Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
58Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
economia intreprinderii

economia intreprinderii

Ratings:
(0)
|Views: 1,524|Likes:
Published by api-19459503

More info:

Published by: api-19459503 on Nov 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2015

pdf

text

original

Capitolul I:
INTRODUCERE \u00ceN ECONOMIA
\u00ceNTREPRINDERII
I.1. Relatiile economie nationala-\u00eentreprindere

Sistemul economic se afla \u00eentr-o continua transformare, calitativa si cantitativa. Stiintele economice explica desfasurarea proceselor economico-sociale si formuleaza concepte care sistematizeaza teoretic si continuu realitatea aflata \u00een miscare. Reconsider\u00e2nd sistemul stiintelor economice, marele economist rom\u00e2n Nicolae Georgescu Rongen sustine ca omenirea se \u00eendreapta spre osocietate economica, dar \u00een acest drum paradigme cum ar fi \u201ceconomia standard\u201d \u00eencep sa fie puse sub semnul \u00eentrebarii, deoarece \u201canomaliile\u201d se \u00eenmultesc1. Demersurile sale stiintifice vizeaza reconstructia din temelii a teoriei si practicii economice, ca urmare a schimbarilor calitative si a consumului ireversibil de energie, ceea ce impune gestiunea eficienta a resurselor si protectia mediului.

Stiintele economice au ca obiect de studiu gestiunea eficienta a resurselor
insuficiente (limitate). Marea varietate a resurselor este abordata diferit la nivelul

economiei nationale de cel al \u00eentreprinderilor economice. Dar, functionarea armonioasa a economiei nationale depinde de functionarea \u00eentreprinderilor care o compun, \u00eentre acestea exist\u00e2nd legaturi de interdependenta si conditionare reciproca.

La nivelul economiei nationale (nivelul macroeconomic), ansamblul activitatilor

economico-sociale privite \u00een unitatea si interdependenta lor dinamica se desfasoara \u00een cadrul national, statul istoriceste constituit. \u00cen acest cadru apare o forma specifica a diviziunii si cooperarii muncii \u00een interiorul unei tari, ca urmare a actiunii conjugate a factorilor interni (naturali, sociali, politici si economici), dar si a interactiunii lor dinamice cu factorii externi rezultati din diviziunea si cooperarea din economia mondiala. \u00cen cadrul economiei nationale sistemul activitatilor economico-sociale este structurat pe sectoare economice (primar, secundar, tertiar, quaternar), pe tipurile de agenti economici (conform clasificarii lor \u00een sistemul conturilor nationale), pe ramuri si subramuri de activitate si pe trepte de agregare verticala (micro, mezo si macroeconomica2).

La nivelul microeconomic apar numerosi agenti (indivizi) care actioneaza fiecare

cu o anumita autonomie, dar \u00een interiorul unui cadru institutional complex care organizeaza interdependentele din ei. Activitatea economica a indivizilor este pe de o parte profesionala, iar pe de alta parte privata. Activitatea profesionala se situeaza cel mai adesea \u00een cadrul \u00eentreprinderilor, av\u00e2nd ca obiect productia de bunuri si servicii. Activitatea privata a re loc, \u00een general, \u00een cadrul familiei si implica consumul de bunuri pentru satisfacerea directa a nevoilor.

Agentii economici sunt indivizi, grupe de indivizi sau organizatii care constituie

entitati de baza ce actioneaza \u00een economie. Fiecarui agent \u00eei corespunde un centru de decizie autonom. Agentii pot fi producatori, care transforma unele bunuri \u00een alte bunuri si sunt denumiti adesea \u00eentreprinderi sau firme, sau agenti consumatori. \u00cen

1 N. Georgescu Roegen, \u201eOmul si opera\u201d, vol. I, Ed. Expert, 1996
2 Nita Dobrota (coordonator),\u201dDictionar de economie\u201d, Ed. Economica, Bucuresti,2000
cursul de \u201cEconomia \u00eentreprinderii\u201d, c\u00e2nd ne vom referi la agenti economici avem \u00een
vedere numai agentii producatori de bunuri si servicii.

