Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ajutorul Medical in Caz de Soc

Ajutorul Medical in Caz de Soc

Ratings: (0)|Views: 860|Likes:
Published by dorinarucan

More info:

Published by: dorinarucan on Dec 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2012

pdf

text

original

 
Ajutorul medical in caz de soc
Socul este o reactie generala a organizmului la actiunea unei traume fizice (mecanice, termicesau chimice), a unei toxine sau a unei traume psihice in conditii extremale.In starea de soc se deregleaza concomitent sau in lant o multime de procese fiziologice inorganizm – respiratia, circulatia singelui, schimbul de substante in tesuturi si organe, dereglareasistemului nervos si autoreglarii hormonale, a termoreglarii si dereglarea starii psihice. Cel maides este intalnit socul traumatic, care apare in toate traumele grave si multiple – lezarea capului,cutiei toracice, abdomenului, organelor si oaselor bazinului si fracturarea oaselor mari cuhemoragie.
Semnele de soc:
1. Prima faza, numita erectila – pacientul isi pierde autocontrolul, este agitat, poate sa strige, sarada, sa fuga, poate fi indiferent sau agresiv. Fata este palida, pupilele dilatate, privirea arataneliniste, respiratia si pulsul sunt intetite. Treptat are loc linistirea, care seamana cu o„imbunatatire falsa” – incepe inhibitia.2. Faza a doua, numita torpida – pacientul devine indiferent, nemiscat, pasiv, nu vorbeste activ(poate raspunde scurt, neclar, la intrebari). Tegumentele palide, acoperite de sudoare rece silipicioasa, membrele sunt reci, constiinta e pastrata.Respiratia este deasa si superficiala, pulsul slab, filiform, uneori cu greu se palpeaza. Aparesetea, uneori voma. Socul poate aparea imediat dupa trauma sau peste un anumit timp. El poate ficonditionat de acordarea intarziata sau gresita a ajutorului medical, transportarea neglijenta asinistratului.
Ordinea acordarii ajutorului medical:
1.De lichidat cauza socului – de oprit hemoragia, de stins focul, de eliberat membrul strivit,de efectuat imobilizarea de transport.2.Daca sinistratul este in cunostinta – de administrat analgetice.3.Daca nu este rana abdominala – de dat ceai fierbinte.4.De acordat o pozitie crutatoare sinistratului, capul trebuie intors pe o parte, pentruevitarea asfixiei sau decaderii limbii.5.Pe timp rece – de incalzit pacientul, pe timp de arsita – de asigurat racorirea.6.In caz de necesitate – de facut reanimarea cardio-pulmonara.7.Nu lasati pacientul fara supraveghere, nu-i permiteti sa fumeze, sa foloseasca alcool. Nufaceti abuz de termofoare, deoarece acest fapt atrage spre piele sangele din organele cuimportanta vitala. 
 
TRATAREA RANILOR 
Daca sunteti proprietarul unui APBT, s-ar putea, in timp, sa va"loviti" de accidente; fiind constient de acest lucru, va trebui, la unmoment dat, sa tratati rani mai usoare sau mai grave. Costulramanerii neinformat va reprezenta fie o nota de plata destul deconsistenta pe care ati datora-o veterinarului, fie chiar viata caineluidumneavoastra. Am observat in ultimul timp ca multi oamenirenunta la tratamentul clasic in tratarea cainilor, incercand inschimb sa puna in practica idei care nu au nici un fundamentmedical; de aceea, acest articol va lucra cu notiunile de baza aplicatein tratarea animalelor, notiuni care in timp si-au demonstrateficienta.Exista doua tipuri de rani pe care va trebui sa le tratati la unmoment dat: taieturile si intepaturile. Voi incepe cu taieturile;acestea sunt rani care pot sfasia pielea in lungime, in adancime sauin latime; indiferent de gravitatea ranii, masurile pe care trebuie sale luati vor fi aceleasi. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sacuratati rana cu apa oxigenata, lasand ca aceasta sa-si faca efectulpentru cateva minute. Apoi este bine sa spalati rana cu apa calda.Atentie: apa oxigenata se folosete o singura data si de fiecare datacand spalati rana este bine sa folositi o solutie de Betadina. Vatrebui sa curatati rana de 3 ori pe zi, iar intre timp totul sa fiebandajat in solutie de Nitrofurizon.In functie de gravitatea ranii, va trebui sa decideti daca vetirecurge la cusatura. (Nota: niciodata sa nu folositi ceva care arputea opri sangele in taieturi sau in rani provocate de intepaturi, defapt cel mai bine este sa lasati sangele sa se imprastie; am vazutmulte cazuri cand cusatura a provocat numai pagube). Aceastadecizie trebuie luata imediat, pentru ca nu puteti inchide o ranaprovocata cu mult timp inainte, iar daca va decideti sa o faceti,atunci coaseti rana de la mijloc lasand capetele libere; niciodata orana nu trebuie cusuta la margini. Faceti o copca in centrul ranii sicoaseti spre margine, spre dreapta, apoi spre stanga. Cand v-atiapropiat de marginile ranii, lasati la ambele capete o portiunenecusuta pe unde rana se va drena. De asemenea, acel canal dedrenaj va va permite sa spalati rana.NICIODATA SA NU INCHIDETIRANA COMPLETUn al doilea tip de rana cu care va veti confrunta este cel tipintepatura. Acest tip de rana este cel mai periculos la caini pentru capoate cauza abces. Pentru inceput, spalati rana cu apa oxigenata osingura data, repet, O SINGURA DATA, si apoi puneti betadina(tinctura de iod). Cea mai mare greseala facuta de oameni esteaceea ca permit ranii sa se inchida la varf, la suprafata, inainte carana sa se vindece in profunzime; astfel bacteria ramane inchisa ininteriorul ranii, provocand abces. Nu exista nici un antibiotic care savindece in aceasta faza anterioara.
 
