mai rezistatmult timp, liderul lor, G. Bratianu, murind in inchisoare. Acestor fapte seadauga executarea maresalului Antonescu la 1 iunie 1946.c)Armata – multe dintre unitati au fost trecute in mod abuziv sub comandasovietica, mii de ofiteri au fost dati afara sub pretextul colaborarilor trecute cunazistii si inlocuiti cu tineri fara experienta, usor de manipulat si indoctrinat.Regimentul 22 Garda si Protocol, garda personala a regelui, a fost dezarmat.Interventia regelui a facut sa intarzie deznodamantul.
d)
Fasificarea alegerilor - o trasatura a perioadei 1945-1947 este amestecul demanipulare si actiuni legale. Se observa o grija deosebita pentru salvareaaparentelor, fie prin pastrarea secretului actiunilor ilegale, fie dand un aspectlegal presiunilor sau interventiilor in forta. Aceasta explica de ce comunistii s-au straduit sa castige alegerile, prin orice mijloace. Frauda electorala a jucatun rol deosebit, dar atunci nu a putut fi dovedita formal. Era aplicat principiullui Stalin comform caruia “nu conteaza cine si cum voteaza, ci cine numaravoturile”. Alegerile de la 19 0ctombrie 1946 s-au desfasurat int-o atmosferade tensiune maxima. Rezultatele indicau o victorie a comunistilor si a acolitilorlor, “tovarasii de drum” ce au fost indepartati ulterior, cu aproximativ 70% dinvoturi. Dovezile descoperite dupa 1989 arata ca in realitate alegerile au fostcastigate de PNT.Pe masura ce comunistii se indreptau spre monopulul asupra puteriipolitice, monarhia devenise, in opinia lor, o anomalie. Partidul se temea caacest ultim vestigiu al vechii ordini sociale putea sa devina un centru deopozitie in noua societate (in 1947 Romania era singura tara din sfera deinfluenta sovietica ce mai pastra aceasta institutie, de remarcat, deci, opozitiaregelui). In acest context, comunistii au facut ultimul pas in asigurareadominatiei lor asupra tarii, fortandu-l pe regele Mihai sa abdice la 30decembrie 1947 si sa paraseasca tara.Proclamarea Republicii Populare Romane in aceeasi zi a reprezentatpunctul culminant al campaniei pentru preluarea puterii.
 
2. Regimul Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1965).
Gheorge Gheorghiu-Dej, ales prim-secretar al partidului comunist inoctombrie 1945, ulterior conducator al partidului unic pana la moartea sa in 1965,a fost, dupa modelul politic reprezentat de Stalin, un conducator autoritar,intolerant cu orice forma de opozitie. Regimul Dej a cunoscut trei etape principaleale luptei in interiorul partidului, trei ocazii pe care le-a folosit, dupa modelulstalinist, pentru impunerea echipei sale fidele si pentru eliminarea (epurarea)adversarilor reali sau potentiali.Prima etapa a epurarilor intrepinse de Dej a inceput in 1945, prinlichidarea grabita a lui Stefan Foris, fost conducator al partidului comunist intimpul razboiului, si a culminat cu arestarea, in 1948, a liderului de partidLucretiu Patrascanu, un comunist cu o buna pregatire intelecuala si foarteambitios, in care Dej vedea un adversar politic personal. Patrascanu a fost inchissi supus la diverse presiuni fizice si psihice, pentru a recunoaste colaborarea cuservicii secrete occidentale. Dupa moartea lui Stalin (5 martie 1953), noulconducator al Uniunii Sovietice, Nikita Hrusciov, a dat semnalul innoirii echipelorconducatoare din tarile-satelit. Temandu-se ca Hrusciov va dori inlocuirea sa cuLucretiu Patrascanu, Dej a decis in 1954 lichidarea adversarului sau in urma unuiproces regizat in culise.A doua etapa a epurarii intrepinse la varful propriului partid i-a avut dreptvictime principale pe Ana Pauker si pe colaboratorii acesteia, Vasile Luca siTeohari Georgescu (gruparea moscovita, Dej si colaboratorii sai fiind “fractiuneainterna”). Cele doua fractiuni au colaborat atata vreme cat au avut de luptatimpotriva dusmanilor comuni. In 1952, avand consimtamantul lui Stalin, gruparealui Dej a pornit ofensiva deschisa impotriva gruparii Anei Pauker, acuzand-o de “politica de stanga”, “impaciuitorism”, etc. Unul dintre avantajele lui Dej proveneasi din faptul ca atacul sau la adresa Anei Pauker (care era evreica) coincidea cuinceputul unei camapni antisemite a lui Stalin la Moscova.Ultima etapa a epurarii interne a avut loc in iunie 1957, an in care Dej aanihilat, din punct de vedere politic, alti doi lideri de partid susceptibili de a-ideveni adversari: Iosif Chisinevschi si Miron Constantinescu. Acum, ca si-nprecedentele etape, comform ritualului politic practicat de toate regimurilecomuniste, Dej a legat de numele adversarilor sai inlaturati toate abuzurile,esecurile si nerealizarile regimului; in locul celor epurati, si-a numit oameni fideli,din propria sa echipa. Dupa 1958, anul retragerii trupelor sovietice de pe teritoriulRomaniei, trece la o schimabare sensibila a liniilor directoare ale politicii sale:este vorba de o oarecare indepartare fata de modelul sovietic, mai ales in privintapoliticii externe.Pe planul politicii interne, aceasta schimbare s-a manifestat printr-orelativa liberalizare a vietii culturale, a invatamantului, etc. Legaturile culturale sistiintifice cu tarile din Occident, rupte dupa 1948, sunt reluate si ajung la un nivelmodest, dar promitator. Dej reia si legatura cu Iugoslavia, al carei lider comunist,Iosip Broz Tito, fusese un adversar redutabil al lui Stalin. Totusi, este de retinutfaptul ca, din punct de vedere politic, partidul unic si-a mentinut nestirbitcontrolul intern asupra societatii si nu a cedat nici unul din prerogativele sale.
3. Regimul Nicolae Ceausescu (1965-1989).
Venirea noului lider la conducerea partidului unic a fost bine primita desocietatea romaneasca: Ceasusescu era recunoscut ca unul dintre cei mai fidelidiscipoli ai lui Dej si era de asteptat continuarea procesului de liberalizare aregimului; pe de alta parte, Ceausescu simboliza si o alta generatie ajunsa laputere (in varsta de 47 de ani, era cel mai tanar lider comunist). In iulie 1965, laCongresul al 9-lea al Partidul Comunist Roman (redenumit astfel, din PartidulMuncitoresc Roman), Ceausescu pune bazele propriului sau program de politic,foarte promitator in conditiile epocii: se distinge, mai ales, principiul conducerii

Activity (207)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mirela Valentina liked this
Marina Dragu liked this
Marina Dragu liked this
Alina Claudia liked this
Alexandru Ciulica liked this
Iulian Salacof liked this
Georgiana Rotaru liked this
Iulia Rosca liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->