Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SEJARAH PERKAHWINAN

SEJARAH PERKAHWINAN

Ratings: (0)|Views: 1,908|Likes:
Published by api-3818336

More info:

Published by: api-3818336 on Dec 02, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

Imbasan Sistem Perkahwinan Dan Pensyariatan Perkahwinan
PENGENALAN
\u201cDENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG\u201d

Laporan ini berkaitan dengan sejarah perkahwinan yang perlaku pada zaman sejak kedatangan manusia kemuka bumi ciptaan Allah S.W.T. ini. Walaupun sistem perkahwinan kini dapat dilihat didepan mata kita dan dapat kita ketahui mengenai sistem perkahwinan sebelum Islam tetapi ada petikan yang menyatakan dan ada pula pendapat-pendapat perkahwiana ini bukan sahaja berlaku pada manusia tetapi ia juga berlaku pada makhluk ciptaan Allah yang lain iaitu makhluk Jin yang lebih awal lagi di muka bumi ini sebelum kedatangan Bapa kepada manusia iaitu Adam A.S..

Laporan ini adalah untuk menerangkan kepada para pelajar mengenai perbezaan-perbezaan di antara sistem perkahwinan pada zaman sebelum kedatangan Islam denang sistem perkahwinan selepas kedatangan Islam. Laporan ini juga membincangkan tentang Pensyariatan Perkahwinan. Dimana Pensyariatan Perkahwinan ini membincangkan tentang hikmat-hikmat yang terdapat dalam Pensyariatan Perkahwinan.

Terdapat banyak kebaikan yang terdapat dalam perkahwianan yang telah di syariatkan oleh Allah S.W.T.. Dan ada pula hadis yang menyatakan bahawa daripada Anas r.a, katanya telah bersabda Nabi S.A.W bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.

Oleh kerana ramai diantara kita kini tidak mengendahkan lagi persyariatan perkahwinan ini maka berlakulah perkara-perkara yang di benci oleh Allah iaitu zina. Manusia kini mengamalkan seks bebas. Tetapi dari kelaluan manusia ini juga telah mendapat azab dari pada Allah iaitu penyakit seperti Aids yang mana penyakit ini boleh membawa maut.

Kelebihan yang Allah berikan bagi mereka yang melakukan perkahwiana secara sah walaupun lelaki yang berkahwin 4 tetapi tidak mendapat azab Allah kerana ini adalah Pensyariaatan yang Allah sendiri telah tetapkan.

1
Imbasan Sistem Perkahwinan Dan Pensyariatan Perkahwinan
SEJARAH PERKAHWINAN

Agama wahyu memperakui bahawa perkahwinan pertama di kalangan manusia telah berlaku antara Nabi Adam a.s. bersama Hawa. Perkahwinan ini berlaku dengan suatu cara perhubungan yang dibenarkan oleh Allah s.w.t kepada mereka berdua. Ini merupakan suatu sistem perkahwinan yang disyariatkan bagi membiakkan manusia untuk memerintah Bumi dan mendudukinya buat sementara waktu. Selain al-Quran dan hadith, Perjanjian Lama dan Perjanjian Baru turut menceritakan kejadian Adam dan Hawa sebagai pasangan pertama. Di dalam Perjanjian Lama atau Taurat, telah diselitkan beberapa ayat, antaranya yang bermaksud,

\u201cTuhan telah berkata tidak baik Adam berkeseorangan sahaja, maka Aku jadikan seorang
penolong sepertinya\u201d.

Berkenaan dengan perkahwinan anak-anak Adam sendiri tidaklah dapat diketahui bagaimanakah sistemnya yang sebenar. Di dalah Tafsir Ibn Kathir, apa yang diriwayatkan oleh Ibn Jarir daripada Ibn Masi\u2019ud dari beberapa orang sahabat yang lain,bahawa mereka berkata yang bermaksud, \u201cSesungguhnya tidak diperanakkan bagi Adam anak lelaki melainkan diperanakkan beserta anak perempuan, kemudian anak lelaki kandungan ini dikahwinkan dengan anak perempuan dari kandungan lain, dan anak perempuan bagi kandungan ini dikahwinkan dengan anak lelaki dari kandungan yang lain itu.\u201d Pada masa itu, perkahwinan berlainan kandungan boleh dijadikan seperti perkahwinan berlainan keturunan.

2
Imbasan Sistem Perkahwinan Dan Pensyariatan Perkahwinan
PENGERTIAN PERKAHWINAN

Perkahwinan adalah suatu ikatan yang teguh antara lelaki dengan perempuan melalui akad nikah yang sah untuk menjalani kehidupan berumahtangga sebagai suami dan isteri. Perkahwinan disyariatkan dalam Islam bertujuan untuk mengembangkan zuriat manusia melalui cara yang halal sebagai penyambung keturunan untuk kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat.

Gambar hiasan
Firman Allah s.w.t
Maksudnya : \u201c Wahai manusia! Bertaqwalah kepada Tuhanmu yang menjadikan kamu
daripada diri yang satu( Adam ). Dia ( Allah ) menjadikan daripada diri Adam dan
isterinya dan mengembang biak daripada kedua-duanya ramai lelaki dan perempuan\u2026.\u201d
Gambar hiasan
3

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
dewrick liked this
KhaiJiun Yong liked this
marsha78 liked this
Sally Tan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->