Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Daca Ciocolata e Sau Nu Benefica Organismului

Daca Ciocolata e Sau Nu Benefica Organismului

Ratings: (0)|Views: 2|Likes:
Published by patapievici
remedii naturiste
remedii naturiste

More info:

Published by: patapievici on Jun 22, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2014

pdf

text

original

 
 
Daca ciocolata e sau nu benefica organismului
Un studiu american releva ca pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani. Alte studii cauta sa demonstreze ca deliciosul moft poate fi ori benefic, ori, dimpotriva, distrugator pentru organism. Oamenii nu si-au negat niciodata pasiunea pentru ciocolata, dar trebuie sa stie la ce trebuie sa se astepte dupa ce o consuma. Studiile demonstreaza ca acest aliment comple contribuie, la nivelul creierului, la cresterea secretiei unei substante care mimeaza efectele canabisului. Ar trebui sa ing!itim vreo "# $ilograme de ciocolata pentru a atinge starile induse de droguri.%a&asii erau mari amatori de cacao
Pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani, cu aproape un mileniu mai mult decit s-a crezut  pina acum, sustin cercetatorii americani care au analizat obiectele de olarit ale mayasilor, in America Centrala.Studiul a fost realizat de o echipa condusa de specialistul Jeffrey urst si cole!ii sai de la departamentul de antropolo!ie al "ni#ersitatii $e%as. Cercetatorii au folosit tehnici de analiza e%trem de e#oluate &cromato!rafie lichida, spectro!rafie de masa' pentru a identifica urmele de cacao in #asele pro#enite din mormintele mayasilor de la Colha. Printre plantele din re!iune, ei au !asit si teobromina &theobroma cacao', un compus care nu se !aseste decit in cacao. $heobroma inseamna, in latina, hrana zeilor.Cele () #ase studiate dateaza din perioada 600 i.e.n. - 2*0 e.n., precizeaza cercetatorii. +aptul ca s-au !asit urme de cacao in trei dintre aceste #ase arata ca aceasta se utiliza cu aproape un mileniu inainte de data la care credeau, pina acum, cercetatorii ca a inceput sa fie utilizata.n perioada conuistadorilor, mayasii erau cunoscuti drept mari amatori de cacao, pe care o consumau sub forma de bautura, dar si ca in!redient in maoritatea preparatelor lor culinare.
Dulcele creeaza dependenta, ca si mari'uana
/chipa profesorului aniele Piomelli de la nstitutul 1eurolo!ic din San ie!o &California' arata ca ciocolata nea!ra contine molecule chimice care pot imita efectele psihoacti#e ale canabisului asupra creierului si intensifica, astfel, efectele placute ale ciocolatei.Pe de alta parte, un !rup de specialisti americani de la nstitutul de 1eurolo!ie din San ie!o a descoperit in ciocolata o substanta care poate crea dependenta consumatorului, precum cinepa indiana din care se face mariuana. Substanta, numita anandamida, poate actiona un neurotransmitator, transportind semnale intre celulele creierului. $estele au aratat ca in ciocolata e%ista trei feluri de anandamida in cantitati #ariabile. nsa ciocolata alba nu contine aceasta substanta. Anandamida e%istenta in ciocolata poate acti#a in celulele cerebrale receptori care se stie ca reactioneaza la substantele din canabis &cinepa indiana'. /%perimentele #iitoare #or arata daca substantele descoperite au asupra animalelor aceleasi efecte ca dro!urile pe baza de canabis. Acestea maresc sensibilitatea si produc euforie. Specialistii spun ca unul din efectele posibile ale cresterii ni#elului de anandamida in creier este intensificarea proprietatilor senzoriale ale ciocolatei, fapt ce duce la aparitia asa-numitelor pofte incontrolabile.
Organismul are nevoie de deliciosul desert ca de medicamente
Pina acum, eforturile de a descoperi moti#ul atractiei irezistibile e%ercitata de ciocolata asupra oamenilor s-au indreptat spre feniletilamina. Aceasta molecula este strins inrudita cu amfetaminele, dro!uri care maresc tensiunea san!#ina si ni#elul de zahar din sin!e, facindu-i pe oameni sa se simta plini de ener!ie si dindu-le
 
