Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teoria Big Bang

Teoria Big Bang

Ratings: (0)|Views: 115|Likes:
Published by __georgiana

More info:

Published by: __georgiana on Nov 26, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2010

pdf

text

original

 
Teoria Big Bang
Big Bang este termenul folosit pentru descrierea exploziei uriaşe despre care cercetătorii credcă a avut loc acum 15 miliarde de ani,şi a creat universul.Materie, energie, spaţiu şi timp – toate se vede că au fost create intr-o fracţiune de secundă,cu miliarde de ani în urmă, când a avut loc o explozie colosală, numită Big Bang, care a creato caldură extraordinară.
Universul cat o boabă
Nimeni nu ştie ce a cauzat Big Bangul si nu putem şti ce a fost înaintea lui. Însă chiar după eveniment, se crede că universul era un nod de particule strâns unite, de zece mii demilioane de grade celsius.
Răcirea cosmică
Din acel moment, universul a început să se extindă şi să se răcească. Prima dată s-a formathidrogenul si heliul (cei mai comuni atomi din univers) . În timpul următorului miliard de anis-au format primele stele şi galaxii, alăturandu-se datorită forţei de gravitaţie. În final, auînceput să se formeze planetele.
Microunde in spaţiu
O descoperire făcută în 1965 pare a susţine teoria Big Bang. O strălucire fixă de microundevine din fiecare direcţie din spaţiu. Savanţii cred că aceasta reprezintă resturile răcite alemingii de foc, în care s-a format universul.
Galaxii cu viteze mari
Savanţii au descoperit că, în afara catorva galaxii invecinate, totul în spatiu se îndepărtează denoi cu viteză. Acest fapt sugerează că toată materia si energia universului a fost odatăconcentrată într-un singur punct, înainte de Big Bang. Universul se poate extinde pentrutotdeauna sau îşi poate opri extinderea, prin implozie.Perioada nucleosintezei cuprinzând intervalui de timp de la 3 pâna la 15 minute dupa BigBang încheie perioada Universului timpuriu care a constat în:era cuanticăera flaţinonarăera quarqurilor era hadronicăera leptonică
Reacţii principale
Fuziunea nucleului de deuteriu (pornind de la un proton) şi un neutron este reacţia cea maiimportantă din timpul nucleozintezei. La temperaturi foarte mari (10
9
°K) este valabilăegalitatea dintre numărul de protoni cu numărul de neutroni, dar odata cu scădereatemperaturii devine importantă dezintegrarea neutronului liber şi deuteriul începe să devinăstabil.
Scenariul inflaţiei
Pe de o parte, modelul cosmologic cu Big Bang reuşeşte să explice remarcabil câtevacaracteristici ale Universului (provenienţa radiaţiei de fond, abundenţa materiei, deplasareaspre roşu a radiaţiei luminoase provenite de la stele şi galaxii). În ultimele decenii, înîncercarea de a da un răspuns şi problemelor menţionate, modelului cosmologic cu Big Bangi-a fost adăugat un amendament special, o fază inflaţionară.Dacă în scenariul clasic era vorba de o explozie în care spaţiul s-a extins, deodată cu materia-energia, potrivit inflaţiei, într-o fracţiuniune infimă din prima secundă, Universul a avut chiar o expansiune accelerată.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->