Raritatea resurselor face ca fiecare agent economic sa ia decizii \u00een procesul de productie cu privire la asigurarea diferitelor resurse ce au destinatii si utilizari alternative. \u00cen acest proces de decizie functioneazaprincipiul rationalitatii sau al

eficientei economice, conform caruia fiecare agent economic urmareste sa determine
acel nivel al productiei care \u00eei maximizeaza c\u00e2stigul (profitul), sau, ceea ce este
echivalent, sa minimizeze costurile sau sa realizeze un profit maxim pentru un nivel
dat al productiei.

Producerea bunurilor materiale ca si a serviciilor, desfacerea si utilizarea lor se realizeaza, deci, de catre agentii economici producatori. Se pun, \u00een mod firesc, \u00eentrebarile:

a) care din acesti agenti economici pot fi numiti \u201c\u00eentreprindere\u201d si
b) ce probleme si activitati specifice \u00eei caracterizeaza ?

\u00cen ce priveste prima \u00eentrebare, abordarea vizeaza masura \u00een care pot primi denumirea de unitate de productie gospodariile populatiei si diversele unitati ale administratiei. Unii autori utilizeaza si pentru acestea notiunea de agent economic, \u00een general, altii le alatura unitatilor productive. \u00cen acest sens este de remarcat opinia economistului american Hal R. Varian3 care porneste de la modul cum este organizata o \u00eentreprindere. \u00centr-o economie de piata, capitalista, \u00eentreprinderile apartin indivizilor. Ele sunt entitati legale. Fundamental, proprietarii \u00eentreprinderii sunt responsabili de comportamentul lor si sunt cei care \u00eencaseaza beneficiile si suporta costurile. \u00centreprinderile pot fi organizate sub forma individuala, parteneriat si societate. Vorbim de organizare individuala, c\u00e2nd o \u00eentreprindere apartine unui singur individ si de parteneriat c\u00e2nd apartine mai multor indivizi. C\u00e2nd o \u00eentreprindere este organizata sub forma de societate, aceasta apartine mai multor indivizi, dar dispune de o existenta legala diferita de cea a proprietarilor sai. Un parteneriat dureaza at\u00e2t timp c\u00e2t partenerii sunt \u00een viata si sunt de acord sa mentina colaborarea, \u00een timp ce o societate poate avea o viata mai lunga dec\u00e2t a oricarui proprietar. Proprietarii diverselor \u00eentreprinderi pot urmari obiective diferite \u00een gestiunea \u00eentreprinderii. \u00cen cazul \u00eentreprinderilor individuale sau parteneriale, proprietarii joaca un rol direct \u00een gestiunea efectiva a activitatii si ei pot realiza direct obiectivele lor. \u00cen general, ei sunt interesati sa maximizeze profitul, dar pot avea si alte obiective. \u00cen cazul unei societati, proprietarii nu sunt de regula si gestionari. Exista, deci, o anumita separare \u00eentre proprietate si gestiune. Proprietarii societatii trebuie sa-si defineasca obiectivele, iar gestionarii le vor \u00eendeplini. Si \u00een acest caz obiectivul cel mai frecvent este maximizarea profitului. Acest obiectiv, daca este interpretat corect, determina pe gestionari sa ia decizii care sunt \u00een interesul proprietarilor, care exercita \u00eensa un control specific \u00een cadrul adunarilor generale si prin consiliile de administratie.

Raspunsul la cea de a doua \u00eentrebare este important pentru delimitarea economiei \u00eentreprinderii de alte discipline care studiaza si ele \u00eentreprinderea. \u00centreprinderea este, deci, o unitate economica organizata \u00een care se produc bunuri materiale si servicii. Aceasta definitie nu permite \u00eenca stabilirea obiectului de studiu al disciplinei \u201cEconomia \u00eentreprinderii\u201d, ci numai domeniul de activitate, care este mult prea

3 Hal R. Varian,, \u201eMicro\u00e9conomie\u201d, Economica, Paris, 1989

complicat pentru a fi studiat de o singura disciplina4. Economia \u00eentreprinderii porneste de la anumite abstractizari si se ocupa doar de o parte a acestui domeniu de activitate complex.

