Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sa partizanë dhe dëshmorë janë - Genc Hoti

Sa partizanë dhe dëshmorë janë - Genc Hoti

Ratings: (0)|Views: 531 |Likes:
Published by xhibi
Fjala është për dy pasoja të luftës së viteve 1939-1944 dhe sot kjo përgjigje është krejt e ndryshme nga ajo që është propoganduar. Nuk duam të akuzojmë asnjë individ, por, përkundrazi, të vëmë në pah meritën që kanë pasur disa studiues shqiptarë për të thënë të vërtetën e madhe, e cila sot na tregon mashtrimin që përdorën komunistët për të gënjyer popullin tonë.
Fjala është për dy pasoja të luftës së viteve 1939-1944 dhe sot kjo përgjigje është krejt e ndryshme nga ajo që është propoganduar. Nuk duam të akuzojmë asnjë individ, por, përkundrazi, të vëmë në pah meritën që kanë pasur disa studiues shqiptarë për të thënë të vërtetën e madhe, e cila sot na tregon mashtrimin që përdorën komunistët për të gënjyer popullin tonë.

More info:

Published by: xhibi on Dec 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

 
Sa partizanë dhe dëshmorë janë?
Genc Hoti 
Fjala është për dy pasoja të luftës së viteve 1939-1944 dhe sot kjo përgjigje është krejt endryshme nga ajo që është propoganduar. Nuk duam të akuzojmë asnjë individ, por, përkundrazi,të vëmë në pah meritën që kanë pasur disa studiues shqiptarë për të thënë të vërtetën e madhe, ecila sot na tregon mashtrimin që përdorën komunistët për të gënjyer popullin tonë.
"Ajo lindi dhe u rrit gjatë viteve të Luftës ANÇ (1941-1944), si ushtri popullorerevolucionare...e aftë për të kryer misionin historik që i kishte ngarkuar PKSh, të çlironteatdheun nga pushtuesit e huaj dhe të siguronte vendosjen e pushtetit popullor"
(FjaloriEnciklopedik Shqiptar-1985).Ky deduksion ireal ka qënë baza e propogandës 45 vjeçare në Shqipëri dhe vazhdon të jetë edhe pse çdo gjë është vënë në pikëpyetje të plotë nga njerëzit. Në një artikull tjetër patëm rast tëtregojmë se cili ka qënë roli dhe masa hapsinore e Enver Hoxhës në këtë luftë, por tani kemirastin tjetër për t'i treguar popullit shqiptar se sa kanë qënë partizanët e udhëhequr nga PKSh-redhe sa dëshmorë ranë për lirinë e atdheut, përpara të cilëve ne jemi të detyruar të përulemi merespekt edhe pse ata nuk ranë aspak për idealet e komunizmit, por vetëm për këtë taban, dukevazhduar traditën që e kishin harruar prej afro një shekulli e gjysëm.Është pranuar dhe theksuar disa herë se ushtria nac-çli. kishte në gjirin e saj rreth 70 mijëluftëtarë. Këtë shifër e gjejmë të publikuar më saktësisht në Historinë e PPSh (bot I) sipas sëcilës në mbledhjen e Beratit (Pleniumi i II i KQ të PKSh, nëndor 1944) ushtria kishte pikërishtkaq luftëtarë të organizuar në brigada, divizione dhe korparmata (f.176). Ne sot nuk e kuptojmëaspak arësyen përse është publikuar kjo shifër më 1968 kur më 1985 ajo është përgënjeshtruar krejtësisht. Sipas "Historia e Luftës antifashiste nacional-çlirimtare të popullit shqiptar", vëll I,në fund të vitit 1942 kanë qënë 2.000 luftëtarë në mbi 30 çeta partizane (f.148) të cilin numër Historia e PPSh, bot I (f.97) e zgjeron edhe në njësite guerrile. Por e dhëna e historisë së luftës përgënjeshtrohet, në një farë mase, nga Fjalori Enciklopedik Shqiptar sipas të cilit kemi pasur 62çeta nga të cilat 23 para 31 dhjetorit 1942 dhe 39 gjatë muajve janar-shtator 1943 (shih çetat partizane, f.157). E dhëna e historisë së PPSh-së ka brënda një njoftim të vlefshëm pasi na krijonmundësinë për të vërtetuar këtë shifër e cila falë punës së autorëve të fjalorit të sipërm rezultonse është më pak se gjysma e asaj të propoganduar. Fakti që ushtria gjatë luftës ishte e organizuar në brigada, divizione dhe korparmata na jep mundësinë të vërtetojmë numurin e saktë të ushtrisënë tre mënyra.Sipas brigadave numuri është, duke përfshirë edhe datat e krijimit, të cilat tregojnë tendencën përse u krijuan këto brigada: - Brigada I 15.08.1943 fillon me 556 dhe vonë plus 157 italianë
1
 