un sentiment de bunastare. "nele studii sustin chiar ca feniletilamina este secretata de or!anism cind oamenii se indra!ostesc. Ciocolata mai contine si cafeina, care creeaza dependenta, si o alta substanta, teobromina, foarte asemanatoare cu cafeina. "nii cercetatori spun ca, atunci cind unele persoane sint cuprinse de o pofta  brusca de ciocolata, or!anismul are ne#oie de deliciosul desert ca de un medicament, pentru a-si acoperi unele carente. e asemenea, desi a fost multa #reme contraindicata persoanelor cu boli cardio#asculare sau care #oiau sa slabeasca, dr. 1orman ollenber! de la +acultatea de edicina din cadrul "ni#ersitatii ar#ard a descoperit ca ciocolata are efecte poziti#e asupra inimii.
(rasimi si za!aruri nocive pentru organism
Ciocolata contine substante chimice asemanatoare acelora care fac ca #inul si ceaiul #erde sa fie recomandate pentru ameliorarea circulatiei sin!elui si a tensiunii arteriale, au spus cercetatorii la conferinta Academiei de Stiinte din 3ashin!ton. /i au descoperit ca in!redientul principal al ciocolatei, cacao, scade tensiunea arteriala. ollenber! a studiat efectul acestei substante asupra indienilor 4una, care traiesc izolati  pe insulele din lar!ul coastei statului Panama.n ciuda unui re!im alimentar e%trem de bo!at in saruri, indienii 4una au tensiunea arteriala normala, a remarcat medicul, care si-a e%plicat fenomenul prin consumul mare de cacao, culti#ata de localnici. 5n cazul indienilor 4una care s-au mutat la oras si au inceput sa consume cacao din comert, mai saraca in in!rediente, tensiunea lor arteriala a a#ut tendinta de a creste.ollenber! a mai aratat ca cercetarile anterioare au indicat ca aceasta substanta auta la marirea flu%ului de sin!e din creier si e%tremitatile corpului, ceea ce auta batrinii si diabeticii. Specialistii au mai relatat despre  potentialele a#antae ale consumului de ciocolata, desi e%ista #oci care sustin ca aceasta contine !rasimi si zaharuri noci#e pentru or!anism.
Savantii americani sint in cautarea ciocolatei fara calorii
Specialistii din laboratoarele americane cauta cu disperare reteta ideala pentru o ciocolata fara calorii si !rasimi, dar !ustoasa. Anul trecut a aparut in S"A cartea e ce au ne#oie femeile de ciocolata, n care umatate dintre reprezentantele se%ului frumos inter#ie#ate declarau ca pentru ele ciocolata e mai importanta ca se%ul. Conform statisticilor, americanii au cheltuit anul trecut (( miliarde de dolari pe o medie de * 7ilo!rame de ciocolata pe cap de locuitor. Aceste cifre arata popularitatea uriasa de care se bucura acest desert in S"A, ca de altfel si in intrea!a lume. 5nsa, din cauza continutului urias in calorii si !rasimi, mare parte dintre consumatori au renuntat la ri#nitul deliciu de dra!ul siluetei si de teama bolilor cardio-#asulare. Pentru a usura suferinta milioanelor de clienti care tin re!im, companiile producatoare de ciocolata incearca sa obtina echi#alentul modern al pietrei filozofale8 o ciocolata care sa fie fara !rasimi si calorii, dar si delicioasa.
Un energizant si antidepresiv eficace
Cite#a companii, printre care 9:ars, au lansat dea ciocolate cu continut redus in !rasimi, care s-au  bucurat de un succes fulminant, mai ales printre femeile intre (; si *0 de ani. nsa producatorii de ciocolata doresc sa obtina un produs complet dietetic, prin inlocuirea untului de cacao din compozitie cu o substanta fara !rasimi. A#ind in #edere ca !ustul delicios al ciocolatei este dat in primul rind de untul de cacao, specialistii sustin ca produsul dietetic #a fi e%trem de !reu de obtinut, chiar daca teoretic acest fapt este  posibil.
 
