Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
2 Rtanj - Geopoziciona Orijentisanost

2 Rtanj - Geopoziciona Orijentisanost

Ratings: (0)|Views: 125 |Likes:
Published by DUH RTNJA

More info:

Published by: DUH RTNJA on Dec 06, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2010

pdf

text

original

 
Geopoziciona orijentisanost
Reljef Rtnja posmatran iz vazduha, sa svojim najistaknutijim vrhovimaupadljivim po strukturi i oblicima, formiraju trougaonu zonu kojom će seCentar za istraživanje i ekologiju „Duh Rtnja“ baviti zajedno saadekvatnim domaćim i stranim naučnim i intitucionalnim krugovima.Rtanj kao izdvojeni planinski masiv ima trostranu osnovu orijentisanustranama sveta. Jedna stranica osnove je okrenuta jugu dok su druge dveu položaju severozapad i severoistok. Odstupanje od georafskog severaove gotovo jednakostranične trougaone osnove je 15%. Kod piramidačetvorostrane osnove, ovaj ugao bi se smatrao velikim odstupanjemukoliko nisu bile bazirane kao opservatorije koje su za orijentacijustranama sveta imale i reperne položaje nebeskih tela.
Rtanj – prikaz reljefa
Google, Google Maps, Tele Atlas
Ukoliko se fokusiramo na dominantne vrhove ove planine, Šiljak kaocentralna piramida, Kusak kao obli kupasti završetak zaobljenog grbena ivrh Baba kao elipsoidno stepenastu planinsku formu, uvidećemo dapozicije njihovih vrhova formiraju sa najnižom tačkom severne ivice gotovopravilan jednakostraničan trougao.
 
Google, Google Maps, Tele Atlas
U centru trougla se nalazi vrh Šiljak 1565 m pod kojim se nalazi trostranapiramida sa istom orijentisanošću stranama sveta kao i njegova trougaonaosnova. Jedna stranica je okrenuta jugu dok su druge dve u položajuseverozapad i severoistok.Obim osnove trougla gde se prostiru pomenuti vrhovi je 16 km tj. 2 x 5 km zaseverozapadnu i severoistočnu stranicu dok je južna stranica osnove dugačka 6Km.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->