- Brigada II 28.11.1943 fillon me 450 dhe u plotësua në prill 1944, pas shpartallimit, meefektiv tjetër.- Brigada III 09.10.1943 fillon me 379 dhe në fund të luftës arriti në 500 luftëtarë- Brigada IV 28.12.1943 kishte 550 luftëtarë.- Brigada V 20.01.1944 fillon me 960 dhe në fund arriti në 2.000 luftëtarë- Brigada VI 26.01.1944 fillon me 912 dhe në fund arriti në 1.700 luftëtarë.- Brigada VII 17.03.1944 fillon me 420 dhe në fund arriti në 1.200 luftëtarë.- Brigada VIII 25.04.1944 fillon me 850 dhe në fund arriti në 1.860 luftëtarë.- Brigada IX 16.10.1944 kishte 1.498 luftëtarë.- Brigada X 06.11.1944 kishte 1.225 luftëtarë.- Brigada XI 01.11.1944 kishte 1.200 luftëtarë- Brigada XII 20.05.1944 filloi me 650 dhe në fund arriti në 1.200 luftëtarë.- Brigada XIV 17.08.1944 kishte 559 luftëtarë- Brigada XV 29.06.1944 filloi me 750 dhe në fund arriti në 1.200 luftëtarë.- Brigada XVI 20.08.1944 filloi me 465 dhe shumë shpejt u dyfishua, dmth 930 luftëtarë.- Brigada XVII 29.09.1944 kishte 700 luftëtarë.- Brigada XVIII 18.08.1944 nuk dihet.- Brigada XIX 30.08.1944 kishte 800 luftëtarë.- Brigada XX 09.09.1944 kishte 800 luftëtarë.- Brigada XXII 18.09.1944 kishte 1.100 luftëtarë.- Brigada XXIII 21.09.1944 kishte 700 luftëtarë.- Brigada XXIV 04.10.1944 filloi me 560 dhe shumë shpejt arriti në 1.000 luftëtarë.- Brigada XXV 06.10.1944 filloi me 700 duke u shtuar më vonë me 1.250 luftëtarë ngaKosova
2
 
- Brigada XXVII 29.11.1944 kishte 1.200 luftëtarë.Sipas të dhënave të Fjalorit Enciklopedik rezulton se kanë qënë 24.178 luftëtarë, dhe duke ishtuar me hamëndje 812 të Brigadës XVIII, që nuk i dihet efektivi, bëhen plot 25.000 luftëtarë(që është më pak se 28.000 dëshmorët e propaganduar).Sipas divizioneve numuri i luftëtarëve është si më poshtë vijon:Divizioni I kishte 3.000 luftëtarëDivizioni II kishte 3.100 luftëtarëDivizioni V kishte 6.500 luftëtarëDivizioni VI kishte 4.000 luftëtarëNdërsa të katër divizioneve të tjera numuri i efektivit nuk dihet. Duke realizuar një aritmetizimtë thjeshtë rezulton se sipas divizioneve numuri i luftëtarëve të ushtrisë të komanduar nganeokomunistët të ketë qënë rreth 33.000 luftëtarë. Ndërsa sipas korparmatave numuri del me vështirësi, sepse nga të tre të tilla vetëm njëra e kanumurin dhe pikërisht e Korparmata e I me efektiv 9.500 luftëtarë. Duke e shumëzuar me tre dheduke i shtuar numurin e divizioneve V dhe VI, që nuk janë futur në përbërje të tyre, rezulton njëshifër prej 40.000 luftëtarësh, që gjithsesi është larg shifrës së propoganduar dhe të shpallur meaq bujë për 45 vjet. Në qoftë se do të bënim një ballafaqim të shifrave sipas tre mënyrave analitike (25.000, 33.000,40.000) do të arrinim në përfundimin se ato janë dhënë pa asnjë përgjegjësi dhe nuk kanë asnjë përputhje me realitetin, i cili me sa duket nuk do të merret vesh kurrë.I njëjti defekt kostatohet kur vjen puna për të përcaktuar sukseset e kësaj ushtrie në asgjësimin earmikut. Të dhënat për numurin e pushtuesit dhe të të vrarëve nga radhët e tij në të vërtetë përputhen midis librave ku është propoganduar. Sipas historisë së luftës tokën shqiptare eshkelën afro 700.000 armiq, prej të cilëve rreth 70.000 u nxuarën jashtë luftimit (f.7, po kaq e jepdhe historia e PPSh, f. 184, bot.I). Ky numër për herë të parë është dhënë nga Enver Hoxha nëKongresin e I të PKSh sipas të cilit u vranë nga forcat tona 26.594, u plagosën 21.245 dhe u zunërob 20.800 (bot. 1950, f. 110), që bëjnë gjithsejt 68.639 armiq. Në qoftë se do të nxirrnim suksesin e luftëtarëve të ushtrisë së komanduar nga komunistët për një partizan do të kishim këtë panoramë: për rastin e brigadave 2,75 armiq të vrarë, për rastin edivizioneve 2,08 dhe për atë të korparmatave 1,71 armiq të vrarë. Në fjalor enciklopedik kemi edhe një të dhënë tjetër mbi numurin e ushtrisë gjermane (57.000) icili na çon në konkluzione të reja mbi përfundimin e luftës me Italinë fashiste në shtator 1943.Sipas numurit të dhënë rezulton se ushtria shqiptare e përbërë nga 62 çeta e një brigadë detyroi tëkapitullojë një ushtri prej 643.000 ushtarësh fashistë, që duhet të përbëjë suksesin më të madh
3

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
IDEM liked this
IDEM liked this
PerLibra liked this
aimilius liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->