Relatia dintre conceptul de economie si conceptul de \u00eentreprindere exprima faptul ca \u00eentreprinderea este componenta fundamentala a economiei nationale, celula sa de baza. De aceea se impune cunoasterea relatiilor profunde dintre economie

si \u00eentreprindere, \u00een vederea determinarii raporturilor care permit functionarea lor.

Economia \u00eentreprinderii abordeaza relatiile macro-micro \u00een sensul desfasurarii proceselor generale de producere a bunurilor si serviciilor, administratiei si consumului.

Abordarile economie-\u00eentreprindere \u00een plan macroeconomic au \u00een vedere continutul proceselor si fenomenelor economice care permit explicarea ratiunilor de dezvoltare a \u00eentreprinderii; analiza raporturilor de forta dintre agentii economici implicati \u00een functionarea \u00eentreprinderii, prezenti pe piata; cunoasterea strategiilor la nivel macro pentru mai buna fundamentare a strategiilor la nivel de \u00eentreprindere. Abordarile \u00een plan microeconomic vizeaza armonizarea diferitelor laturi ale activitatii \u00eentreprinderii \u00een vederea realizarii obiectivelor sale fundamentale, \u00een contextul macroeconomic dat.

Studiul raporturilor macro-micro permite fundamentarea stiintifica a deciziilor privind alocarea eficienta a resurselor la nivelul \u00eentreprinderii, mai buna selectare a pietelor si cunoasterea tipului de concurenta, adaptarea \u00eentreprinderii la mediul economic si influentarea acestuia.

Diversitatea agentilor economici care actioneaza pe piata face ca delimitarea domeniului de activitate al economiei \u00eentreprinderii sa fie complexa si activitatea acesteia sa fie studiata de mai multe discipline, din unghiuri de vedere diferite.

I.2. Obiectul si domeniile de abordare a economiei \u00eentreprinderii

Economia \u00eentreprinderii este o disciplina teoretico-aplicativa care asigura cunostinte fundamentale despre procesele economice care au loc la nivel microeconomic, dar directioneaza abordarile spre domeniul economico- organizatoric. Alte discipline completeaza studiul complex al \u00eentreprinderii, cum ar fi:

managementul, dreptul, sociologia, contabilitatea, statistica, tehnologiile etc.
Orice stiinta are anumite caracteristici si sarcini care \u00eei definesc sfera de
cuprindere. Economia \u00eentreprinderii ca stiinta cauta raspuns la o serie de \u00eentrebari
si are \u00een vedere relatiile acesteia cu piata. Stiintele teoretice stabilesc principiile
generale, stiintele tehnice trateaza fenomenele si relatiile ce au loc \u00een procesele
tehnologice. Economia \u00eentreprinderii face parte din grupa stiintelor economice
care se ocupa cu relatiile si procesele ce au loc \u00een subsistemul tehnico-productiv si
subsistemul informational -decizional al \u00eentreprinderii. Aceasta disciplina trateaza

\u00eentreprinderea privita sub toate aspectele: de la forma juridica de functionare, trec\u00e2nd prin analiza comportamentului \u00eentreprinderii ca age nt economic \u00een economia de piata, p\u00e2na la analiza relatiilor stabilite \u00een procesul complex productiv, organizatoric, uman etc. Economia \u00eentreprinderii nu se va ocupa de aspectele specifice legate de

4 G\u00fcnter W\u00f6nhe, \u201eEinfuhrung in die Allgemeine Betriebs-Virtschaftslehre 16 Aufjage Verlag Vahlen\u201d, Munchen, 1986

Activity (58)

You've already reviewed this. Edit your review.
Tatiana Bucos liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Valentina Sadovici liked this
Diana Maties liked this
Mircea Timisoara liked this
Ramona Elena liked this
Cocis PeTrisor liked this
Ion Bragaru liked this
AURA ADAM liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->