Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nuredin Sadik Lushaj(4)

Nuredin Sadik Lushaj(4)

Ratings: (0)|Views: 165 |Likes:
Published by Fjala e Lire

More info:

Published by: Fjala e Lire on Nov 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2013

pdf

text

original

 
MBLEDHËS, STUDIUES E BOTUES I PASURIVE FOLKLORIKEMALËSINË E TROPOJËS
( Disa radhë për mësuesin veteran Nuredin Sadik Lushaj )
 Nga: Prof.as.Dr. MURAT GECAJ  publicist e studiues-Tiranë 
E kam njohur Nuredin Sadik Lushajn qe ne vitet e feminise e te rinise sime. Banonim në dyfshatra fqinje, Bujan e Grit të Tropojës. Por dhe prindërit tanë kishin lidhje e miqësi me njëri-tjetrin. Jeta e mëtejshme na ndau si hapësirë gjeografike. Por gjithnjë e kam pasur të afërt jetëndhe punën e tij të përkushtuar në shërbim edukimit te rinisë.
 Nuredin Lushaj, në vitet e rinisë 
Ai mbaroi studimet e larta në Shkodër në degën e mësuesisë dhe shërbeu pa u lodhur në fshatine tij e në ato fqinje. Kurdoherë është dalluar jo vetëm për punën e pasionuar si mësimdhënës, por dhe si hulumtues, studiues e botues për pasuritë e pashterrshme folkorike në trevën e Malësisë sëGjakovës (Tropojë). Njëkohësisht, ka shkruar rregullisht në organet e shtypit qendror për tema tëndryshme dhe këtu jam “takuar” përsëri me të, pasi shërbeja në gazeta të ndryshme, si “Pionieri”,“Bashkimi” e “Mësuesi”. Pra, kam pasur kënaqësinë bashkëpunoj me dhe t’i redaktojshkrime të dërguara për  botim. Nuredini ka lindur më 23 gusht 1943, në një familje të thjeshtë e me tradita atdhetare. Shkollënfillore e kreu në vendlindje, në fshatin Gri, ndërsa 7-vjeçaren e të mesmen në qytetin “B.Curri”.
 
Pas mbarimit të studimeve për gjuhë-letërsi shqipe, në Institutin e Lartë Pedagogjik të Shkodrës,shërbeu 25 vjet radhazi
 Nuredin Lushaj, Tiranë, tetor-2009
në shkollën 8-vjeçare të fshatit Geghysen. Pastaj e dërguan në Dragobi dhe më tej fshatin elindjes, Gri. Meqenëse ai ishtë dalluar në punën për mblëdhjen e pasurive folklorike dhe për njohjen e traditave atdhetare në rrethin e Tropojës, tri vjet shërbeu në shtëpitë muze të fshatitBujan.Krahas punës së përditëshme zyrtare, ai iu përkushtua njohjes së thelluar e mbledhjes së pasurive folklorike të krahinës. Kur e pyet për këtë gjë, Nuredini përgjigjet: “Si çdo fillestar,nuk dija nga t’ia nisja, megjithëse dëshira nuk më mungonte. Por populli ka një fjalë të urtë:“Duhet t’ia nisësh punës, se të mëson puna vetë”. Kështu veprova dhe unë. Në veprimtarinë time pata ndihmën dashamirëse të mjaft studiuesve të njohur, si “Mësuesit të Popullit” Hasan Neza,Prof. Fadil Podgorica, Prof.as.Dr. Ndoc Papleka, Prof.as.Dr. Murat Gecaj e gazetarit HalilBuçpapaj. Gjithshtu, janë treguar të gatshëm për të bashkëpunuar me mua, Prof. Zihni Sako,Prof. Abaz Dojaka etj. Të gjithë këta i falëndëroj nga zemra, se më kanë frymëzuar, nxitur endihmuar në punën time 50-vjeçare për njohjen, studimin dhe botimin në fushën e traditave popullore të Veriut të Shqipërisë”.
 
Jo vetëm tani, por ndër vite Nuredini e ktheu shtëpinë e tij në një “arkiv” të vogël, kugrumbulloi sa e sa kengë, përralla e fjalë të urta, dëshmi e kujtime me fotografi për ngjarje efigura historike e tjerë. Ai ruan afër 600 blloqe të vegjël dhe fletore me shënime për doke ezakone, plus 400 pyetje etnografike të zbërthyera.Sigurisht, synimi e dëshira e tij ka qenë dhe është që disa nga këto thesare popullore të gjejnëdritën e botimit. Kështu, më ndihmën e Dr. Islam Lauka, tani ambasador i Shqipërisë në Kosovë,në vitin 2003, SHB “Ora” botoi libri e tij “Këngë trimërie nga Tropoja”. Sivjet, pra më 2009, u publikua libri tjetër i tij me titullin “Dervish Luzha, një yll drite”, kushtuar këtij atdhetari efetari të mirënjohur jo vetëm në malësitë e Veriut të Shqipërisë, në Tropojë, Has e Kukës, por dhe Kosovë e gjerë. Gjithashtu, ka përgatitur dhe e ka dorëzuar për botim SHB, drejtohet nga Mehmet Gëzhilli, vëllimin me titull “Mjaltë bjeshke”. Ai përmban 14 mijë fjalë urta, që i ka mbledhur kryesisht në rrethet Tropojë, Has, Pukë, Kukës e Shkodër.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->