Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fosforul

Fosforul

Ratings: (0)|Views: 29|Likes:
Published by Nicholas Owens

More info:

Published by: Nicholas Owens on Dec 03, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2010

pdf

text

original

 
Fosforul
 
In anul 1669, un negustor de chimicale din Hamburg, fostmilitar si apoi medic, pe nume Hennig Brand, era si el printrepasionatii cercetarilor alchimice cautand, ca si sutele depredecesori ai sai, "piatra filozofala" si "elixirul vietii". Astfel,el s-a gandit sa caute "piatra filozofala" chiar in omul insusi,realizand urmatorul experiment: a fiert urina umana in absentaaerului -o idee cu adevarat geniala- si a distilat in prezentanisipului zeci de litri, poate sute pana ce lichidul ramas s-aconcentrat, a devenit siropos, iar dupa ce l-a lasat sa seraceasca si a facut sa patrunda aer in retorta de distilare spremarea lui surpriza, a aparut o luminozitate deosebita, pe care anumit-o "focul rece". Aceasta descoperire a lui Brand era ceamai spectaculoasa din toata perioada alchimica.
 
Simbolul Peste atribuit fosforului dupa numele elementului in limbagreaca "phosphoros", care inseamna purtator de lumina (ovarietate a fosforului este fosforescenta, emite lumina).Etimologie: phos=lumina, pherein=a purta.Primele chibrituri contineau in gamalia lor fosfor alb si seaprindeau prin frecare pe o suprafata aspra. Acestea au fostabandonate din cauza toxicitatii lor si inlocuite cu chibriturisuedeze care au gamalia formata din clorat de potasiu sisulfura de antimoniu, usor inflamabile; se aprind prin frecarepe o pasta continand fosfor rosu.
 
Fosforul nu poate exista liber in natura deoarece are omare afinitate pentru oxigen. Se gaseste numai sub forma decompusi (organici si anorganici), mai ales fosfati. Principalulmineral continand fosfor este apatita, care, sub actiunea lentaa agentilor atmosferici, se transforma in fosforite si se gasestein scoarta Pamantului. Fosforul se afla in corpul plantelor sianimalelor sub forma de combinatii anorganice (carapaceascoicilor, oasele vertebratelor) si sub forma de compusiorganici (sange, creier, par, fibre musculare, galbenus de ou,varza, conopida, lapte, branzeturi).
 
In industrie, fosforul se prepara din fosfat de calciu princalcinare (incalzire la 1000°C) cu dioxid de siliciu si carbune.Fosforul apare in mai multe modificatii alotropefundamentale, datorita numarului diferit de atomi din molecule.Cele mai importante si mai frecvente forme alotropice alefosforului sunt fosforul alb si fosforul rosu.
 
1

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->