Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
54Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
petanque assg

petanque assg

Ratings:
(0)
|Views: 3,861|Likes:
Published by paritha murugayah

More info:

Published by: paritha murugayah on Nov 30, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2013

pdf

text

original

 
Pétanque
adalah sejenis permainan yang berasal dari Perancis yang mana objektif utama permainan adalah untuk membaling atau melempar bola - bola besi yang disebut sebagai'boules' sedekat mungkin dengan satu bola kecil yang diperbuat daripada kayu yangdigelar jack. Permainan ini biasanya dimainkan diatas permukaan tanah atau batu kerikilhalus. Namun begitu, permainan petanque ini juga boleh dimainkan di atas permukaan berpasir atau padang rumput. Dengan kata lain, petanque boleh dimainkan di mana -mana permukaan.Permainan petanque boleh dimainkan di atas mana - mana permukaan kecuali permukaankonkrit atau jubin . Dalam situasi terbaik, permukaan yang sesuai adalah permukaan yangtidak terlalu lembut seperti di pantai. Jika petanque di mainkan di pantai yang terlalu berpasir lembut, boule akan terus terlekat dalam pasir tanpa bergerak jauh. Dalamkeadaan padang rumput juga, sukan ini boleh dimainkan. Namun begitu, permukaanyang paling baik adalah permukaan yang berbatu halus.Permainan Petanque dikatakan bermula pada zaman purba Greece. Masyarakat purbaGreece direkodkan telah bermain permainan membaling syiling, kemudian batu-batudatar, dan diikuti dengan permainan bola batu, yang disebut sebagai ‘spheristics’ , Padaawal abad ke-6 SM. Masyarakat purba Rom telah memodifikasikan permainan petanqueini dengan meletakkan target yang harus didekati sehampir mungkin. Variasi Rom inidibawa ke Provence oleh tentera Rom.Permainan Petanque telah dimodifikasikan lagi dengan menggantikan bola-bola batukepada bola-bola kayu dan ditambahkan dengan kuku untuk membuat bola tersebut lebih berat. Pada Zaman Erasmus permainan Petanque disebut sebagai globurum, Di Eropah permainan Petanque lebih dikenali sebagai 'boules,' atau bola.
 
Pada kurun ke 17, para bangsawan Perancis telah menjadikan sukan ini kepunyaanmereka sahaja dan Raja Louis XIV telah meletakkan peraturan permainan tersebutkepada 14 mata. Semasa perang, tentera Napoleon menggunakan peluru meriam sebagai bola permainan. Diceritakan juga, Sir Francis Drake telah bertebeng menamatkan permainan bola tersebut sebelum beliau bersiap-siaga menewaskan tentera SepanyoL.Sejarah moden sukan petanque bermula di Clotat, Peranchis dalam tahun 1910 apabilaseorang lelaki cacat yang baru sembuh dari kemalangan sewaktu menyaksikan sukan initelah mengambil salah satu bola tersebut dan membalingkannya dengan tepat sekali padakedudukan berdiri. Sukan ini kemudiannya berkembang ke semua jajahan di Afrika,Pasifik Selatan dan Eropah Barat.Pada abad ke-19, di England permainan Petanque lebih dikenali sebagai "cawan" atau"rumput bowling". Di Perancis pula dikenali sebagai boules, dan dimainkan di seluruhnegara. Di Selatan Perancis pula, permainan ini dikenali sebagai jeu dan terbukti jeumirip dengan permainan Pétanque, bezanya ialah gelanggangnya lebih besar dan pemain berlari tiga langkah sebelum membaling bola.Petanque dalam bentuk yang sekarang ini telah dicipta pada tahun 1907 di bandar LaCiotat berhampiran Marseilles oleh pemain permainan ‘lyonnaise boule’ daripadaPerancis yang bernama Jules Lenoir,.Pertandingan Petanque yang pertama dengan peraturan-peraturan baru telah diadakan pada tahun 1910 oleh adik-beradik Yusuf Ernest & Pitiot, iaitu pemilik sebuah kafe di LaCiotat. Selepas itu, permainan Petanque telah berkembang dengan cepat. PersekutuanPétanque Antarabangsa (Federation Internationale de Pétanque et Jeu) telah ditubuhkan pada 1958 di Marseille dan telah dianggotai sekitar 600.000 anggota daripada 52 negara pada tahun 2002.
 
Kejohanan Dunia pertama Permainan Petanque telah berlangsung pada tahun 1959.Kejohanan yang paling terkini diadakan di Faro (2000), Monaco (2001), Grenoble (2002,2004 dan 2006), Geneva (2003), Brussels (2005), dan Pattaya / Thailand (2007). Padatahun 2007 seramai 52 pasukan daripada 50 negara telah mengambil bahagian dalamkejohan dunia petanque.Permainan petanque dimainkan dalam 3 jenis konfigurasi berbeza iaitu:-
3 sekumpulan atau lebih dikenali sebagai tripplets, dengan 3 orang pemainsetiap kumpulan dan setiap pemain menggunakan 2 biji boule.
2 sekumpulan atau lebih dikenali sebagai doublets, dengan 2 orang pemain setiapkumpulan dan setiap pemain menggunakan 3 biji boule.
 perseorangan atau lebih dikenali sebagai singles, dengan seorang pemainmenggunakan 3 biji bola. Bola yang digunakan untuk permainan petanque diperbuat daripada besi dengan berat antara 650g dan 800 gram.
 
Saiz diameter bola besi ini pula antara 70.5mm dan80mm.
( sebesar bola tennis ).
Jack pula diperbuat daripada kayu atau bahan sintetik danmempunyai diameter antara 25mm sehingga 35mm.Kawasan permainan petanque mestilah tidak kurang dari 15 meter panjang kali 4 meter lebar. Namun begitu keluasan minimum yang diterimapakai adalah tidak kurang dari 13meter panjang kali 4 meter lebar.Pemain yang menang undian lambungan duit syilling hendaklah memulakan permaianandengan membuat bulatan dengan diameter 35- 50 cm. Kedua - dua kaki pemain yangmembuat lemparan bola hendaklah menyentuh tanah semasa membuat lemparan.Permaianan dimulakan dengan pemain pertama melempar jack dalam jarak 6 ke 10 meter dari bulatan tadi. Jack yang dilemparkan hendaklah tidak kurang 1 meter dari sempadangelanggang atau apa - apa objek yang menghalang. Jika ini berlaku, maka jack tersebuthendaklah dilontar semula.

Activity (54)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Sulong Soolong liked this
Ng Weljuan liked this
Aieen sadari liked this
Noor Mardiana liked this
seyha_ramli liked this
Ruslinda Yusoff liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->