Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
98Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PARTIDELE POLITICE

PARTIDELE POLITICE

Ratings: (0)|Views: 3,902|Likes:
Published by johnmirra
Information merged from different areas of interest over the subject.
Information merged from different areas of interest over the subject.

More info:

Published by: johnmirra on Nov 18, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

 
PARTIDELE POLITICE
Definitie
Benjamin Constant:
"Partidele sunt o reuniune de oameni care profeseaza aceeasi doctrina politica." 
Hans Kelsen:
"Partidele sunt formatiuni care grupeaza oameni cu aceleasi opinii pentru aasigura o influenta veritabila asupra gestiunii afacerilor politice" 
Francois Gognel:
"Partidul este un grup organizat pentru a participa la viata politica, pentru acuceri partial sau total puterea, facand sa triumfe ideile sale si interesele membrilor sai." 
Maurice Duverger:
"Un partid nu este o comunitate ci un ansamblu de comunitati, o reuniunede mici grupuri diseminate in teritoriu; sunt sectiuni, comitete, asociatii locale legate prin institutiilelor coordonatoare." 
Max Weber:
"Un partid constituie relatiile de tip asociativ cu apartenenta bazata pe recrutarelibera, obiectivul lui fiind asigurarea puterii conducatorilor lui intr-o forma institutionalizata invederea realizarii unui ideal sau a obtinerii de avantaje materiale pentru militantii sai." 
Raymond Aron:
"Partidele politice sunt grupuri voluntare mai mult sau mai putin organizate,care pretind in numele unei anumite conceptii a interesului comunsi al societatii sa-si asume singure sau in coalitie functia de guvernare." 
Partidele pot fi definite:
- ca organizatii: Edmund Burke considera ca
"partidele politice sunt un ansamblu de oameni uniti pentru a lucra in comun in interes national dupa un principiu asupra caruia s-au pus de acord" 
.- prin intermediul rolurilor: conform lui Merke partidele indeplinesc urmatoarele roluri:1. recrutarea de personal de conducere;2. generarea de programe politice;3. coordonarea si controlul organelor guvernarii;4. partidele politice satisfac si impaca cererile de grup;5. integrarea sociala a indivizilor;6. partidele deviaza particularitatile revolutionare.Pe scurt, partidele politice au urmatoarele caracteristici:1. au scopul de a obtine puterea, singure sau intr-o coalitie;2. cauta sa obtina sprijinul popular prin intermediul alegerilor;3. sunt organizatii permanente.O clasificare a partidelor politice:Maurice Duverger clasifica partidele politice in partide de masa si partide de cadre.Partidul de cadre reuneste personalitati. Acestia sunt oameni influenti in sustinerea candidatului, pentru castigarea voturilor, ei sunt oameni de afaceri necesari in finantarea campaniei si tehnicieni
1
 
