Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Petikan dari Lubuk Petua Warisan

Petikan dari Lubuk Petua Warisan

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 179|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Shuhmy Shuib on Mar 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2009

 
Petikan dari Lubuk Petua Warisan
Lelaki dan wanita dua insan yang saling memerlukan. Namun perbezaan ketara diantara makhluk berdua ini ialah lelaki bercakap hanya perkara yang ringkas tetapiwanita pula lebih meleret-leret sehinggakan ada kalanya timbul masalah dalam sesuatuhubungan. Berikut bebrapa perkara yang lelaki cakap tetapi sering disalah ertikan olehkaum wanita :-LELAKI CAKAP :" Saya ingin keluar dengan kawan-kawan.. "APA YANG WANITA FAHAM :Kalau berjumpa kawan-kawan mesti lelaki akan memperbualkan hubungan anda yangsemakin mesra dan saling menyayangi.KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :Bila keluar bersama kawan-kawan, wanita biasanya akan berbincang pasal teman lelakimasing-masing. Mereka akan bercerita akan kelebihan teman lelaki dan apa juga halyang berkaitan dengan mereka. Pada hal lelaki sebenarnya tidak akan menyentuhlangsung akan hal ini bila keluar dengan kawan-kawan mereka kerana hal ini dianggapremeh temeh kerana lelaki lebih suka bercerita tentang bola sepak, teknologi terkini dansebagainya.APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :Bila anda ingin keluar dengan kawan-kawa, beritahu terus terang dengan pasangan,siapa kawan anda, bagaimana sikap mereka dan kalu boleh beritahu dengan lebihterperinci supaya wanita fahan dan tahu yang anda sebenarnya tidak akan bercakaphal mereka sebenarnya.LELAKI CAKAP :" Dia hanya kawab biasa.."APA YANG WANITA FAHAM :Kawa niasa atau kawan luar biasa yang boleh dibawa ke ranjang.KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :Ramai wanita tidak mempercayai lelaki apatah lagi bila lelaki keluar berdua-duaandengan wanita lain tanpa kehadiran kekasih. Ini kerana lelaki biasanya jenisyang sukamengambil kesempatan di atas kelemahan seorang wanita.APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :Apabila anda hendak keluar bersama kawan-kawan perempuan yang lain tanpakehadiran kekasih, pastikan anda memberitahu pasangan dengan jelas dan terang,dengan siapa anda keluar, namanya apa, tinggal di mana, bagaimana hubungan andaberdua dan sebagainya agar kekasih tidak terasa dirinya ditinggalkan atau diabaikan.
 
LELAKI CAKAP :"Senyuman anda cukup menawan hati (atau memuji apa saja berkaitan bentuk tubuhkekasihnya)"APA YANG WANITA FAHAM :Tentu lelaki sudah melakukan kesalahan dan sebab itulah beria-ia memuji.KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :Lelaki terutama yang bukan jenis romantis, biasanya sangat jarang memuji temanwanitanya mahupun juga isteri. Namun apabila lelaki tiba-tiba memuji, seolah-olah adasesuatu yang lelaki kehendaki atau telah melakukan kesalahan yang menuntutpermohonan maaf daripada pasangannya. Justeru itu bila lelaki mula memuji, tentuaada yang tidak kena.APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :Tidak dinafikan, lelaki memang sudah dilahirkan sebagai makhluk yang menggunakanakal fikiran tatkala mengeluarkan bicara. Mereka hanya akan bercakap perkara yangperlu atau penting sahaja dan tidak akan meleret-leret malah ada sesetegah lelaki jugayang tidak romantis dan tidak suka cakap benda yang meleret-leret. Justeru itu, niatanda ingin memuji pasangan tidak salah, kalau boleh lakukanlah selalu agar pasanganatau teman wanita anda tidak beranggapan yang anda memuji mereka ketikaberkehendakkan sesuatu sahaja. Pamerkan keikhlasan hati tatkala memuji dan barulahpasangan rasa dihargai.LELAKI CAKAP :"Masakan yang anda masak mengingatkan saya kepada mak…"APA YANG WANITA DENGAR :Anda mahu membandingkan saya dan mak awak sebenarnya.KENAPA MEREKA DENGAR BEGITU :Kadangkala wanita rasa terdesak apabila lelaki atau suami sering memuji masakanemak mereka dan tidak pada masakan yang anda masak. Memang sifat semulajadiwanita yang sering suka membanding-bandingkan, siapa yang paling cantik, palingkurus, paling menawan dan sebagainya dan semua ini dianggap sebagai satuperlawanan yang harus dimenangi.APA YANG LELAKI PATUT CAKAP :Sifat semulajadi wanita yang tidak suka dibandingkan dengan sesiapa hatta ibu mertuaatau sebagainya. Justeru itu, apabila anda ingin memuji pasangan, beritahu bahawamasakan yang dimasaknya sangat enak malah melebihi keenakan yang dimasak olehemaknya sendiri.LELAKI CAKAP :"Sekadar menelefon dan mahu bertanya khabar…"

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->