Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
100Activity
P. 1
dictionar de psihanaliza

dictionar de psihanaliza

Ratings:
(0)
|Views: 2,349|Likes:
DICTIONAR
DICTIONAR

More info:

Published by: UNIVERSITATEA ECOLOGICA-PSIHOLOGIE on Nov 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

 
Dicţionar de termeni, noţiuni şi expresiidin PSIHANALIZĂ*
Abreacţie
Procedeu utilizat în psihanaliză care constă în retrăirea şi purjarea emoţiilor traumatice responsabile de apariţiasimptomelor nevrotice. Pentru prima oară abreacţia a fost utilizată ca metodă terapeutică de dr. Iosif Breuer , din Viena, mentor şi colaborator al lui Sigmund Freud.
Acte ratate
Erori neintenţionate din seria lapsusurilor, uitărilor sau pierderilor, care au fost studiate de psihanaliză. Ele sesubstituie unor acte conştiente, intenţionate, lăsînd să se întrevadă tendinţe şi moţiuni psihice inconştiente, refulate.Psihanaliza acordă şi azi un interes deosebit studiului acestor fenomene.
Analiza inconştientului
Proces prin care inconştientul (conţinuturile sale) este făcut conştient. Mijloacele utilizate de psihanaliză în acestsens sîntmetodele de investigare.
Analizat
Persoană care urmează o cură psihanalitică. Această cură poate fi terapeutică sau didactică.
Asociaţii libere
În psihanaliză, metodă de investigare psihică care solicită pacientului să relateze liber, fără nici o intervenţiedeliberată, tot ceea ce îi trece prin minte. Asociaţiile libere pot fi comparate funcţional cu dicteul spontan dinşedinţele mediumnice. Metoda a fost creată de Sigmund Freud, atunci cînd s-a hotărît să renunţe la aportulhipnozei în investigarea amintirilor pacientului.
Complexul lui Oedip
Complexul nuclear al psihismului uman descoperit de Freud în urma propriei sale auto-analize. Funcţional acestcomplex este definit astfel:
atracţie erotică a fiului pentru mama sa şi ostilitate marcată faţă de tată, pe care vrea să îl înlocuiască, să-l suprime.
Există şi o versiune negativă a complexului în care atracţia erotică se manifestă faţăde părintele de acelaşi sex.Soluţionarea normală a
complexului lui Oedip
presupune integrarea imaginii paternale (identificarea cu tatăl) şideplasarea sau sublimarea libidoului incestuos.În realitate, această soluţionare optimă este departe de a fi realizată în viaţa reală. Aşa cum o indică şi tragedia luiOedip, reminiscenţele erosului care are ca obiect mama sînt conservate chiar şi la o vîrstă adultă.În psihanaliză, analiza oedipului constituie piatra unghiulară a procesuluiterapeutic.
Complex psihic
Termenul îi aparţine lui C.G.Jung şi desemnează o formaţiune psihică determinată ca un conglomerat de idei,emoţii, afecte şi impulsuri motrice care se manifestă aparte de controlul eului. Complexele structurează psihiculuman şi nu au întotdeauna un caracter morbid.
Contra-transfer
 
În analiză, totalitatea sentimentelor şi impresiilor analistului legate de pacientul său.
Conţinut arhetipal
În psihologia lui C.G.Jung, conţinut psihic care are o dimensiune colectivă, de maximă generalitate.Complex autonom inconştient care corespunde "trăsăturilor de comportament" ale biologilor.
Conţinut manifest
Termen utilizat în psihologia visului la Freud, desemnînd forma pe care o capătă visul la trezirea visătorului,forma în care a fost el visat şi memorat de visător.
Fenomen funcţional
Proces psihic autonom descris de Silberer, în virtutea căruia conţinuturile şi operaţiunile mintale ale stării de veghesînt simbolizate în starea de somn.
Idei latente
Ideile care au stat la baza creării visului, oferind conţinutul dinamic al structurii onirice. Dorinţele visului care pot fireduse la noţiuni şi idei concrete.
Inconştient
Termen central utilizat de psihanaliză pentru a desemna totalitatea reprezentărilor psihice inaccesibile minţiiconştiente pe cale normală. Reprezentările sînt reprezentanţi ai pulsiunilor, în speţă cele erotice şi agresive.Termenul înglobează mai multe semnificaţii după cum avem de-a face cu o abordare
descriptivă
sau
dinamică
a inconştientului.Din punct de vedere descriptiv, inconştientul desemnează reprezentările care se află într-o stare latent-inconştientă, putînd reveni în mintea conştientă printr-un simplu efort de amintire.Din punct de vedere dinamic, inconştientul desemnează materialele psihice refulate care se află într-o relaţieconflictuală cu mintea conştientă. Aceste materiale nu por fi aduse în mintea conştientă decît cu ajutorulmetodelor  psihanalitice.
Integrare psihică
Proces complex prin care conţinuturile inconştientului sînt asimilate în mintea conştientă. În psihanaliza terapeuticăacest proces conduce la remiterea simptomelor nevrotice.În practica psihanalitică, integrarea psihică se realizează prin clarificarea analizatului privitor la cauzele psihice alesuferinţelor sale nevrotice. Această clarificare este un proces ce implică deopotrivă participarea inteligenţei şi aafectivităţii.
Inversiune
Procedeu oniric prin care un element al visului este transformat în inversul său. Inversiunea se poate aplica la fel de bine şi emoţiilor. Procedeul este component al
proceselor primare
care caracterizează modul de funcţionare aminţii inconştiente.
Lapsus calami
Eroare de scriere, care intră la capitolul
acte ratate
, studiate de psihanaliză.
Lapsus linguae
 