initiati in arta de a manipula votanti si de a conduce campanii. Intr-un partid de cadre este foarteimportanta calitatea membrilor, ce se traduce prin prestigiu, abilitate si avere.Partidul de masa a aprut odata cu aparita votului universal.Astfel putem ajunge la o definitie mai compacta a partidului politic.
Partidul politic
reprezintă o grupare de oameni constituită pe baza liberului consimţământ, ceacţionează programatic, conştient şi organizat pentru a servi intereselor unor clase, grupuri sociale, comunităţiumane, pentru dobândirea şi menţinerea puterii politice, în vederea organizării şi conducerii societăţii, conformcu idealurile proclamate în platforma program.
Un partid politic este o organizaţie care încearcă sa obţină putere politică în cadrul unuiguvern, deobicei prin participare în campanii electorale. Unele partide nu încearcă să câştige putere prin alegerideoarece nu au dreptul sau nu doresc să participe în sistemul electoral, şi uneori utilizează alte metode,chiar şi terorismul. Multe partide sunt centrate în jurul unei ideologii, însă pot şi să facă parte dintr-o coaliţie cu interese mixte.Într-unsistem parlamentar de guvernare, majoritatea partidelor politice au un lider ales care în cazul încare partidul său câştigă, devine şeful statului. Într-un sistem preşedinţial, preşedintele poate fi ales caun reprezentativ a partidului său, dar în unele ţari e forţat să renunţe la legăturile sale cu orice partid politic când devine şeful statului. În unele situaţii electorale, un guvern de coaliţie poate fi format, cumembri din partide diferite. Acest fenomen este întâlnit mai des în sisteme cureprezentare proporţionalădecât într-un sistem de tipul
 first past the post 
.
Nivele de organizare
Partidul are mai multe nivele de organizare in functie de numarul de membri si de influentaelectorala. In privinta raportului cu membrii partidul politic apare ca o conventi care stabileste cat destransa este relatia dintre partid si individ.Primul nivel al participarii la viata politica este constituit de electorat. Electorii reprezinta formacea mai slaba de atasament fata de partid, ei nu sunt juridic membri dar sprijina partidul.Al doilea nivel este constituit de catre simpatizanti, acestia nu sunt membri dar spre deosebirede electori participa la reuniunile publice (si varsa ocazional sume de bani).Al treilea nivel este reprezentat de membri .Membrii sunt persoane care fac juridic parte din partidele politice, varsa periodic sume de bani numite cotizatii, aceasta fiind cea mai stransa legatura cu partidul.Un partid isi formuleaza lista cu membri in functie de cotizanti.Un al patrulea nivel este reprezentat de militanti, adica acei membri care isi dedica o parte dintimp activitatilor de partid: imprastie presa, scriu scrisorile si declaratiile, participa la campaniileelectorale.Dintre militanti sunt selectionati functionarii care sunt platiti.Al cincilea nivel esta reprezentat de conducere . Liderii de partid sunt acele persoane care audreptul sa reprezinte partidul in raport cu tertii si cu statul si care determina strategia si stabilesctacticile partidului . Ei fac parte din elita politica .
Functiile partidelor :
Clasificarile functiilor partidelor politice difera in functie de criteriile folosite.O prima clasificare atribuie partidelor 3 functii:
1. Functia de elaborare de doctrine, ideologii si programe politice care se manifesta prin:
o
redactarea de platforme, programe sau a unui discurs politic coerent si sistematizat;
2
 
o
 propaganda politica;
o
actiune politica nemijlocita, concreta.Din acest punct de vedere se poate vorbi despre partide liberale, conservatoare, crestin-democrate,de centru, socialiste si social-democrate, comuniste, ecologiste si extremiste de dreapta.
2. Functia de exercitare a puterii politice care urmareste:
o
buna desfasurare a activitaii tuturor institutiilor si cetatenilor;
o
stabilirea regulilor de conduita dintre intreprinderi si oameni;
o
siguranta si stabilitatea nationala;
o
cooperarea cu alte state.
3. Functia de control si de critica asupra asupra autoritatii executive si legislative:
o
aceasta functie revine de obicei opozitiei, care are tentative de a bloca sau de a revizui anumiteinitiative legislative prin: interpelari si discutii cu partidele aflate la putere, prin conducerea spre solutiide compromis sau prin temporizare.O alta clasificare atribuie partidelor 6 functii, indeplinite in majoritatea sistemelor politice:
1. Reprezentarea ideilor politice
Multi indivizi si grupuri politice au interese si cerinte legate de alocarea valorilor (morale, sociale,economice, politice). O functie cruciala este aceea de a agrega si a simplifica aceste cerinte numeroasein cateva pachete alternative clare.
2. Facilitarea socializarii politice a indivizilor
in cadrul culturii politice respective.
3. Legarea individului de sistem
Mai mult decat in cazul oricaror alte grupuri, functia partidului este de a formula, agrega sicomunica un pachet coerent de cereri si de sustinere. Majoritatea indivizilor se bazeaza pe pe un grup politic sa le reprezinte interesele in cadrul sistemului politic.
4. Mobilizarea si recrutarea activistilor politici
Partidele politice sunt cele care selectioneaza candidatii pentru pozitiile din cadrul sistemului politic.
5. Coordonarea optiunilor guvernamentale
Partidul politic poate incuraja sau solicita membrilor sai sa lucreze impreuna pentru atingereatelurilor politice comune.
6. Rolul de opozitie
In sistemele multipartidiste, partidele politice care nu participa la guvernare pot servi ca sursaexplicita de opozitie si au rolul de a mentine treaza atentia electoratului asupra alternativelor deguvernare.In Romania art.8 din Constitutie stipuleaza ca partidele politice contribuie la definirea si
3

Activity (98)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Maxim Ciuperca added this note
romania se scrie România
Cretu Paula liked this
MacTavish Soap liked this
Alex Memetea liked this
Bianca Măriuţ liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->