Pentru a evita infectarea ranii, trebuie ca aceasta sa fie mentinutadeschisa pentru a se vindeca din interior spre exterior. Ca sa reusiti,trebuie sa luati un betisor, de tipul celor pe care le folositi pentru ava curata in urechi, si sa stergeti rana in interior; veti indeparta inacest fel tesutul necrozat, iar aceasta operatiune trebuie facuta dedoua, trei ori pe zi, timp de doua saptamani.In cazul in care s-a dezvoltat un abces, puteti taia rana peVERTICALA, nu pe orizontala. De asemenea va trebui sa spalati ranade cateva ori pe zi, sa o presati si sa o curatati cu ajutorulbetisorului pentru a evita inchiderea ei.Ranile din jurul gurii sunt, de obicei, cele care cauzeaza cele maimari probleme, pentru ca nu sunt descoperite decat atunci cand auaparut deja foarte multe complicatii. Gura trebuie intotdeaunaverificata dupa ce a avut loc vreun accident. Daca ati observat vreorana, trebuie imediat sa luati masuri; cea mai dificila problema esteaceea ca trebuie sa pastrati gura curata. Cea mai buna cale de atrata astfel de rani este sa spalati rana cu apa in care s-a dizolvatsare (1 lingura de sare dizolvata in 10 ml de apa, repetand acestprocedeu de doua, trei ori pe zi). Acest tratament se aplica dupa cecainele a mancat. Un mijloc bun de a impiedica orice contact almancarii cu rana este de a folosi un mixer si a face ca mancarea saaiba un aspect de pasta; mancarea va fi modelata sub forma unormingi de golf, ceea ce va face usoara inghitirea ei de catre caine faraa exista pericolul acumularii de reziduuri in rana.Sfasierea urechilor si intepaturile in aceasta zona pot fi deasemenea o problema. Cea mai buna cale de a trata urechile sfasiateeste de a le pastra uscate; este bine sa luati un prosop uscat, sastergeti urechea afectata, presand foarte bine timp de cateva minutepana dispare sangerarea, permitand chiar sangelui sa se coaguleze;cainii au tendinta de a-si scutura capul puternic, ceea ce ardetermina o noua sangerare, iar daca se intampla, nu trebuie sa vaingrijorati, decat in cazul in care rana ar fi foarte adanca. Ranile dininteriorul urechii vor fi tratate in maniera pe care am descris-o maisus.In cazul pernitelor sfasiate sau infectate, mi-am dat seama caaplicarea copcilor este absolut inutila. Cel mai bun lucru pe care l-atiputea face este sa aplicati un jet de apa oxigenata peste rana, iar ina doua faza sa curatati rana cu betadina (tinctura de iod). Un modfoarte indicat pentru a trata astfel de rani este de a scufunda piciorulin solutiile de mai sus, lasand ca acestea sa-si faca efectul timp de 5minute. Dupa aceasta faza, laba este scoasa, se inveleste in solutiede nitrofurizon, se bandajeaza cu tifon si se fixeaza intr-un ciorapel.Acesta ar trebui sa ramana fixat timp de 2 sau mai multe ore pentrua lasa nitrofurizonul sa-si faca efectul. Dupa acest timp, putetiindeparta ciorapul, stergand si curatand totul. Aplicati acesttratament de trei ori pe zi. Atentie: nu trebuie sa lasati cainele

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mariana Bulhac liked this
icoanamare liked this
noaje nicoleta liked this
Mih23 liked this
Nicol1966 liked this
romeo1966 liked this
smintina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->