Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
170Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Langkah-Langkah Mengatasi Banjir

Langkah-Langkah Mengatasi Banjir

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 44,614|Likes:
Published by HaFez Hisham
Langkah-langkah Mengatasi Banjir. Boleh dapatkan maklumat untuk buat karangan..
Langkah-langkah Mengatasi Banjir. Boleh dapatkan maklumat untuk buat karangan..

More info:

Published by: HaFez Hisham on Dec 10, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2015

pdf

text

original

 
Menyediakan Sistem PerparitanParit-parit yang telah cetek akibat daripada bahan-bahan kumuhanhendaklah sentiasa dibersihkan. Dengan ini air limpahan dan hujan dapatdialirkan dengan baik.Projek Pendalaman SungaiKebanyakan kejadian banjir berlaku kerana kecetekan sungai. Jika dahulusungai mampu mengalirkan sejumlah air yang banyak dalam sesuatu masa,kini pengaliran telah berkurangan. Ini disebabkan proses pemendapan danpembuangan bahan-bahan buangan.Langkah untuk menangani masalah ini ialah dengan menjalankan prosespendalaman sungai dengan mengorek semua lumpur dan kekotoran yangterdapat di sungai. Apabila proses ini dilakukan, sungai bukan sahaja menjadidalam tetapi mampu mengalirkan jumlah air hujan dengan banyak.Memelihara HutanKegiatan pembalakan di mana penerokaan di kawasan pinggir sungaidigemari menyebabkan tanah terhakis dan runtuh ke sungai. Keadaan yangsama juga berlaku apabila aktiviti pembalakan yang giat dilakukan di lereng-lereng bukit.Oleh itu pemeliharaan hutan merupakan cara yang baik untuk mengatasimasalah banjir. Hutan boleh dijadikan kawasan tadahan yang mampumenyerap air hujan daripada mengalir terus ke bumi.Hutan boleh berfungsisebagai bunga karang (sponge) dengan menyerap air hujan dan mengalirdengan perlahan-lahan ke anak-anak sungai. Ia juga bertindak sebagaipenapis dalam menentukan kebersihan dan kejernihan air. Hutan mampumenyerap air hujan pada kadar 20%. Kemudian air hujan ini dibebaskankembali ke atmosfera melalui sejatan pemeluwapan. Hanya dengan inisahaja pengurangan air hujan dapat dilakukan.Mengawal Aktiviti ManusiaBanjir kilat yang berlaku terutamanya di bandar disebabkan pembuangansamapah dan sisa industri ke sungai dan parit. Bagi menangani masalah ini,kesedaran kepada masyarakat perlu didedahkan supaya aktiviti negatif initidak terus dilakukan seperti mengadakan kempen mencintai sungai dansebagainya.
 
Badan-badan tertentu juga harus bertanggungjawab menentukan sungaisentiasa bersih dan tidak dijadikan tempat pembuangan sampah.Kejadian banjir merupakan malapetaka yang tidak dapat dielakkanterutamanya apabila membabitkan hujan lebat. Bagaimanapun usahaseharusnya dibuat untuk mengurangkan akibat banjir. Manusia juga harussentiasa berwaspada dengan kejadian ini.FAKTOR-FAKTOR BERLAKU BANJIRBanjir berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Antara faktor-faktor berlakubanjir adalah:-1. Hujan yang berterusan.Hujan yang berterusan tanpa berhenti-henti akan menyebabkan banjirberlaku. Di kawasan-kawasan rendah, air hujan akan dialirkan ke sungai.Sungai yang dipenuhi air akan melimpah keluar sehingga menyebabkankawasan tanah rendah dipenuhi air.2. Proses pembandaran.Proses pembandaran menyebabkan banyak kawasan yangdipermodenkan. Kawasan-kawasan tanah rendah telah ditebus guna denganmengambil tanah dari kawasan bukit. Ada juga anak-anak sungai yangditimbus untuk dijadikan tapak bangunan. Aktiviti-aktiviti seperti inimerupakan faktor penyebab berlakunya banjir. Jika dahulu anak-anak sungaidan lembah dijadikan kawasan aliran air, kini kawasan tersebut telahditimbus dengan tanah. Apabila hujan turun, air akan mengalir dari kawasanbukit ke kawasan yang rendah dan kemudian bertakung. Lama-kelamaan airakan bertambah dan banjir kilat akan berlaku.3. Hakisan sungai.Hakisan sungai yang kerap berlaku disebabkan oleh dua faktor iaituhakisan berlaku secara semula jadi dan pembuangan sisa domestikmanusia.Faktor semula jadi berlaku apabila hujan turun dengan lebat, airakan mengalir deras and menghakis tebing-tebing sungai. Akhirnya tanahtebing akan runtuh dan membentuk satu mendapan di dasar sungai.
 
Seterusnya sungai akan menjadi cetek. Begitu juga dengan aktiviti manusiayang suka membuang sisa-sisa domestik seperti sampah-sarap dan sisa-sisaindustri ke dalam sungai boleh menyebabkan sungai menjadi cetek danpengaliran air tersekat. Apabila hujan lebat turun, sungai yang telah menjadicetek akibat hakisan semula jadi atau pencemaran tidak dapat menampungatau megalirkan air hujan yang banyak. Akhirnya air sungai akan melimpahke tebing dan dengan ini banjir akan berlaku. 4. Hutan tadahan.Hutan merupakan satu kawasan yang menempatkan pelbagai jenistumbuhan dan haiwan. Selain itu hutan juga boleh dijadikan sebagaipengimbang ekosistem dunia dengan merendahkan kadar suhu. Hutanmenyerap air hujan yang turun ke permukaan bumi dengan kadar antara duaperatus hingga 20%. Kemudian air yang diserap akan dialirkan ke anak-anakpokok melalui akar. Ada juga proses pemeluwapan dilakukan denganmembebaskan semula titisan-titisan air ke udara. Dengan ini berlaku kitaranair secara semula jadi.Pemusnahan hutan menyebabkan hujan terus turun kebumi tanpa diserap oleh tumbuhan. Hujan yang turun dengan lebatmenyebabkan air mengalir dengan banyak ke dalam sungai. Sungai tidakmendapat menampung air hujan dalam jumlah yang banyak. Pada masa inilimpahan air sungai akan berlaku mengakibatkan banjir. 5. Sistem perparitan tidak terancang.Masalah banjir yang sering melanda bandar adalah disebabkan kekurangansistem perparitan yang dibina serta ianya terlalu kecil dan cetek. Jumlah airyang banyak menyebabkan air melimpah keluar dari parit menyebabkanbanjir kilat berlaku.KESAN-KESAN BANJIRBanjir memberikan beberapa kesan yang tidak baik terhadap semua hidupansehingga boleh membawa kematian. Antara yang disebabkan oleh banjiradalah:

Activity (170)

You've already reviewed this. Edit your review.
RahayatiSalleh liked this
MichelleDiong liked this
Mohd Shahmeer liked this
Kasut Koyak added this note
senang nak buat buku skrap
1 thousand reads
1 hundred reads
Miera Nasha added this note
terbaik
Nur Syamila Ramly added this note
thankss........
Khosnah Desha added this note
terima kasih........,good essay
Narssirsah Fauzi added this note
bagos info yng padat dan lngkap.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->