Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
80Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tonggak Dua Belas PDF Nota

Tonggak Dua Belas PDF Nota

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 2,999|Likes:
Published by vinc_chinhanwei

More info:

Published by: vinc_chinhanwei on Nov 18, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/13/2014

pdf

text

original

 
 
TONGGAK DUA BELAS
TONGGAK DUA BELAS (THE TWELVE PILLARS)
(Rajah ini diubahsuui daripada Ucaputama Y. Bhg. Tan Sri Dato' Seri Ahmad Sarji bin AbdulHamid. Ketua Setiausaha Negara di upacara perasmian Seminar Nilai Dan Etika,2 Mac 1992)
 
 
1. MENGHARGAI MASA(The Value of Time)
Orang yang menghargai masa menganggap"masa itu emas. " Berlalunya masa tanpasebarang perbuatan atau sumbangan yangberfaedah bererti suatu kerugian, kerana masa yang telah berlalu tidak akan kembali. Padahari ini, dengan adanya teknologi canggihmaka perhubungan menjadi semakin rapat danbanyak keputusan perlu dilaksanakan dalammasa yang singkat. Tidak bertindak segeraatau melengahkan keputusan akanmenyebabkan hilangnya peluang keemasan.Setiap orang diberi masa yang sama banyak.Terpulanglah kepada setiap individubagaimana dia merancangkan masanya.
"Those who make the worst use of their time most complain of its shortness"
- La Bruyere.Oleh itu gunakanlah masa itu dengan bijak untuk setiap perilaku kita, sama ada rasmi,tidak rasmi atau persendirian."
 Demi Masa!Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan- pesan dengan kebenaran serta berpesan- pesan dengan sabar.
"(Al-Quran, 103: 1-3)"
 An inch of time cannot be bought by an inch of gold.
"(Chinese Proverb)
TONGGAK DUA BELAS
AMALAN POSITIF
Menepati masa
Menyegerakan tugas
Mempunyai perancangan waktu
Bijak menguruskan tempoh masa yangdiberi
Menumpukan masa pada kerja-kerjayang produktif dan kreatif 
Menetapkan
target date
untukmenyiapkan kerja
Menyelesaikan tugas dalam masa yangditetapkanContoh:
1. Penggunaan masa secara maksimummemerlukan disiplin diri yang ketat.Caranya ialah dengan menggunakancatatan penggunaan masa
(time log)
setiap hari. Ini adalah satu tabiat yangmesti dimula dan dikekalkan.2. "Tepat pada masa" adalah satu tabiatyang mesti dibiasakan. Tabiat ini wujudhasil daripada ketinggian maruah diridan adanya rasa hormat kepada oranglain. Contohnya, jikalau lewat tiba padasesuatu majlis, mesyuarat atau temu janji, bermakna kita tidak ada maruahdan tidak menghormatinya.3. Seseorang pegawai atasan perlulahmengetahui secara menyeluruhmatlamat kerja, bidang kerja dan jangkamasa yang diambil untuk menjalankantugas-tugas apabila beliau memberiarahan kepada pegawai bawahannya.Beliau perlulah meminta supaya kerja-kerja tersebut disiapkan dalam waktuyang munasabah dan mampudiselesaikan oleh pegawai yangdiarahkan itu.
 
 
4. Seseorang pegawai yang menggunakankemudahan kenderaan pejabat untuk urusan rasmi perlu memberitahupemandu jangka masa urusan tersebutsupaya dapat diputuskan sama adapegawai tersebut perlu ditunggu atautidak. Sekiranya tidak, pemandu tersebuthendaklah pulang ke pejabat untuk membuat tugas lain dan kembali semulapada masa yang ditetapkan. Tindakanyang sedemikian dapat menjimatkanmasa pemandu tersebut.5. Setiap pegawai perlu mengetahui caramenggunakan
Word Processor 
sekiranyakemudahan ini terdapat di pejabat. Iniakan menjimatkan masa danmenambahkan produktiviti dalammenjalankan tugas-tugas mereka danmembolehkan mereka menjalankantugas harian yang penting semasaketiadaan jurutaip.6. Menggalakkan penggunaan
time planner,
iaitu jadual perancangan masakerja.7. Para pegawai dan kakitangan pejabatdigalakkan merancang hal-hal peribadimereka. Sekiranya mereka ingin keluaruntuk urusan peribadi yang penting sertatidak menggunakan masa yang terlalulama, kebenaran hendaklah dipintaterlebih dahulu.8. Seseorang pegawai hendaklah tidak melengahkan kerja yang diarahkan.Sekiranya kerja-kerja tersebut dapatdisiapkan dalam masa sejam, beliautidak seharusnya mengambil masasehingga dua hari.9. Produktiviti dan kualiti boleh dikawaldengan penggunaan masa yangterencana. Sesuatu yang bolehdiselesaikan dalam masa dua hari tidak akan menjadi produktif jika mengambilmasa seminggu. Bagaimana ini dapatdikenal pasti bergantung kepadakemahiran dan pengetahuan kerja.
TONGGAK DUA BELAS
Orang yang mahir sudah tentu dapatmenjimatkan masa.10. Seseorang pegawai hendaklah sentiasapeka kepada kehendak masa dan olehkerana itu ia hendaklah menyiapkankerja selaras dengan keperluan semasa.
AMALAN NEGATIF DAN DILARANG
Berbual-bual kosong
Tidak menyegerakan tugas
Tidak ada
sense of urgency
Tidak merancang pekerjaan
Tidak ada prioriti
Melayan tetamu yang tidak berkenaan
Tinggalkan pejabat untuk urusanperibadi
Membuat kerja peribadi di pejabat
Berniaga di waktu pejabat
Membuat kerja yang tidak mustahak
Ke kantin dalam waktu bertugas
Tidak peka kepada pembaziran masaContoh:
1. Pengerusi mesyuarat yang tidak merancang masanya dengan cermat dantepat akan memanjangkan mesyuaratsehingga meleret-leret. Sesuatumesyuarat yang sepatutnya selesaidalam masa dua jam tetapi terpaksamengambil masa empat hingga lima jamdan ini membuang masa.2. Jika prioriti tidak dikenal pasti semuaperkara akan dianggap sama pentingnya.Ini merugikan masa, tenaga, wang danlain-lain. Oleh itu perkara-perkara yangpenting mesti didahulukan. Kriteriaprioriti mestilah ditentukan berdasarkanobjektif organisasi dan bukannyaberdasarkan keperluan atau kemahuanindividu.3. Pembaziran masa boleh berlaku dalampelbagai bentuk. Misalnya, pembaziranmasa kerana leka berbual dan membuatkerja yang sama berulang-ulang kali.

Activity (80)

You've already reviewed this. Edit your review.
snssz liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Najibah Abd Aziz liked this
anelyzarahman liked this
Munyatee Ahmad liked this
Tapang Bekumbai liked this
ElyMay liked this
muhamadkamalamin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->