Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bincangkan perkara-perkara penting yang berkaitan dengan pilihan raya

Bincangkan perkara-perkara penting yang berkaitan dengan pilihan raya

Ratings: (0)|Views: 1,374|Likes:

More info:

Published by: Mohd Noh bin Md. Yunus on Dec 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2012

pdf

text

original

 
UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIAFAKULTI SAINS SOSIAL DAN KEMANUSIAAN
SKSJ2153 KERAJAAN DAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA
TAJUK TUGASANBINCANGKAN PERKARA-PERKARA BERKAITAN DENGAN PILIHAN RAYASEPERTI YANG TERDAPAT DALAM PERLEMBANGAAN. PERBINCANGANJUGA BOLEH MERUJUK KEPADA PERUNTUKAN AKTA PILIHANRAYAYANG BERKAITAN.NAMA PELAJAR: ABDUL RANI HASHIMNO PENDAFTARAN : GB00749PROGRAM : SARJANAMUDA SAINS SOSIAL DENGAN KEPUJIAN(PENGAJIAN SAINS POLITIK)
 
PENDAHULUAN.
Semenjak mencapai kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957 Malaysia telah melaksanakan pentadbiran Negara berlandaskan kepada sistem pemerintahan Demokrasi Berparlimendan Raja Berpelembagaan. Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong yang dilantik dari kalangan Raja-Raja Melayu merupakan ketua Negara Malaysia Manakala PerdanaMenteri adalah ketua kerajaan yang dilantik dari kalangan rakyat yang dipilih menjadiahli Dewan Rakyat.Berdasarkan kepada sistem pemerintahan demokrasi berparliman dan Raja berperlembagaan. Pembentukan kerajaan dibuat berdasarkan kepada pilihan majorityrakyat melalui proses pilihanraya yang diadakan setiap lima tahun. Malaysia sebuah Negara demokrasi berasakan kepada sistem persekutuan. Pemilihan yang dibuat dalam pilihan raya di Malaysia adalah untuk memilih 2 peringkat kerajaan iaitu kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.Pilihan Raya merupakan cirri utama dalam system demokrasi berpelembangaan, makakedua-dua peringkat kerajaan tersebut dibentuk berdasarkan kepada pilihan rakyatmelalui pilihanraya. Pembentukan kerajaan di peringkat persekutuan dibuat oleh partiyang memenangi mejoriti kerusi parlimen atau Dewan Rakyat dalam pilihan raya umum.Begitu juga dengan pembentukan kerajaan Negeri, pembentukannya juga dibuat oleh parti yang memenagi mejoriti kerusi pilihan raya diperingkat Dewan Undangan Negeri.Semenjak 52 tahun Malaysia telah melaksanakan sistem pemerintahan Demokrasi berparliman dan Raja berperlembangaan. Ini bermakna Malaysia telah melalui sebanyak duabelas pilihan raya umum. Sistem Demokrasi di Malaysia terus kukuh sebagai satusistem yang memberi keadilan dari aspek sivil dan politik kepada semua rakyat yangterdiri dari pelbagai bangsa. Melalui sistem demokrasi yang diamalkan itu membolehkansemua lapisan rakyat melibatkan diri dalam urusan pentadbiran Negara. Penyertaanrakyat dalam pentadbiran Negara boleh dibuat samada sebagai calon atau sebagai pemilihdalam pilihan raya.
 
Malaysia mengamalkan sistem politik pelbagai parti yang bertanding dalam pilihan raya bagi membentuk kerajaan persekutuan ataupun kerajaan negeri. Setakat ini Malaysiamempunyai sebanyak 222 kerusi Dewan Rakyat iaitu diperingkat persekutuan manakaladiperingkat negeri atau Dewan Undangan Negeri terdapat sebanyak 576 kerusi yangdipertandingkan.
SURUHANJAYA PILIHAN RAYA
Pengendalian pilihan raya di Malaysia adalah dibawah sebuah badan yang dinamakanSuruhanjaya Pilihan Raya. Penubuhan Suruhanjaya Pilihan Raya ini dibuat sepertimanayang termaktub didalam perlembangaan Malaysia. Tun Suffian (1971) Sepertimana perlantikan Suruhanjaya Pilihan Raya dibawah Perkara 114. Keanggotaaan SuruhanjayaPilihan Raya yang terdiri daripada seorang pengerusi, seorang timbalan pengerusi danlima orang anggota lain. Mereka dilantik oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agongsetelah mendapat perkenan dari Majlis Raja-Raja. Dalam Fasal (4) berhubung denganhilang kelayakan seseorang anggota Suruhanjaya Pilihn Raya. Anggota SuruhanjayaPilihan Raya mempunyai akan terhenti dari jawatan yang disandang apabila merekamencapai umur enam puluh lima tahun.Dalam tempoh perlantikan mereka boleh meletak jawatan dengan menghantar suratkepada Yang Dipertuan Agong dan pemecatan mana-mana anggota Suruhanjaya hanya boleh dibuat melalui prosidur yang sama seperti seorang hakim Makamah Persekutuan.(Tun Suffian,1971)Tambahan kepada Fasal (4) fasal (4A) Menyentuh tentang kehilangankelayakan seseorang anggota Suruhanjaya Pilihan Raya. Seseorang anggota akan hilangkelayakan dalam menyandang jawatan apabila didapati memegang jawatan dalam mana-mana organisasi atau syarikat kecuali organisasi sukarela atau badan kebajikan yang tidak mendapat apa-apa ganjaran atau faedah peribadi dari jawatan tersebut.Manakala dibawah Fasal (3) Yang Dipertuan Agong boleh melucutkan jawatan mana-mana anggota Suruhanjaya jika didapati :
Berada dalam keadaan bankrap.
Memegang apa-apa jawatan lain yang berbayar.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
yenying liked this
Nurul Farahin liked this
Shieyma Glemora liked this
Hidayah Shuib liked this
Hidayah Shuib liked this
Sanz Lai liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->