Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kajian Hadis Rasullulah Tanda Kiamat- Panji Hitam Ufuk Timur -warfeel-efairy

Kajian Hadis Rasullulah Tanda Kiamat- Panji Hitam Ufuk Timur -warfeel-efairy

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,378|Likes:
Published by azan90

More info:

Published by: azan90 on Dec 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/11/2013

pdf

text

original

 
Apakah Panji Hitam Ufuk Timur? Mungkin ramai antara kita yang masih belummengetahui apakah Panji Hitam Ufuk Timur. Ok, di sini saya boleh ringkaskan PanjiHitam Dari Timur adalah tentera Imam Mahdi yang akan memperjuangkan Islam di akhir zaman. Tentera ini tidak terkalah kerana mendapat perlindungan dari Allah. Tentera ini juga akan menghapuskan Yahudi laknat yang membunuh ramai umat Islam masa kini.Tentera ini akan dipimpin oleh Al-Mahdi. Sekiranya ianya datang pada masa kita sama-samalah kita berjuang di jalan Allah. Di sini saya postkan hadis-hadis Rasullulah tentangPanji-panji Hitam Dari Timur.
1. Sabda Nabi SAW:
Al-Mahdi akan datang setelah muncul
Panji-panji Hitam dari sebelah Timur
yangmana pasukan itu selalu tidak pernah kalah dengan pasukan mana pun.
(Ibnu Majah)2. Sabda Nabi SAW:
Orang ramai daripada Timur akan muncul, kemudian menyerahkan kekuasaannya kepadaal-Mahdi.
3. Sabda Nabi SAW:Panji-panji Hitam
akan keluar dari Khurasan (Setelah Pemuda Bani Tamim bertemu al-Haris Harras dan pada masa itu juga kawan-kawan al-Mahdi (tentera-tenteranya) keluar menuju Baitulmaqdis.
 
4. Sabda Nabi SAW:
Al-Mahdi akan dibaiat di antara Hajar Aswad dan Makam Ibrahim oleh sejumlah orangyang mengikuti Perang Badar (iaitu Pemuda Bani Tamim dan pasukannya), kemudiandatang kumpulan orang dari Iraq, dan para Wali Abdal dari penduduk Syam untuk  berikrar kepadanya. Dan akan datang pula pasukan daripada Syam (sufyani) yangkemudiannya ditelan bumi di al-Baidak dekat Zul Hulaifah. Semuanya binasa melainkansi pembawa berita sahaja.
(Abu Daud & Al-Hakim)5. Sabda Nabi SAW:
Tiga ratus empat belas orang yang di antaranya adalah perempuan, bergabung dengan al-Mahdi yang akan bertindak ke atas setiap pemimpin yang berbuat zalim dan menegakkankeadilan seperti yang diharap-harapkan oleh semua orang. Setelah itu, tidak ada kebaikanlagi di muka bumi ini yang melebihi kebaikan pada masa al-Mahdi.
6. Sabda Nabi SAW:
Pembawa bendera al-Mahdi adalah seorang lelaki daripada suku Tamim yang datang dari
Timur.
 
7. Sabda Nabi SAW:
Jika kamu semua melihat
Panji-panji Hitam
datang dari arah Khurasan, maka sambutlahia walaupun kamu terpaksa merangkak di atas salji. Sesungguhnya di tengah-tengah panji-panji itu ada Khalifah Allah yang mendapat petunjuk. Maksudnya ialah al-Mahdi.
(Ibnu Majah, Abu Nuaim & Al-Hakim)8. Sabda Nabi SAW:
Sebelum al-Mahdi (muncul), As-Sufyani akan muncul dengan 360 pasukan berkuda.Kemudian dengan diiringi 30,000 pasukan yang dipimpin oleh Kalb, iaitu bapasaudaranya. As-Sufyani kemudian mengerahkan askarnya ke Iraq. Dalam serangan ini,100,000 orang terbunuh di Zaura iaitu suatu bandar di Timur. Setelah itu merekamenyerang Kufah pula. Ketika itu muncullah
Panji-panji (Hitam) dari Timur
. Lantasada satu pertanyaan, wahai Rasullulah, bagaimana kami dapat mengenalinya? Nabi SAWmenjawab, Dia adalah dari keturunanku, perawakannya mirip kepada Bani Israel, seolah-olah wajahnya bercahaya-cahaya laksana bintang, pipi kanannya bertahi lalat hitam. Diatampan orangnya, yang berusia 40 tahun. Dia akan didatangi oleh Wali-wali Abdal dariSyam, tokoh-tokoh Nujabat dari Mesir, Asoib dari Timur dan para pengikutnya.
9. Sabda Nabi SAW
:Sentiasa akan ada satu toifah dari kalangan umatku yang sanggup menzahirkankebenaran. Mereka tidak dapat dirosakkan (dikalahkan) oleh orang-orang yangmenentangnya, hinggalah datang perintah Allah (hari kiamat).
10. Sabda Nabi SAW:
Dari Ibnu Masud RA, katanya, ketika kami berada di sisi Rasullulah SAW, tiba-tiba

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
sokmo liked this
wanfarouk liked this
Muhammad Ariff liked this
سيتي أمينة liked this
Faizal Zulkifli liked this
Khairil Mkhairil liked this
Irfan Ahmad Yapis liked this
hamid pongoliu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->