Eroare de vorbire, care intră la capitolul
acte ratate
studiate de psihanaliză.
Libido
Temen care desemnează în psihanaliză mărimea excitaţiei sexuale. Libidoul este pentru instinctul sexual ceea ceeste foamea pentru cel alimentar, declară Sigmund Freud. În general, şi sub influenţa lui C.G.Jung, termenuldesemnează ideea de tendinţă, înclinaţie, apetit, în sensul de excitaţie psihică acţionînd ca un imbold interior spre oacţiune exterioară. Adeseori această excitaţie se asociază cu instinctele sexuale, agresive, alimentare, de conservareetc.
Metoda amplificării
Metodă de interpretare a visului impusă de C.G.Jung, care constă în asocierea materialului oniric cu elementeextrase din religii, mituri, legende şi basme populare, într-un cuvînt cu materiale colective. Metoda a fost dejautilizată de Freud, atunci cînd a apelat la ajutorul basmelor în interpretarea viselor unui pacient.Această metodă devine, în şcoala lui Jung, o adevărată tehnică hermeneutică criticată, de altfel, de şcoalafreudiană.
Mecanisme psihice de defensă
Termenul înglobează toate procedeele psihice prin care eul este menajat de confruntarea directă cu conţinuturileinconştientului - pulsiuni, refulări.
Refularea
este un asemenea mecanism care împiedică accesul la minteaconştientă şi la motilitate a materialelor psihice indezirabile din punct de vedere moral. Alte mecanismeasemănătoare:
formaţiunea reacţională
,
proiecţia
,
deplasarea
,
condensarea
,
sublimarea
,
identificarea cuagresorul
,
negarea
,
raţionalizarea
.
Metoda asociaţiilor libere
Procedeu terapeutic avansat de Freud care constă în exigenţa solicitată expres analizatului de a-irelata psihanalistului tot ceea ce îi trece prin minte, fără a supune conţinuturile mentale, care se derulează în chipspontan, unei cenzuri intelectuale sau morale.
Misoneism
Reacţie psihologică de refuz şi respingere a tot ceea ce este nou sau implică schimbare atît pe plan cultural, cît şisocio-relaţional. Este specific societăţilor primitive tradiţionaliste şi imobiliste şi, în general, persoanelor vîrstnice.
Nevroză
Afecţiune psihică larg răspîndită care poate fi supusă tratamentului psihanalitic. Spre deosebire de psihotic, insulnevrozat este conştient de condiţia sa, rămîne activ social şi capabil de muncă şi satisfacţii afectiv-intelectuale.
Postură infantilă
Postură relaţională specifică vîrstei infantile, care se caracterizează printr-o atitudine globală pasivă-receptivă faţăcuplul parental. În relaţiile adulte,
p. i.
desemnează adeseori o schemă relaţională de tip master-slave, sau sado-mazochistă.
Proces de individuaţie
Scopul final al terapiei junghiene. El desemnează trecerea de la fiinţa parcelată, disociată a individului istoric, lacea plenară, completă, care a realizat Sinele. Jung crede că acest proces este descris în alchimia tradiţională prinsintagme ca unirea contrariilor, conjuncţia opuşilor, conjuncţia soare-lună, mariajul regal etc. În prima fază

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->