Ciocolata este ener!izanta, antidepresi#a, incetineste imbatrinirea si, contrar teoriilor raspindite, ciocolatomania nu reprezinta o dependenta asemanatoare cu cea de dro!uri, ci o obisnuinta cu zaharul, afirma un specialist francez.Potri#it unui studiu pri#ind proprietatile nutritionale si farmacolo!ice ale ciocolatei, prezenta fenitetilaminei, tiraminei si serotoninei cu un efect euforizant, creeaza o stare de buna dispozitie si o mai mare rezistenta la durere.
Substante naturale care produc o stare buna si antioidanti
Ciocolata imbunatateste sanatatea si prelun!este #iata, se arata ntr-un studiu american. Studiul e%pertilor americani, care a durat 6* de ani, a aratat ca persoanele care maninca ciocolata de cel putin trei ori pe luna traiesc mai mult decit cei care nu se atin! de ea. /%plicatia consta in efectul antio%idant al untului de cacao - care reface celulele partial distruse - folosit la fabricarea ciocolatei. Concluzia specialistilor este ca cea mai buna ciocolata este cea cu un cit mai mare continut de cacao si ca putem minca linistiti oua de ciocolata, de e%emplu, pentru ca nu a#em decit de cisti!at.Specialistii au mai demonstrat ca nu este ade#arat ca delicioasa ciocolata produce pete ale pielii, asa cum se credea, cauza acestora fiind schimbarile hormonale si infectiile bacteriene.
)rima ciocolata impotriva imbatrinirii
oi !ermani pretind ca au in#entat prima ciocolata impotri#a imbatrinirii. Adolf Andersen a lucrat la realizarea acestei ciocolate re#olutionare impreuna cu dr. ichael 4entze, de la 4entze nstitute for A!e-Pre#ention edicine, din unchen.Confectionata din ciocolata amara, man!o si soia, ciocolata +elice, cum a fost numita, nu #a aduce doar fericirea, ci #a reusi sa pastreze tineretea, pretind creatorii ei. Ciocolata amara contine de trei ori mai multa cacao decit cea cu lapte, iar concentratia de feniramina si polifenol este foarte ridicata. Prima substanta creste numarul batailor inimii si da o senzatie de confort, iar polifenolul proteeaza celulele de radicalii liberi. Soia nu doar reduce durerile menstruale la femei, ci si netezeste pielea si proteeaza barbatii impotri#a problemelor de prostata. Cei doi in#entatori au recunoscut faptul ca, daca este combinata cu un stil de #iata nesanatos, +elice nu #a a#ea un efect prea !roza#. /i recomanda una sau doua bucati de ciocolata, seara, cu o ceasca de ceai."nul dintre cei care au !ustat din ciocolata +elice a spus8 oua bucatele nu te satura, dar te simti imediat cu (* ani mai tinar.
*e contine ciocolata
<a baza, ciocolata este cacao indulcita &ciocolata nea!ra', cu lapte sau cu crema &ciocolata cu lapte'. Compozitia unei tablete de ciocolata depinde foarte mult de tip si de marca, dar in !eneral, (00 de !rame contin8= Calorii8 intre *00 si **0= Proteine8 intre 2 si > != ?lucide8 intre ** si 62 != <ipide8 intre 2) si ;; !nsa, in cacao mai !asim si o !ramada de fier, fosfor, potasiu, #itaminele @( si @ plus substante care actioneaza direct asupra psihicului &psihotropi', ca ma!neziul, teobromina, cafeina si feniletilamina.Ciocolata nea!ra este mai putin !rasa decit ciocolata cu lapte &2) ! la (00 ! de ciocolata nea!ra, spre deosebire de ;; ! la (00 ! de ciocolata cu lapte', e mai saraca in saruri &(2 m! fata de B) m!', dar mai dulce &6) ! fata de ** !'. Ade#aratii amatori de ciocolata prefera #arianta nea!ra. "nii chiar se intilnesc

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->