Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
111Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PERANAN REMAJA TERHADAP KELUARGA

PERANAN REMAJA TERHADAP KELUARGA

Ratings:
(0)
|Views: 13,447|Likes:
Published by rozelawati
Psikologi remaja......
Psikologi remaja......

More info:

Published by: rozelawati on Nov 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

 
1
PENGENALAN
Kehidupan manusia semuanya terikat dengan tanggungjawab, begitu juga remaja.Antara tanggungjawab remaja ialah:
Remaja mempunyai tanggungjawab kepada agama,bangsa dan negara.-Setiap insan, bertanggungjawab kepada tuhan pencipta, Allah yang maha berkuasa .-Selain itu, remaja juga bertanggungjawab kepada bangsa dan negara. Mereka perlu menjaga negara mereka supaya berada dalam keadaan aman dan harmoni.
 Namun demikian, remaja juga mempunyai tanggungjawab kepada keluargamereka.- Remaja juga harus melakukan sesuatu untuk menyelesaikan permasalahan yangmelanda dalam keluarga mereka.
Sebagai remaja yang sudah boleh berfikir secara matang, mereka haruslahmenerima sesuatu keadaan dengan hati yang terbuka dan cubamengendalikannya dengan tindakan yang sewajarnya.
Remaja perlu melaksanakan tanggungjawab dengan penuh dedikasi kerana iamengabaikannya, kesan buruk akan berbalik kepada dirinya.Antara perkara baik yang perlu dilakukan oleh remaja:
Menyempurnakan kewajipan kepada Tuhan [ Allah ].-Melaksanakan apa yang diperintahkan oleh Allah kepada makhluknya.
Menghormati ibubapa.- Berkelakuan baik seperti jangan melawan cakap mereka kerana mereka telahmembesarkan kita.
 
2
Membantu ibubapa-Jika ada masa terluang, gunakan masa tersebut untuk membantu ibubapa yangtelah banyak bersusah payah untuk kita.
Menggunakan masa dengan baik.
-
Remaja tidak boleh membuang masa, mereka seharusnya menggunakan masadengan bijak.
Belajar bersungguh-sungguh-Remaja haruslah mendapat kejayaan yang cemerlang. Kejayaan dapat dicapaidengan belajar dengan bersungguh-sungguh.
Berusaha mengatasi kelemahan diri masing-masing.-Remaja perlulah mempertingkatkan ciri kelebihan diri untuk berjaya dalamkehidupan di dunia hari ini.
 
3
PERANAN REMAJA TERHADAP IBU BAPA
Setiap anak wajib berbakti dan mentaati ibu bapa demi membahagiakankehidupan mereka melalui hari tua. Islam meletakkan ibu bapa pada kedudukan mulia.Banyak bakti yang boleh dilakukan kepada ibu bapa. Bakti itu dalam bentuk materialdan hubungan kasih sayang. Ini bersesuaian dengan fizikal ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan lebih perhatian.Antara bakti yang perlu dilakukan setiap anak terhadap ibu bapa ialah:1.Memberi kasih sayangKasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini dicurahkanibu bapa. Jadi, seharusnya kasih sayang itu dibalas sebaik-baiknya. Anak yang baik tidak melupakan jasa dan kasih sayang ibu bapa. Anak soleh sentiasamemohon kepada Allah agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat.Firman Allah bermaksud:
Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada merekaberdua seperti mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikkuketika kecil. (Surah al-Isra’, ayat 24).
2.Memberi perhatianIbu bapa yang diabaikan akan kesunyian. Mereka terasa disisih dan seperti tidak dipedulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan.Keadaan ini jika berterusan akan memberi kesan kepada kesihatan fizikal danmental ibu bapa. Ramai ibu bapa yang disisihkan dan dihantar ke rumah penjagaan orang tua. Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampumenjaga ibu bapa, sedangkan ibu bapa mampu menjaga dan membesarkan anak-anak mereka.

Activity (111)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Jonat Asp liked this
Jonat Asp liked this
lieza24_cutegirl liked this
Syakirah_Ramle_116 liked this
Siti Aswida liked this
Normajidy M. H. Meng liked this
AnNum D'gRoe liked this
awalinan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->